אמא, בשביל מה צריך כסף?
המשבר התורן תפס אותנו לא מוכנים, ומבלי לשים לב מצאנו את עצמנו מדברים ליד הילדים על ענייני כספים.
מאת: מרגלית ונטורה, בת 34, אם לשלושה, עורכת תוכן וכתבת במגזין "קבלה לעם"
שירי כבודי-אביב
אין ספק שלהיות הורים זה התענוג הכי גדול שיש. אחרי שנים שבהן עיקר העניין נסב סביב פוליטיקה, חדשות וכל מיני פרשנויות, אנחנו נשאבים לפתע לעולם חדש לחלוטין, מקבלים אסמכתא להשתטות ולחזור להיות ילדותיים – לקפוץ בתוך שלוליות, לרוץ אחרי פרפרים, להפריח בועות סבון, בלונים וכל מה שלא הספקנו בילדותנו.
הבעיה היא שאנחנו צריכים להמשיך ולהסתדר גם ב"עולם המבוגרים", וכל מפגש בין שני העולמות האלו, מבלבל את הילדים. הם שומעים אותנו מדברים (לרוב בעל כורחנו) על אקטואליה ועל המשברים האחרונים, מקשיבים כיצד אנחנו בודקים כל מיני כיוונים עתידיים ומנסים בדרכם הפשוטה, לפלס להם דרך קלה אל שביל ההבנה.
המשבר התורן תפס אותנו לא מוכנים, ומבלי לשים לב מצאנו את עצמנו מדברים ליד הילדים על ענייני כספים. הבן הגדול, שרק לא מזמן גילה את נושא הכסף, מיד קפץ עם כל מיני שאלות שלא היו מביישות סטודנט שנה א' לכלכלה: מה זה בורסה? מה זה ניירות ערך? מה זה אגרות חוב? ובשביל מה בכלל צריך כסף בחיים?
אז מכיוון שקשה להסביר לילד קטן את כל אותם מושגים (שאפילו אנחנו בקושי מבינים), החלטנו להוציא מהבוידם את לוח המונופול האגדתי. כך, מצד אחד נעביר בכיף ערב נחמד בחיק המשפחה ומצד שני נוכל ללמד את הילדים מהי המשמעות האמיתית לקיומו של הכסף בחיים.
מונופול
אז לכל מי שלא מכיר את משחק המונופול – או שגדלתם בפלנטה אחרת או שאין לי הסבר לוגי אחר לקיום מצב שכזה. בכל מקרה, הנה לכם כמה מילים: המשחק בנוי מלוח משבצות עם ערים ונכסים שונים לקנייה. כל שחקן מקבל סכום כסף מסוים מהבנק, מטיל קוביות ומתקדם קדימה על גבי הלוח. אם הוא נוחת על שטח פנוי לקנייה, הוא יכול לרכוש אותו. אם הוא נוחת על שטח של שחקן אחר, הוא צריך לשלם לו סכום כלשהו. בסופו של דבר מגיעים למצב שבו אחד השחקנים נותר עם רוב הכסף המזומן, הבניינים והמלונות ואילו ליתר השחקנים – לא נותר כלום.
פרסנו את הלוח על השטיח והפקדנו את קופת המזומנים בידי הקטנטונת. לאחר שהסברנו לילדים מה הם חוקי המשחק, התחלקנו לשתי קבוצות: הבן הגדול הצטרף לאבא והבן הקטן התיישב לידי. כבר בתחילת המשחק, החמודים מהקבוצה השנייה החלו לרכוש לעצמם ערים ורוששו אותי ואת הבן הקטן מכל הכסף והנכסים. הבן הגדול, שהתגלה כמשקיע נדל"ן רציני, היה מאוד מרוצה ונפנף בשמחה עם שטרות הכסף שהרוויח. אבא הסביר לו כי הכסף אינו המטרה אלא האמצעי: "הכסף נועד כדי שנתקשר בינינו" הוא אמר, "באמצעותו אנחנו יכולים לרכוש ולמכור דברים זה לזה, ובנוסף גם להבין אחד את השני ולתת לאחר".
כעבור כמה סיבובים, הבן הקטן הבין שהקבוצה שלנו עומדת להפסיד והביט בי בפרצוף עצוב.
משחק החיים
הבן הגדול, שנזכר בשיחות של בעלי ושלי על הבנקים, שאל מה זה תועלת עצמית ואיך זה קשור לבנקים הקורסים? אבא חייך והסביר לו שבניגוד לחוק האהבה שבטבע, בני האדם מתייחסים זה לזה בצורה ההפוכה מאהבה. "בדומה לדרך שבה אבא ואמא עוזרים לך ולאחיך להתפתח, לגדול ולהחכים, כך חוק האהבה רוצה ללמד גם אותנו כיצד להיות טובים ואוהבים כמוהו", אבא הסביר, "ומכיוון שהכסף מבטא את הקשר בין האנשים בצורה הטובה ביותר, דווקא בו אנחנו מגלים הרבה בעיות – כדי להראות לנו בדיוק איפה אנחנו טועים". "לכן", הוספתי, "כדי לסיים את המשבר הזה בדרך המהירה והטובה, אנחנו צריכים לתקן את היחסים שבינינו, ליחסים של אהבה".
כדי להסביר להם את הדברים בצורה הטובה ביותר, הצענו להם לשחק סיבוב נוסף, "עכשיו, אחרי שהבנו עד כמה אנחנו קשורים זה לזה, נשחק את אותו המשחק אבל עם חוקים אחרים לגמרי", אמרתי. "חוקי המשחק הם שכל אחד צריך להרוויח כמה שיותר אבל במטרה לחלוק עם האחרים".הסברנו להם, תוך כדי שאנחנו מסדרים את לוח המונופול מחדש. "במקום לנסות להרוויח על חשבון אחרים, אנחנו מתחרים על ההזדמנות לתת יותר לאחרים".
בתום המשחק הבן הגדול יצא שוב עם הכי הרבה שטרות ונכסים, אך לעומת הסיבוב הראשון, הפעם הוא חלק איתנו את כל הונו. לבעלי ולי הוא נתן כסף כדי לעשות קניות במכולת, לבן הקטן הוא נתן כדי שיקנה לעצמו צעצועים ואת היתרה הוא שם בכיס בשביל האופניים החדשים שהוא כל כך רצה. הבנים החלו לצחוק והיו משועשעים מאוד מתוצאות המשחק. "מכיוון שחוקי המשחק השתנו, גם התוצאה הסופית השתנתה", הסברנו להם והתחלנו להתארגן לקראת שינה.
"כשמכירים את חוק האהבה שבטבע ומגלים שכולנו כמו גוף אחד, מבינים שכשאני משקיע בזולת – אני למעשה משקיע בעצמי", אבא אמר וכיסה אותם בשמיכה. "רק ככה" הוא הוסיף, "נוכל כולנו יחד להרוויח ולהשיג חיים מלאי ביטחון ואושר אמיתי". נתנו להם נשיקת לילה טוב בתקווה מלאה שכשיגיע זמנם להתעניין יותר בכספים, יתווסף תיק השקעות חדש למערכת הכלכלית העולמית – "תיק השקעות באהבת הזולת".