להיות הורה נוכח: למה הטלפון הנייד פוגע לנו בקשר עם הילדים שלנו?
הורים יקרים, בואו נדבר על רגע על המציאות היומיומית שלנו. על הטלפון הנייד שהפך לחלק בלתי נפרד מחיינו, וכיצד הוא משפיע על הקשר החשוב ביותר שלנו - הקשר עם ילדינו.
מאת: ספיר ים - הדרכת הורים, יעוץ שינה וגמילה מחיתולים בגישה ההוליסטית לקבוצת ווטס אפ חינמית בנושא הדרכת הורים לחצו כאן
הפרעות טכנולוגיות - מושג שכדאי להכיר מחקר מקיף בתחום מצא קשר ישיר בין תדירות השימוש של הורים במכשירים ניידים כשילדיהם נוכחים, לבין עלייה בבעיות התנהגות אצל ילדיהם. ההתנהגות באה לידי ביטוי ביותר תסכול, אימפולסיביות והתנהגות היפראקטיבית.
איך זה משפיע על התפתחות השפה?
מחקר מרתק נוסף הראה שכאשר הורים משוחחים עם ילדיהם תוך כדי שימוש בטלפון נייד:
- איכות השיחה יורדת משמעותית
- תגובות ההורים איטיות יותר ופחות מותאמות
- מספר חילופי הדברים בין הורה לילד יורד ב-20%
- הילדים לומדים פחות מילים חדשות
הקשר בין נוכחות הורית לרווחה נפשית:
מחקר ארוך טווח בתחום, עקב אחר משפחות במשך שנתיים ובדק ילדים שחוו אינטראקציות משתנות של הוריהם עם הטלפון הנייד בזמן המשותף שלהם ומצא:
ככל שהשימוש בנייד היה גבוה יותר –
- נמדדו רמות גבוהות יותר של חרדה
- הקשר ההורי נתפס כפחות בטוח
- ילדים אלו התקשו יותר בוויסות רגשי
מה עושים עם כל הטוב הזה?
-
אזור "נקי מטלפונים" - כבוד לזמן משפחתי: הגדרת אזורים בבית (כמו שולחן האוכל/בזמן הרדמות, מקלחות וכד') כאזורים ללא טלפונים (בהמשך כשהילדים שלכם יגדלו ויהיו עם טלפונים משלהם, הם כבר ידעו מראש איפה אנחנו נותנים כבוד לזמן משפחתי).
- משחק/נוכחות ממוקדים של 20 דקות (לפחות): אני יודעת שזה יכול להיות מאתגר, אז בואו ננסה להבטיח לעצמנו שננסה לא להסתכל על הטלפון (לא, גם לא על השעון), לפרקי זמן של 20 דק' רצופות. ככל שנעלה את זמן ההתנתקות מהטלפון כך ייטב לכולם (גם לנו!)
- מודלינג - להיות דוגמה אישית היום זה אתם אלו שיושבים מול המסך כשאתם איתם, מחר זה יהיה הם, ורק אז תבינו באמת איך זה מרגיש. תהיו הדוגמא החיובית הזאת, ולו רק בשביל שיהיה לכם את המנדט האמיתי להגיד את מה שהם לא יכולים להגיד היום - "אני מדבר אליך, בבקשה תסתכל עליי".
שורה תחתונה אף אחד מאיתנו לא מושלם, וכולנו "בורחים" לטלפון מדי פעם (משלל סיבות). אבל המחקרים מוכיחים שההשפעה של הנוכחות שלנו (או היעדרה) היא דרמטית. אז בפעם הבאה שהילד אומר "אמא/אבא, תראה!", נרים את הראש מהטלפון ונשים אותו על שקט ובצד. הוואטסאפ יחכה, אבל הילדות שלהם - לא.
המאמר מבוסס על מחקרים אקדמיים עדכניים בתחום התפתחות הילד והשפעת המסכים על הקשר הורה-ילד.