מזל טוב! אתם בהריון - מדריך לאב שבדרך

בין בחילות להקאות, ריצה מבדיקה לבדיקה וקשיים להירדם בלילה, ישנם כמה דברים בסיסיים הנדרשים מבן הזוג כדי לצלוח את ההיריון בשלום, להקל על האישה ולהכין עבורה את סביבת ההיריון באופן אידיאלי.



מאת: פרופ' אייל שיינר, רופא בכיר בחטיבת מיילדות וגינקולוגיה בבית חולים סורוקה

 


מזל טוב! אתם בהריון - מדריך לאב שבדרך

"הריון זה לא מחלה" הוא המשפט הנפוץ ביותר שנשים הרות שומעות במשך תשעת חודשי ההיריון. ואכן, יש דברים בגו. ההיריון הראשון טומן בחובו תקופה מופלאה, מרגשת ויחידה מסוגה. יחד עם זאת, לא פעם נלווים לתחושות החיוביות גם תסכול וחששות הנובעים משינויים פיזיולוגיים ורגשיים של האישה ההרה, חוסר בהירות וחשש לגבי בריאותו של העובר וקושי להתמודד עם השינוי באורח החיים. כל אלה עלולים להביא לקשיים וחיכוכים בין בני הזוג דווקא בתקופה בה הם הכי זקוקים לתמיכה הדדית אחד בשני.

בין בחילות להקאות, ריצה מבדיקה לבדיקה וקשיים להירדם בלילה, ישנם כמה דברים בסיסיים הנדרשים מבן הזוג כדי לצלוח את ההיריון בשלום, להקל על האישה ולהכין עבורה את סביבת ההיריון באופן אידיאלי:


הפן המנהלתי

במהלך ההיריון על האישה ההרה לעבור לא מעט בדיקות היריון. תוכל להקל עליה על ידי ארגון קלסר מעקב הריון שיכלול את תוצאות הבדיקות שנעשו ואת תוכנית הבדיקות העתידיות כולל מועדים ומיקום. הקלסר יאפשר מעקב משותף אחר הבדיקות שחלקן נעשות בטווח זמנים קצר במהלך ההיריון.

ברגעי הלידה חשוב מאוד לפעול ביעילות ובמהירות להקלה על היולדת ככל שניתן. לכן, מומלץ לבצע סיור בבית החולים בו בחרתם כמועדף ללידה ולדאוג לכל הקשור ללידה ולרגעים שאחריה, לדוגמא, שריון חדר במלונית ביה"ח.
 

הפן הרפואי

נוכחותך בבדיקות וביקורות רפואיות עשויה לחזק את תחושת ההזדהות והיותך חלק מההיריון, וכן להוות תמיכה עבור האישה ההרה. בנוסף, תחושות ואירועים שונים העשויים להופיע במהלך ההיריון, עלולים להלחיץ את האישה וזהו בדיוק מקומו של בן הזוג להרגיע.

תחושה של ירידה בתנועות העובר יכולה לנבוע ממחזורי ערות ושינה של העובר, אך במקרים בהם לא מורגשת תנועה במהלך יום, ייתכן שמשהו אינו כשורה ויש לפנות לרופא המטפל. תחושה של רטיבות בתחתונים עלולה לנבוע מבריחת שתן או מהפרשות נרתיקיות אחרות שאינן מסכנות את ההיריון, אך ההפרשה עלולה לנבוע מירידת מי שפיר. בכדי להקל על האשה ולהרגיע את חששותיה במקרה של רטיבות, ניתן לפני הבהלה אל בית החולים, לבדוק באם מדובר בדליפת שתן או מי שפיר באמצעות ערכות לבדיקה ביתית (כגון 'מיטסט'). במידה ובדיקות אלה מגלות כי זו אכן דליפת מי שפיר, יש להגיע מיד לרופא כדי לא להסתכן בזיהומים לאם ולעובר. דרך נוספת לזיהוי היא צבע הנוזל המופרש. אם הוא שקוף עד צהבהב ובעל ריח של זרע או חרובים, ייתכן שמדובר בדליפת מי שפיר.

תחושות כאבים באזור האגן או כאבי בטן, במיוחד בשבועות האחרונים של ההיריון, עלולות להטעות את האשה ולהתפרש כצירים. במהלך צירים, אשר הכאב המאפיין אותם הינו כאב המתפשט מהגב אל הבטן, ישנה התקשות של הרחם (ניתן לשים את היד על הבטן ולחוש זאת), בעת כאבי אגן או כאבי בטן אין התקשות כזו.

תופעה נוספת השכיחה בהריון אך נתפסת כצירים היא דלקת בדרכי השתן, שיכולה לגרום לכאבי בטן (ואם לא תטופל תוכל להוביל לצירים). ניתן להבחין בין דלקת בדרכי השתן לבין צירים בשל תחושת הצריבה במתן שתן, שאופיינית רק לדלקת, כמו גם התכיפות והדחיפות במתן שתן.

מצבים וסימנים נוספים הדורשים התייחסות הם דימומים, העלולים להצביע על הפלה טבעית כאשר הם מופיעים בשליש הראשון להיריון ועל בעיות בשלייה (כמו הפרדות שלייה, שליית פתח) או על תחילת הלידה כאשר הם מופיעים בסוף ההיריון.

חשוב שבן הזוג יהיה מודע לתחושות, כאבים וסימנים המחייבים הגעה לרופא.
 

הפן המקצועי

הבנת חוויותיה ותחושותיה של האישה ההרה במהלך ההיריון חשובה והכרחית, הן כחוויה זוגית המחזקת את הזוגיות והן כמקור מידע על ההיריון והלידה, ובייחוד כאשר מדובר בהיריון ראשון עבור בני הזוג. קורס הכנה ללידה מעניק לבני הזוג הם את הידע והכלים הנדרשים על שלבי ההיריון והלידה, דבר אשר יאפשר התמודדות טובה יותר של שני בני הזוג עם מצבים שונים במהלך ההיריון והלידה. בנוסף, מומלץ לקרוא ולצפות בחומרי רקע  (ספרים, מגזינים וסרטים) ולהשתתף בפורומים של היריון ולידה שיסייעו לכם להבין טוב יותר את המתרחש בנפשה של האישה ההרה ואת החששות והאירועים השונים עמם עליה להתמודד.

הייה הקול ההגיוני והמרגיע - היריון אינו מחלה, ישנן בדיקות שאין הכרח לבצע אותן במהלך ההיריון, ושביצוען אף טומן בחובן סיכונים. בהחלטות אלה על שני בני הזוג להיות שותפים.

 

תמיכה רגשית ונפשית

ההיריון יכול להוות תקופה ממנה יוצאים בני הזוג מחוזקים, או לחילופין להערים קשיים ואף לנפץ את הזוגיות. חשוב לנסות ולהבין את חלקכם בתהליך ההיריון ולקחת חלק בנטל, לא לצאת מנקודת הנחה שהאישה היא זו שבהיריון ולכן עליה לדאוג לכל הנדרש, על אחת כמה וכמה חשוב שלא להאשים אותה במידה ושכחה לקבוע מועד לבדיקה או כל דבר אחר.

ההיריון עלול לעורר אצל האישה קושי פיזי (דלקות בדרכי השתן, כאבי אגן, קושי בשינה וכד') וקושי נפשי (חשש לבריאות העובר, חשש מהלידה, בלבול, דיכאון, עייפות, תסכול וכד').

כאן אתם נכנסים לתמונה – נסו להיכנס לנעליה, להבין את חששותיה ולתמוך בה. תמיכה יכולה להתבטא בעידוד ולעתים אף מספיקה הקשבה.

 

פינוק ומה שמעבר

החל מששה שבועות לפני הלידה מומלץ לבצע עיסוי בשמן פרינאום. העיסוי מגמיש את אזור החיץ ומכין אותו לקראת המתיחה האינטנסיבית שלו בלידה. מעבר לתועלת הפיזיולוגית, מדובר בחוויה זוגית ואינטימית שניתן לפנק בה את האישה ההרה, כאשר ההמלצה היא לבצע את העיסוי פעמיים בשבוע עשר דקות בכל פעם.

 

אז שיהיה המון מזל טוב, ורק שמחות!