מצפים? כך תכינו את הכלב שלכם לקראת בואו של תינוק חדש
איך מכינים את הכלב לקראת הצטרפות של חבר חדש למשפחה, איך עליכם לנהוג במפגש הראשון בין השניים וכיצד עליכם לנהוג בימים הראשונים? התשובות לפניכם
מאת: שי מגנזי, מנהל מקצועי ב"דוגיז" – מיזם עסקי וחברתי המספק שירותים לכלב ולבעליו.
עד לאחרונה הייתם רק זוג + כלב, אבל בחודשים הקרובים עומדת להצטרף למשפחה תוספת מרגשת – תינוק או תינוקת שיהפכו אתכם למשפחה של ממש. לצד כל ההכנות לקראת הלידה אתם בטח תוהים גם איך אפשר להכין את הכלב לקראת הבאות.
דבר ראשון שכדאי שתדעו הוא שמעצם העובדה שיש לכם כלב בבית אתם כבר מבטיחים לתינוק בריאות טובה יותר לגוף וגם לנפש, ואת זה הוכיחו לא מעט מחקרים. ילדים שגדלים בבית עם כלב מתאוששים מהר יותר מפציעות וממחלות, סובלים פחות מהשמנת יתר ונהנים מביטחון עצמי גבוה יותר. זאת ועוד, ילדים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז וגדלים עם כלב סובלים פחות מתסמינים. ואם אתם חוששים שהילד יפתח אלרגיה דעו שההפך הוא הנכון, מחקרים הראו כי ילדים שגדלים עם כלב דווקא סובלים פחות מאלרגיות ואסתמה.
ובכל זאת כן חשוב להקדיש את הזמן כדי להכין את הכלב לקראת בואו של התינוק או התינוקת, שכן כמו שחייכם עומדים להשתנות, כך גם חיי הכלב. ראשית, כדי להבטיח את בטחון התינוק חשוב מאוד לבצע כמה הכנות, עליכם לוודא שהכלב מחוסן ושכל החיסונים ניתנו בזמן ולבצע טיפול יסודי לכלב וכן בכל רחבי הבית נגד פרעושים וקרציות.
אם לכלב שלכם בעיות התנהגות או שאינו ממושמע אליכם או נוטה לתוקפנות ולאגרסיביות זה הזמן להזמין אילוף כלבים מקצועי, אם מדובר בכלב זכר תוקפני כדאי לסרס אותו. אך גם אם הכלב שלכם ידידותי ואינו מגיב בתוקפנות לאורחים שמגיעים לביתכם עדיין עליכם להכין אותו לקראת הצטרפות התינוק ולסגל בבית כללי זהירות.
הכלב הוא חיה סקרנית מטבעה. כשתחזרו הביתה עם התינוק הוא עלול לקפוץ עליכם כדי לבחון את התינוק, ואתם עלולים למעוד כשהתינוק בידיכם. יש כלבים הנוטים לתוקפנות רק במקרים מסוימים, כמו במקרים שבהם נוגעים בצלחת האוכל שלהם, בקערית המים או כשמישהו מתקרב למשחק האהוב עליהם, ולכן חשוב שתטפלו בכל התנהגות תוקפנית לפני בואו של התינוק.
מומלץ מאוד להפגיש את הכלב עם תינוקות של חברים טובים, תוך שאתם שולטים בכלב, או אפילו להציג בפניו בובה של תינוק ולדמות טיפול בתינוק החדש, וזאת כדי להרגיל את הכלב לפעולות שאתם תבצעו לאחר בואו של התינוק. כך גם תוכלו לבחון את תגובותיו של הכלב ולתרגל פקודות לריסון התנהגותו.
המפגש הראשון עם הכלב
בימים הראשונים לאחר הלידה, לקראת המפגש הראשון ובזמן שהתינוק עוד שוהה אתכם בבית היולדות, תהיה לכם הזדמנות להכין את הכלב לקראת הבאות. בקשו מאחד המבקרים לקחת חיתול בד או בגד שהתינוק לבד ולהביא אותו לכלב כדי שיוכל לרחרח את גופו של התינוק.
כאשר אתם מגיעים הביתה עם התינוק בפעם הראשונה מומלץ לתת לאם, ששהתה כמה ימים בבית החולים, להיכנס הביתה לבדה כדי לפגוש את הכלב שבטח התגעגע מאוד. לאחר מכן מומלץ לעשות היכרות ראשונית בין הכלב לתינוק החדש מחוץ לבית, ברחוב או בגינה (שאינה גינת כלבים), ולאחר מכן את הכניסה הראשונה של התינוק אל הבית לעשות כולם, יחד עם הכלב, כאשר הבית ריק ורגוע.
אם בהתחלה הכלב מפגין אדישות כלפי התינוק החדש, אל תיקחו את זה ללב ובטח אל תכריחו אותו לגשת אליו ולרחרח, לכל כלב יש קצב הסתגלות שונה. כלב שחי עם בעליו תקופה ממושכת עלול לא להבין את הסיטואציה החדשה ולכן עליכם לתווך לו אותה ובכל מקרה לא להכריח. בימים הראשונים אל תתנו לתינוק לשהות במחיצת התינוק לבדו, אלא רק תחת השגחה.
אין ספק שבואו של התינוק או התינוקת למשפחה הוא אירוע משמעותי מאוד ותשומת הלב שלכם תהיה נתונה רבות לתינוק, אבל חשוב שלא תשכחו את הכלב, אל תזניחו אותו והמשיכו להרעיף עליו אהבה כמו שאתם עושים תמיד. דברו עם הכלב גם בנוכחות התינוק, שחקו איתו וצאו כולכם יחד לטיולים ארוכים כשהתינוק במנשא ייעודי או בעגלה.
אם אתם זקוקים להכוונה נוספת היעזרו בדוג-סיטר או דוג-ווקר מנוסה או התייעצו עם ווטרינר או מאלף כלבים. והכי חשוב – היו סבלניים, בסופו של דבר הכלב שלכם ירעיף אהבה על התינוק ויהפוך במהרה לחברו הטוב ביותר.