מוניטור להתראה על הפסקת נשימת התינוק

ישנם סוגים שונים של מוניטורים וכולם פועלים עפ"י אותו העיקרון: השגחה על תנועות הנשימה של התינוק. המוניטורים כוללים חיישנים (סנסורים) הרגישים לתנועה, כאשר תנועות התינוק (כולל תנועות הנשימה) פוסקות מעל למשך זמן מוגדר מראש, בדרך כלל 20 שניות, מופעלת אזעקה קולית שמאפשרת להורים לבדוק את מצב התינוק ולבצע פעולות החייאה במידת הצורך.



מאת: מערכת פורטל mamy
מוניטור להתראה על הפסקת נשימת התינוק

מה היא תסמונת מוות בעריסה?

sudden infant death syndrom sids -  תינוק הנולד בריא ומת מסיבה לא ברורה וגם לאחר ברור רפואי או פתולוגי לא נמצאו ממצאים, פרט לכך שהמוות הנו כתוצאה מחנק.

לרוב מוות בעריסה מתרחש בחודשי חייו הראשונים של התינוק בין גיל חודשיים ועד גיל חצי שנה, אך שכיח במידה מסוימת גם בתינוקות בוגרים יותר.

מוות בעריסה הוא גורם המוות הראשון אצל תינוקות עד גיל שנה.

 

הורים מודאגים יכולים להיעזר במספר דרכים משלימות להפחתת הסיכון למוות בעריסה.

האמצעי הראשון הוא לנהוג בהתאם להנחיות והמלצות משרדי הבריאות והרופאים במדינות שונות כגון: תמיד להשכיב את התינוק לישון על הגב; לא לחמם את החדר יותר מדי; לא לעשן ליד התינוק; לא להשכיב את התינוק במיטה ביחד עם ההורים.

מיטת תינוק מסודרת ללא חפצים מיותרים ומסוכנים. מגינים מסביב לדפנות. יש גם מחקרים שמצביעים על התועלת שבהנקת התינוק ואחרים שממליצים להרדים את התינוק עם מוצץ.

לאחרונה פותח מזרן חדש לתינוקותairnettress , הוא עשוי מרשת וכך מאפשר נשימה חופשית וחלחול של נוזלים ופליטות של התינוק. ישנם רופאים הממליצים על מזרן זה מתוך ההשערה שהוא לא חוסם את מעבר האוויר לתינוק.

 

האמצעי השני הוא השימוש במוניטור המתריע על הפסקת נשימה. ישנם סוגים שונים של מוניטורים וכולם פועלים עפ"י אותו העיקרון: השגחה על תנועות הנשימה של התינוק. המוניטורים כוללים חיישנים (סנסורים) הרגישים לתנועה, כאשר תנועות התינוק (כולל תנועות הנשימה) פוסקות מעל למשך זמן מוגדר מראש, בדרך כלל 20 שניות, מופעלת אזעקה קולית שמאפשרת להורים לבדוק את מצב התינוק ולבצע פעולות החייאה במידת הצורך (בהחלט מומלץ להורים לעבור קורס החייאת תינוקות).

 

קיימים שני סוגים עיקריים של מוניטורים להתרעה על הפסקת נשימה:

לוחות מתחת למזרן - שלושת המותגים המובילים והנפוצים בישראל הם בייביסנס, נאני ואנג'ל-קייר.  מוניטורים אלו מורכבים מלוחות עם חיישנים שממוקמים מתחת למזרן התינוק ומופעלים ע"י סוללות אצבע הניתנות להחלפה. אם התינוק הפסיק לנשום וחיישני הלוחות זיהו את הפסקת הנשימה, לאחר כ-15 עד 20 שניות, המכשירים יפעילו אזעקה קולית רבת עוצמה כדי לעורר את ההורים לפעולה.

חסרונות:

זרימת אויר בחדר כגון מאוורר, מזגן או חלון פתוח גורמים בחלק מהמוניטורים לשיבוש פעולת החיישנים שבלוחות. בנוסף, אם התינוק ישן בין הלוחות, החיישנים מתקשים לזהות את נשימת התינוק ומגיבים כאילו התינוק הפסיק את נשימתו והתוצאה היא הפעלת הצפצוף של המוניטור והקפצת ההורים שלא צורך. בנוסף, לוחות החיישנים גדולים וכבדים ומסורבלים להעברה ממקום למקום.

 

סנסור שבא במגע עם עור התינוק – סנסור חדשני שמתחיל להימכר בימים אלו בישראל, הוא חי-שן סנוזה. הוא קל משקל (32 גרם)  וקטן מאוד (בגודל מחצית טלפון סלולרי) עם סוללה שמספיקה לשנה שלמה. הסנסור מוצמד לגוף התינוק (לחיתול) באזור הטבור. הוא רגיש מאוד לתנועות הנשימה של התינוק ואם הנשימה נפסקת ל- 15 שניות, מופעל מנגנון רטט שמנסה להעיר את התינוק, אם הנשימה לא התחדשה אחרי 5 שניות נוספות, מופעלת אזעקה קולית. לחי-שן סנוזה התרעות נוספות וכולן במטרה ליידע את ההורים על הפסקות הנשימה של התינוק. מאחר וחי-שן סנוזה קטן מימדים, הוא יכול ללוות את התינוק לכל מקום וניתן להשתמש בו בעריסה, בסל-קל וגם בעגלה.

חסרון

החי-שן מוצמד לעורו של התינוק. יש הורים שלא יאהבו זאת מפחד שהחי-שן יפריע לשנת התינוק.

 

השילוב של הנחיות משרד הבריאות יחד עם מוניטור להתראה על הפסקת נשימת התינוק מבטיח להורים שקט נפשי והרגשה שהם עשו כל מה שאפשר להבטחת את שלומו ובריאותו של תינוקם.