תזונה בשנה הראשונה לחיים
ההמלצות להזנת התינוק הבריא עברו תהפוכות רבות לאורך השנים. ההוכחה לכך הינה השונות באופן בו הורינו הזינו אותנו בינקותינו, כמו גם השונות בה הם עצמם הוזנו על-ידי הוריהם. אז איך מתחילים לחשוף את התינוק למוצקים?
מאת: רוני עמיצור לוי, לירון פז, דיאטניות קליניות מנהלות HILAYA קליניקה המתמחה בתזונת פריון, הריון ותינוקות
בשנת 2012 משרד הבריאות פירסם מהדורה מעודכנת של "המדריך להזנת התינוק" ובו שינויים בהנחיות לתזונה וחשיפת התינוק למזון משלים שפורסמו קודם לכן בשנת 2009. שינויים אלו יצרו בלבול רב בקרב הורים רבים וכפועל יוצא, לא אחת נתקלנו בקליניקה באמהות חסרות ביטחון אל מול האופן בו עליהן להזין את תינוקם.
כתבה זו מיועדת לכם, אמא ואבא, שאינם בטוחים כיצד מתחילים... בצעדי תינוק, נסקור את שלבי ההזנה בשנה הראשונה לחיים.
מלידה עד גיל חצי שנה:
- חלב אם / תמ"ל: ההזנה המותאמת ביותר עבור תינוקך הינה הנקה. חשוב להדגיש כי תינוק יונק אינו זקוק לכל תוספת מזון או נוזלים. עם זאת, ההנקה מומלצת כל עוד היא מתאימה לך ולתינוקך.
- עבור תינוק שאינו יונק או יונק חלקית מומלצת הוספת תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) חלבית, מועשרת בברזל.
- ויטמין D3 : תוסף ויטמין D3 יינתן מלידה ועד גיל שנה. המינון המומלץ: 400 יחידות בינלאומיות מדי יום (1-2 טיפות, בהתאם לסוג התוסף).
- ברזל: תוסף ברזל יינתן מגיל 4 חודשים במינון של 7.5 מ"ג ליום (3 טיפות) , ובמינון של 15 מ"ג ליום עד גיל שנה וחצי (6 טיפות). בתינוקות שביצעו ספירת דם ואינם נמצאו אנמים ניתן להפסיק מתן ברזל בגיל שנה. תינוקות אנמים יתוספו במינון מוגבר בהתאם להנחיית רופא.
- "טעימות": בתינוקות בריאים המראים בשלות ומוכנות, ניתן להציע "טעימות" החל מגיל 4 חודשים בכמות מזערית – החל מ"הקצה של האצבע" ועד ל 2-3 כפיות.
מגיל חצי שנה ועד גיל שנה:
לאחר גיל 6 חודשים, הזנה בלעדית בחלב אם או תמ"ל אינה מספקת את כלל צרכי התינוק הגדל מה שאומר כי הגיע הזמן להתחיל לאכול אוכל... כמויות המזון יתחילו מכפיות ספורות ותגדלנה בהדרגה עד להגעה לארוחה מלאה (3-6 כפות). מומלץ להתחיל עם כל פריט מזון בודד מה שיקל על זיהוי אי-סבילות למזון מסוים. כמו גם החשיבות להרגיל את התינוק לטעמים שונים ולמגוון מרקמים. לאחר מספר חשיפות ניתן להתחיל עם שילובים כגון אבוקדו עם בננה / עגבניה, תפוח וגזר, תפוח אדמה עם בטטה.
במה מומלץ להתחיל?
- בשלב בו התינוק רק מתחיל לטעום הוא מקבל את כמות החלבונים הדרושה לו מחלב האם או מהתמ"ל על-כן נהוג להתחיל טעימות עם ירקות ופירות. יש להגישם מבושלים במרקם חלק.
- עם זאת, בשל שכיחות האנמיה הגבוהה בישראל מומלצת המשך חשיפה למזונות עשירים ומעושרים בברזל. אלו בעלי הספיגה הטובה ביותר הינם מזונות מן החי: בשר בקר, הודו, עוף ודגים. מזונות מן הצומח כגון קטניות, טחינה ודייסות מועשרות מהווים מקור טובים לברזל. בכדי להגביר את יעילות הספיגה מומלץ להוסיף לארוחה ירקות ופירות טריים העשירים בויטמין C.
- בניגוד לדעה הרווחת ניתן ומומלץ לחשוף למוצרי חלב לא ממותקים מגיל חצי שנה ומעלה. אך בשל היותם מקור דל לברזל חשוב שלא יהוו מרכיב מרכזי בתזונת תינוקכם. עם זאת, חלב ניגר אין לתת לפני גיל שנה, אך ניתן לשלבו בכמות מעטה במאכלים מורכבים כגון: פשטידות, לביבות, מרקים.
- אסור לתת דבש עד גיל שנה.