מדוע חלב עיזים בריא יותר ?
מחקר חדש, שנערך במחלקה לביוכימיה באוניברסיטת אוסקה שביפן קבע לאחרונה כי חלב עיזים מסייע בהגנה מפני דלקות וזיהומים. המחקר בחן את הקשר שבין רכיבים ייחודיים הקיימים בחלב העיזים לבין השפעתם על המערכת החיסונית בגוף האדם.
מסקנת החוקרים היא, כי לחלב העיזים תרומה משמעותית ביותר נגד חיידקים העלולים לגרום לנזק עצבי, לדלקות ולזיהומים, בהשוואה לחלב אם וחלב פרה וכי יכולתו להגן מפני דלקות וזיהומים הוכחה עתה במחקר מדעי.
מאת: לימור בן חיים תזונאית קלינית, המתמחה בטיפול בחולים ובמניעת מחלות באמצעות תזונה נכונה
מחקר חדש, שנערך במחלקה לביוכימיה באוניברסיטת אוסקה שביפן קבע לאחרונה כי חלב עיזים מסייע בהגנה מפני דלקות וזיהומים. המחקר בחן את הקשר שבין רכיבים ייחודיים הקיימים בחלב העיזים לבין השפעתם על המערכת החיסונית בגוף האדם. מדובר ברכיבים שומניים ייחודיים, הנקראים גנגליאוזידים, המצויים בסוגי חלב שונים וידועים בתרומתם לחיזוק המערכת החיסונית, הודות ליכולתם לנטרל את ההשפעה המזיקה של חיידקים ולהגן מפני דלקות וזיהומים. רכיבים ייחודיים אלו נקשרים לקולטנים של רעלנים, המופרשים מהחיידקים ועל ידי כך מנטרלים את פעילותם המזיקה על מערכות שונות בגוף האדם.
במהלך המחקר המורכב, אשר התנהל במעבדה כימית ביפן, נבדק לראשונה הריכוז של רכיבים שומניים אלו בדגימות של חלב עיזים, חלב אם וחלב פרה ונבחנה יכולתם והשפעתם על נטרול פעילות הרעלנים, של חיידקים מזן ויבריו - כולירה ובוטולינום, העלולים לפגוע במערכות שונות בגוף כגון מערכת העיכול ומערכת העצבים המרכזית וכתוצאה מכך לגרום לנזקים נוירולוגים קשים, אשר עשויים להביא לזיהום, הרעלה ובמקרים קשים אף לשיתוק ומוות.
מניתוח תוצאות הבדיקות שנערכו, הצטיירה תמונת מצב אופטימית, אשר הצביעה על כך שחלב העיזים הינו היחיד בעל יכולת השפעה המנטרלת את חיידק הבוטלינום. מעבר לכך, חלב העיזים הראה יעילות של 100% בנטרול חיידק הויבריו כולירה, לעומת חלב האם שגילה יעילות של 93% בלבד.
מסקנת החוקרים היא, כי לחלב העיזים תרומה משמעותית ביותר נגד חיידקים העלולים לגרום לנזק עצבי, לדלקות ולזיהומים, בהשוואה לחלב אם וחלב פרה וכי יכולתו להגן מפני דלקות וזיהומים הוכחה עתה במחקר מדעי.
המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי לביוכימיה ומטבוליזם glycoconjugate journal, היוצא בארצות הברית ומצטרף לשורה של מחקרים נוספים אשר מצביעים על תרומתו של חלב העיזים לבריאות ועל יכולתו להשפיע על חיזוק המערכת החיסונית.
לפני שנסקור מחקרים נוספים אלו, חשוב לדעת כי חלב עיזים שימש בעבר כמקור תזונה משמעותי באזור המזרח התיכון והמדבר, אולם, נראה כי בשל המודרניזציה המתפתחת נשכחה תרומתו המשמעותית כמקור תזונתי חשוב והיותו מאבני היסוד בתזונה הים תיכונית, הידועה כתורמת לבריאות ואריכות ימים.
אחת העובדות הידועות ברפואה העממית לגבי חלב עיזים, היא יכולתו המפתיעה לרפא פצעים בפה (אפטות), במיוחד בקרב תינוקות וילדים. הדבר עבר, ככל הנראה, מדור לדור, כתרופת סבתא עתיקה, וכיום הוא נתמך במחקר מעבדה, שנערך בישראל על ידי המרכז הרפואי בילינסון, משרד הבריאות ואוניברסיטת תל-אביב. החוקרים לקחו תאים אנושיים, הדגירו אותם יחד עם הווירוס, הגורם לפצעים, ממשפחת ההרפס. לאחר מכן, הם חשפו את התאים הנגועים לחלב עיזים, במטרה לבדוק האם הוא משפיע על התרבות הווירוס או גורם להרס שלו. ניתוח התוצאות חשף, כי כ – 60% מכמות הווירוס נהרס מחלב העיזים. נמצא, שהחומר הפעיל בחלב תוקף את הווירוס באופן שחוסם אותו מלעבור לתאים אחרים, והווירוס מת. החוקרים בדקו בנוסף, אם ההשפעה מוגבלת לחלב המגיע ישירות ללא פסטור. הם השתמשו בחלב עיזים מפוסטר ומצאו כי תהליך הפסטור כלל לא משנה את ההשפעה על הווירוס. השפעה דומה של חלב העיזים נמצאה גם על וירוסים נוספים, אך לא בחלב פרה. במקביל עלה, כי חלב עיזים גם מעורר את המערכת החיסונית. החוקרים חשפו לימפוציטים, תאי דם לבנים, של בני אדם לחלב עיזים ומצאו, כי הוא גורם לתאי חיסון אלו להפריש חומרים המשפיעים על מערכת החיסון.
מדובר במחקר ראשוני והתחלתי, אשר שופך אור על ההיבט הבריאותי של חלב העיזים ומספק סיבות טובות לעולם הרפואי להמשיך לחקור ולצבור חומר למחשבה, לגבי גיוון צריכת החלב הקבועה גם בחלב עיזים.
לחלב עיזים יש גם את היכולת לתרום, באופן משמעותי, לעליה בצריכת הסידן ולבניית העצמות בקרב ילדים ולמנוע הידלדלות של העצמות, אוסטיאופורוזיס, בקרב מבוגרים. שכן, חלב העיזים מכיל לפחות 10% יותר סידן מאשר חלב פרה. חשוב לדעת, כי כוס חלב עיזים מספקת כ- 30% מהקצובה היומית של סידן למבוגרים. מנתונים של מחקרים ראשוניים חדשים נמצא, כי יעילות ספיגת הסידן טובה יותר מחלב עיזים לעומת חלב פרה. וכן, לספיגתם המיטבית של מינרלים נוספים.
תהליך העיכול של חלב עיזים מושפע מהרכבו. בזכות העובדה, כי לחלב עיזים מבנה כדוריות שומן קטנות יותר, המכילות יותר חומצות שומן קצרות ובינוניות, מאשר בחלב פרה, מתנהל תהליך העיכול בצורה קלה יותר. הדבר יכול להשפיע על הרגשה טובה ועיכול נוח יותר, במיוחד בקרב אנשים הסובלים מבעיות עיכול שונות.
חלב העיזים מהווה מקור מיטבי לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, החשוב לבניית רקמות הגוף ולגדילה תקינה של ילדים ובני נוער. בכל תזונה מאוזנת חשוב לכלול מקור חלבוני בכל ארוחה ומוצרי חלב עיזים, יכולים, כאמור, להוות גיוון טעים ובריא בבחירת מוצרי החלבון לארוחות השונות. חלב עיזים מכיל הרכב חלבונים, אשר פירוקו בקיבה קל ונוח יותר יחסית, הדבר מאפשר עיכול מהיר וקל יותר. המעבר המהיר בקיבה מהווה יתרון בפעוטות, בילדים, בקשישים ובאנשים הסובלים מבעיות עיכול שונות. אולם, במקרים של אלרגיה לחלבון החלב, מחקרים מדעיים שנערכו לא מצאו ירידה באלרגיה לחלבון חלב עיזים, בהשוואה לחלבון חלב פרה .
ואם ברגישות עסקינן, ראוי להתייחס לציבור הסובלים מרגישות ללקטוז, התלויה ברמות הלקטאז, שהינו האנזים המפרק את הלקטוז במעיים. כידוע, שלשולים, גזים וכאבי בטן הינם חלק מהתסמינים כתוצאה מצריכת לקטוז. חשוב לדעת, כי בחלב עיזים יש קצת פחות לקטוז מאשר בחלב פרה, על כן, במקרים מסוימים, יתכן והדבר יהווה יתרון בקרב ציבור הרגישים ללקטוז. ואכן מבוגרים וכן אמהות לילדים, מדווחים על תגובה טובה יותר לחלב עיזים מאשר לחלב פרה.
מוצרי חלב וגבינות עיזים היו ידועים כמזון אנין אך, גם בעל ערך קלורי ואחוזי שומן גבוהים המהווים מקור דאגה לאנשים השומרים על תזונה בריאה. נכון להיום, המצב שונה ומיוצרים כיום מגוון של מוצרי חלב עיזים בעלי כמות שומן ונתרן נמוכות. הדבר מאפשר גם לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם והשמנה, בעלי גורמי סיכון למחלות לב ולתמותה, להוסיף לתזונתם הקבועה, לדוגמא, חלב עיזים מלא המכיל 3.5% שומן בלבד, גבינות עיזים מגוונות כמו לבנה, פטה, גבינה צפתית ועוד, ב- 3 עד 5 אחוזי שומן בלבד, יוגורטים של 1 עד 3 אחוזי שומן בלבד ועוד מוצרים מחלב עיזים מגוונים ודלי שומן אחרים. לתזונה מגוונת במוצרי חלב דלי שומן, יחד עם העשרת התפריט בירקות ופירות וצריכת בשר עוף ודגים דלי שומן, ישנה חשיבות רבה בהשפעה על הפחתת ערכי לחץ דם.
לסיכום, חלב וגבינות עיזים הם מיסודות הדיאטה הים תיכונית, הידועה כיום ממחקרים, כתורמת לבריאות ואריכות חיים. חלב עיזים הוא מקור תזונתי טוב לרכיבי תזונה חיוניים כמו, חלבון, סידן, וויטמין b2, מגנזיום ועוד. בישראל, בכל רשתות השיווק והמכולות, ניתן למצוא מגוון גדול של חלב עיזים ומוצרי עיזים של משק צוריאל, תנובה ומחלבות נוספות. מומלץ לגוון את התפריט היומי ולשלב גם מוצרים מחלב עיזים לבריאות מיטבית.
רשימת מקורות מדעיים
1) restani p et al.cross-reactivity between milk proteins from different animal species. clin exp allergy. 1999 jul;29(7):997-1004.
2)campos ms, l?pez-aliaga i, alf?rez mj, nestares t, barrionuevo m.effects of goats' or cows' milks on nutritive utilization of calcium and phosphorus in rats with intestinal resection. br j nutr. 2003 jul;90(1):61-7.
3) l?pez aliaga i, alf?rez mj, barrionuevo m, lisbona f, campos ms.influence of goat and cow milk on the digestive and metabolic utilization of calcium and iron. j physiol biochem. 2000 sep;56(3):201-8.
4) usda national nutrient database for standard reference release 18 . http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/data/sr18/sr18.html