למה חשוב לצרוך תמ"ל לאחר גיל שנה?

ממחקרים עולה כי החוסרים התזונתיים הנפוצים בקרב פעוטות מעל גיל שנה הינם חוסר בברזל, סידן וויטמין d. החל מגיל שנה, משרד הבריאות ממליץ שהתינוק יאכל מגוון מזונות מכל קבוצות המזון על פי פירמידת המזון הישראלית. יש לספק מזונות תוך התחשבות בערכי תרבות וההרגלים הקולינאריים של המשפחה.



באדיבות רונית דוייב, מנהלת מדעית, אבוט יצרנית סימילאק.


למה חשוב לצרוך תמ"ל לאחר גיל שנה?

 ממחקרים עולה כי החוסרים התזונתיים הנפוצים בקרב פעוטות מעל גיל שנה הינם חוסר בברזל, סידן וויטמין d. החל מגיל שנה, משרד הבריאות ממליץ שהתינוק יאכל מגוון מזונות מכל קבוצות המזון על פי פירמידת המזון הישראלית.

יש לספק מזונות תוך התחשבות בערכי תרבות וההרגלים הקולינאריים של המשפחה.

 

להלן פירוט של הכמויות שילד צריך לאכול במשך היום מקבוצות המזון השונות:

3 מנות

מנה= 1 פרוסת לחם

         1/2כוס אורז או פסטה מבושלים

         1/2 כוס שיבולת שועל

        1 כוס דייסה מוכנה לאכילה

דגנים

1 כוס ירקות חתוכים ביום

ירקות

1 כוס פרות חתוכים ביום

פירות

2 מנות

מנה = 1 כוס חלב

          50 גרם גבינה 5%

חלב ומוצריו

2 מנות

מנה= 30 גרם: בשר,עוף,דגים

        1 ביצה

         1/4 כוס שעועית מבושלת

בשר וקטניות

3 מנות

מנה= 1 כפית שמן/מרגרינה/חמאה

        

שמן

 

תזונה מלאה נכונה ובריאה מאפשרת לפעוט לנצל את מירב הפוטנציאל ההתפתחותי הטמון בו בדרך לחיים מלאים ובריאים. עד גיל שלוש מפתח הפעוט מיומנויות אכילה, הרגלי אכילה וגישה בסיסית למזון. זוהי תקופה מעצבת עבורו, המלווה בבדיקות וניסיונות.

שינויים פיזיולוגים מאפשרים לו לחוש מזונות בצורה שונה (באמצעות שיניו,אצבעותיו וכו') והוא מרבה "לשחק" במנה המוגשת, לרוב הוא יחקה התנהגויות אכילה של מבוגרים ולעיתים משקיע בכך את עיקר מרצו.

ניסיונות אלו חשובים להתפתחותו הקוגניטיבית, החברתית והרגשית של הפעוט ויש לעודדם.

 

אך חשוב לזכור כי ילדך אומנם נעשה הרבה יותר עצמאי ורוצה לאכול כמו גדול, אך למעשה הוא עדיין קטן וזקוק לתמיכה תזונתית המותאמת לצרכיו הייחודים. לא תמיד פשוט לעקוב באופן מדויק אחר תזונתו ולאמוד כמה בדיוק הוא אכל. ילדים רבים לא תמיד מסיימים את האוכל המונח על צלחתם ותקופה זו מתאפיינת, אצל חלק מהילדים, כתקופה של טעימות והתנסויות. לרוב לא נדע מה מהמזון נשאר על הצלחת, ולבסוף הפעוט אכל, ומה עשה את דרכו לרצפה.

המשמעות היא שגם אם הילד כבר אוכל "כמו גדול" מזון מהתפריט המשפחתי, קשה לקבוע אם הוא מקבל בכל יום את כל כמות הויטמינים, המינרלים ושאר רכיבי התזונה  הנדרשים להתפתחותו הפיזית והמנטאלית ויתרה מזאת, כמה ממה שצרך אכן נספג בדם - שהרי זה המבחן האמיתי. ולכן, חשוב לפתח אצל הילד מיומנויות אכילה אך דרוש להקפיד כי הוא יקבל את התמיכה התזונתית המותאמת לצרכיו הייחודים.

החל מגיל שנה, צריכה של שתי מנות תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל), לצד המזון המוצק שאוכל התינוק, תבטיח כי הגוף קיבל את כל הרכיבים התזונתיים להם הוא זקוק. זאת, בכמויות התואמות את ההמלצה היומית ליום עבור תינוקות בשלב זה של חייהם. מומלץ להציע את התמ"ל בבוקר ולפני השינה, על מנת שבמהלך היום הילד יתרגל לתפריט הביתי. צריכה של תרכובת מזון לתינוקות בכמויות המומלצות תבטיח כי גופו של התינוק יקבל 25 מינרלים וויטמינים שונים החיוניים לגדילתו. 

 

להלן טבלה המפרטת תכולת ברזל, סידן וויטמין d כאחוז מהכמות היומית המומלצת לפעוטות במאכלים שילדים אוהבים:   

 

% מהכמות היומית המומלצת

 

 

ויטמין d מק"ג

סידן מ"ג

ברזל מ"ג

קלוריות

המזון

הכמות משתנה

20%

1%

139

ספל חלב פרה 3% (240 מ"ל)

20%

20%

4%

50

2 כפות גבינה5%

לא ידוע

2%

10%

156

שניצל 1 יחדה

לא ידוע

1%

19%

175

2 קציצות בשר בקר (50 ג"ר)

13%

6%

16%

80

1 ביצה

60%

55%

41%

178

מנת תרכובת מזון לפעוטות שלב 3*  

 

* סימילאק אדבנס

 

מה חשוב לזכור ולדעת?

חלב פרה מכיל כמויות גדולות מהרצוי, לפעוט, של מלח וחלבון, וכמויות קטנות מידי של ברזל וחומצות שומן חיוניות.

 

שתייה של מיצים או משקאות ממותקים, עלולה לגרום לשובע, להחליף מזונות בעלי ערך תזונתי אחר, לפגוע בתיאבון ולגרום לעששת, לכן יש להימנע מצריכתם עד כמה שניתן.

 

דפוס פעולה של הורים המרגיעים את התינוק המתעורר בלילה על ידי מתן בקבוק, עלול לגרום להתניה אצל התינוק, וככל שההרגל ודפוס ההתנהגות משתרשים, קשה יותר לגמול את התינוק מכך.

 

יש הורים שמנסים לדלל או לחילופין לרכז את האבקה  - דבר האסור, אלא בהוראות רופא.

דילול יתר למשך תקופה ממושכת עלול לגרום למצב של מחסור ברכיבי מזון מסוימים, כגון ויטמינים ומינרלים,  לעומת זאת מתן פורמולה מרוכזת יתר על המידה עלול לגרום למצב של  התייבשות.    

 

איך ניתן לגמול את הפעוט מבקבוק אך להמשיך לתת לו תמ"ל? המעבר לשתייה מכוס צריך להתבצע באופן הדרגתי. מומלץ להמשיך לתת לפעוט את תרכובת המזון לפעוט בבקבוק, ומידי פעם לתת לו כמויות קטנות בכוס ולעקוב אחר תגובתו. עם התפתחות כישוריו להתמודד עם שתייה מכוס, יש להפחית בהדרגה את מספר ההאכלות מבקבוק ביום ולהגיש את תרכובת המזון בכוס.

 

ההמלצה היא לשלב 1 עד 3 מנות תמ"ל ביום (מנה = 240 מ"ל), על מנת להשלים את רכיבי התזונה החיוניים להתפתחותו של התינוק.