חשיבות פרוביוטיקה בתזונת תינוקות כבר מגיל לידה

שלב הלידה והינקות הינו רב משמעות בהתפתחות ההגנה החיסונית של התינוק ומומלץ לוודא  שהמרכיב הפרוביוטי יהיה חלק יומיומי בתזונת התינוק שאינו יונק כבר מגיל לידה בשל תרומתו הרבה למערכת העיכול והחיסון .



באדיבות רננה מזרחי, דיאטנית קלינית, המנהלת המדעית של מטרנה


חשיבות פרוביוטיקה בתזונת תינוקות כבר מגיל לידה
נדמה שהיום אין מי שלא שמע על פרוביוטיקה או על חיידקי ביו הנמצאים באופן טבעי בגופנו ובעיקר במערכת העיכול שלנו (הפלורה), ושהינם בעלי השפעה מיטיבה על גופינו .
 
מרתק לחשוב שלמעשה גופנו מהווה מעין "כלי קיבול" לחיידקים המצויים בו ושכמותם גדולה פי 10 ממספר התאים שבו! אוכלוסיית החיידקים האנושית מכילה מעל ל-400 סוגי חיידקים פרוביוטיים,והיא מתחילה להיווצר במערכת העיכול שלנו כבר בשבוע הראשון לחיינו ומושפעת מאופן הלידה (רגילה או ניתוח קיסרי) ומתזונת התינוק (הנקה או תחליף חלב) .
 

פרוביוטיקה וחלב אם

מחקרים מצאו כי כבר בתוך שבוע מהלידה תינוק היונק חלב אם מפתח אוכלוסיה שונה של חיידקים במעיו ועשירה יותר בחיידקים פרוביוטיים, לעומת תינוק הניזון מתחליף חלב ומכיוון שחיידקים פרוביוטיים מצויים בחלב אם, ניתן להסיק כי לנוכחות חיידקים פרוביוטיים בחלב אם יש משמעות רבה בחודשי החיים הראשונים בהם מתפתחות מערכות רבות ובהן מערכת העיכול בכדי להסתגל לחיים החדשים מחוץ לרחם. פרוביוטיקה מסוג ביפידוס היא הדומיננטית בקרב תינוקות יונקים, והיא תורמת להבשלת המעי  ולהפעלת המערכת החיסונית. לפרוביוטיקה השפעות מיטיבות נוספות כגון: יצירת ויטמינים, מניעת שלשולים וקיצור משכם, הפחתת משך זמן הבכי של תינוקות עם קוליק ואף מניעת השמנה.
 

הקשר בין פרוביוטיקה ללידה קיסרית

בישראל 1 ממכל 5 תינוקות נולד בלידה קיסרית ומסתבר שגם סוג הלידה משפיע על אוכלוסיית החיידקים הפרוביוטיים במעי. לתינוקות הנולדים בניתוח קיסרי יש פחות חיידקים פרוביוטיים במעי לעומת אלו הנולדים בלידה רגילה מכיוון שבמהלכה הם רוכשים את ההרכב הראשוני של חיידקי המעי. גם אם בסופו של דבר החיידקים הפרוביוטיים מצליחים לצמוח ולשגש במעי תינוקות אלו הדבר קורה רק כ 6 חודשים מאוחר יותר לעומת תינוקות שנולדו בלידה רגילה. הוסיפו על כך את העובדה שלתינוקות שנולדים בניתוח קיסרי יש שכיחות גבוהה יותר של שלשולים ורגישות למזון ואת שיעורי ההנקה הנמוכים יותר בקרב יולדות בקיסרי תבינו עד כמה מומלץ לבחור עבורם בתחליף חלב המכיל פרוביוטיקה כבר מגיל לידה.
 

פרוביוטיקה במעון

פרוביוטיקה חשובה גם בשלב מאוחר יותר של הינקות בו התינוק נמצא כבר במסגרת של מעון יומיומי כיוון שהיא תורמת לחיזוק ההגנה הטבעית ולהפחתת תחלואה. מי לא מכיר את התופעה שהתינוק מתחיל להיות חולה כשמכניסים אותו למעון? ובכן ,אחד המחקרים המעניינים מהעשור האחרון נעשה בארץ במטרה לבחון את השפעת תוספת פרוביוטיקה לתחליף החלב על תחלואה בקרב תינוקות בריאים השוהים במעונות יום בכדי להוכיח האם צריכה יומיומית של פרוביוטיקה בתחליף החלב יש אפקט של מניעת תחלואה. התינוקות קיבלו במשך 3 חודשים באופן אקראי, תחליף חלב עם או בלי פרוביוטיקה מבלי שההורים או המטפלים ידעו אם התחליף שניתן הכיל פרוביוטיקה או פלצבו, זאת בכדי למנוע השפעה על תוצאות המחקר. במשך תקופת המחקר עקבו אחר התינוקות בכדי לראות מתי וכמה הם חולים ונמצא כי  התינוקות שניזונו מתחליף חלב המועשר בפרוביוטיקה חלו פחות לעומת התינוקות שניזונו מתחליף חלב ללא פרוביוטיקה  . כלומר מתן יומיומי של תחליף חלב עם פרוביוטיקה הפחית באופן  משמעותי הארעות של מחלות כדוגמת חום ושלשולים ..
 
לסיכום, שלב הלידה והינקות הינו רב משמעות בהתפתחות ההגנה החיסונית של התינוק ומומלץ לוודא  שהמרכיב הפרוביוטי יהיה חלק יומיומי בתזונת התינוק שאינו יונק כבר מגיל לידה בשל תרומתו הרבה למערכת העיכול והחיסון .