המדריך להזנת התינוק 12/2012
אחת לכמה שנים, מוציא משרד הבריאות חוזר עם שינויים בהמלצות לתזונת תינוקות, כאשר העיקריים והבולטים ביניהם מתייחסים לגיל תחילת טעימות המוצקים (גיל 4-6 חודשים). לאחר המדריך האחרון שהתפרסם ב- 2009, שוב מוציא משרד הבריאות עדכון ומחזיר אותנו להתחלת הטעימות בגיל 6 חודשים
אחת לכמה שנים, מוציא משרד הבריאות חוזר עם שינויים בהמלצות לתזונת תינוקות, כאשר העיקריים והבולטים ביניהם מתייחסים לגיל תחילת טעימות המוצקים (גיל 4-6 חודשים). לאחר המדריך האחרון שהתפרסם ב- 2009, שוב מוציא משרד הבריאות עדכון ומחזיר אותנו להתחלת הטעימות בגיל 6 חודשים.
להלן השינויים העיקריים:
א. לאחר ההמלצה הקודמת להתחיל בטעימות בגיל 4 חודשים, חוזר משרד הבריאות להמלצה המקורית להתחיל את הטעימות רק בגיל 6 חודשים. החל מגיל 4 חודשים ניתן להתחיל לחשוף את התינוק למזון אך בכמויות מזעריות. התחלת הטעימות והגדלת הכמות החל מגיל 6 חודשים.
ב. חשיפה למוצרי חלב- בעבר, החשיפה היתה מגיל 9 חודשים והיום ההנחיה לא מתייחסת לגיל אלא לשלב התזונה ולכמות. יש לחשוף את התינוק למוצרי חלב לא ממותקים רק לאחר שהתינוק התרגל לאכול ממקורות עשירים בברזל (כגון: בשר, עוף, הודו) ובויטמין c (כגון פירות וירקות). חשוב להקפיד שמוצרי החלב לא יהוו מרכיב מרכזי בתזונת התינוק.
ג. בהמלצות שלהלן, אין הפעם חלוקה לפי שלבי טעימות אלא התייחסות לסוגי מזון וארוחות בלבד.
ד. המלצות למתן ברזל- ההמלצה הפעם היא לתת ברזל עד גיל 18 חודשים במקום עד גיל 12 חודשים. אלא אם כן, בבדיקות הדם בגיל 12 חודשים אין עדות לחוסר ברזל.
1. לידה עד גיל 6 חודשים
- חלב אם (הנקה בלעדית ) או תמ"ל (הנקה חלקית או שאינם יונקים כלל עד גיל שנה). יש לבחור בתמ"ל על בסיס חלב פרה מועשרים בברזל, פרט למקרים בהם קיימת התוויה רפואית לסוגי תמ"ל אחרים.
- ויטמין d3
- ברזל (7.5 מ"ג ליממה מגיל 4 חודשים ועד 7 חודשים )
2. גיל 12 - 6 חודשים
- חלב אם (הנקה בלעדית ) או תמ"ל (הנקה חלקית או שאינם יונקים כלל עד גיל שנה). יש לבחור בתמ"ל על בסיס חלב פרה מועשרים בברזל, פרט למקרים בהם קיימת התוויה רפואית לסוגי תמ"ל אחרים.
- ויטמין d3
- ברזל (15 מ"ג ליממה מגיל 7 חודשים ועד 18 חודשים)
- כ 2 ארוחות ביממה ממגוון מזונות, למשל: בקר, הודו, עוף, דגים, ביצים, טחינה, קטניות, דגנים, ירקות, פירות, מוצרי חלב לא ממותקים (כגון גבינות, יוגורט, לבן(.יש לתת לפחות ארוחה אחת ביממה, המכילה מזון עשיר ו/או מועשר בברזל.
- מים (מים מורתחים ומקוררים, מכל המקורות והסוגים(
3. מגיל שנה ואילך
- חלב אם (הנקה בלעדית ) או תמ"ל (הנקה חלקית או שאינם יונקים כלל עד גיל שנה). יש לבחור בתמ"ל על בסיס חלב פרה מועשרים בברזל, פרט למקרים בהם קיימת התוויה רפואית לסוגי תמ"ל אחרים.
- ברזל (15 מ"ג ליממה עד גיל 18 חודשים)
- מזון מתפריט המשפחה: בקר, הודו, עוף, דגים, ביצים, טחינה, קטניות, דייסות לתינוקות מועשרות בברזל, ירקות, פירות, חלב ומוצריו. יש לתת לפחות ארוחה אחת ביממה, המכילה מזון עשיר ו/או מועשר בברזל.
- מים
- ארוחות משפחתיות, תוך שימוש בתבלינים המקובלים במשפחה והדגשת הגבלת כמות המלח ואבקות המרק.
- דבש: עד גיל שנה אין לתת. לאחר גיל שנה אין צורך לתת. אפשר כגיוון אם מקובל במשפחה
ibclc האיגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות שמח על ההמלצות המעודכנות של משרד הבריאות אשר מחדדות את המשך ההנקה הבלעדית עד אזור 6 חודשים ושמות דגש להמתנה למוכנות הילד ואופן התחלת המזונות מתוך ראייה כי לדברים אלה יש השפעה ניכרת על המשך התפתחות הילד ובריאותו.
אלן שיין, יועצת הנקה מוסמכת ibclc ויושבת ראש האיגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות מוסיפה כי "תינוקות יכולים ליהנות ממוצקים באופן טבעי בגיל השונה מתינוק לתינוק. מה שקובע את המוכנות אינו הגיל הכרונולוגי אלא המוכנות הפיזיולוגית של התינוק. תינוק מפותח היושב ושיניו בוקעות יוכל וירצה לאכול מוצקים בגיל צעיר יותר מתינוק בן 6 חודשים אך נולד פג. אם נסתכל על התינוקות הבריאים שנולדו במועד, כל אחד יראה את הסימנים הראשונים שמעוניין לאכול. הסימן הראשון הוא שהוא חוטף את האוכל מצלחות הבוגרים במשפחה. יש להסתכל על התינוק ולא עללוח השנה."