איך לשלב דגנים בתזונת תינוקות

טעימות לקטנטנים והפעם- דגנים. מתי מוסיפים דגנים לתזונה ואיך?



מאת: רננה מזרחי, דיאטנית קלינית, המנהלת המדעית של מטרנה

 

איך לשלב דגנים בתזונת תינוקות
 
 
על פי המלצות  משרד הבריאות בנוגע לתזונת תינוקות , המעבר למזונות משלימים יעשה בהדרגה ורק לקראת גיל חצי שנה, תוך המשך הנקה או מתן תחליף חלב, ובהתאם לסימני המוכנות התפתחותיים של התינוק. 
בין המזונות הראשונים המומלצים לתינוק בשלב זה ניתן למצוא מזונות כמו: ירקות, פירות ,בשר ,דגים, קטניות ודגנים.
 

מהם הדגנים?

הדגנים הינם תבואות השדה שאת גרעיניהם אנו אוכלים , לדוגמה: חיטה , תירס, שעורה, דוחן, שיבולת שועל ושיפון וכוללים גם אורז. הדגנים  מכילים בעיקר פחמימות אך גם כמות נכבדת של חלבונים, וכן ויטמינים ומינרלים כגון ברזל וויטמינים מקבוצה B.
בנוסף, הדגנים מהווים מרכיב מרכזי בתפריט היומי לאורך שלבי החיים השונים ובזמן המעבר למזונות משלימים יש להם חשיבות מיוחדת בהיבט של חשיפת התינוק לגלוטן.
ארגוני בריאות עולמיים, כמו גם משרד הבריאות מציינים בהמלצותיהם את החשיבות להימנעות מחשיפה מוקדמת מדי לדגנים המכילים גלוטן (חיטה, שעורה, שיבולת שועל ושיפון)  ומאידך גם להימנע מחשיפה מאוחרת לאחר גיל 7 חודשים.
 

איך מכינים את התינוק להתחיל לאכול מזונות בשילוב דגנים?

תחילה נציע לתינוק מזונות רכים המותאמים לתינוקות בשילוב דגנים, למשל דייסות דגנים לתינוקות. המהוות דרך מצוינת למתן הדגנים הראשונים לתינוק . ראשית הן מועשרות בברזל ונמצאות ברשימת המזונות המשלימים הראשונים המומלצים לתינוקות ע"י משרד הבריאות. שנית , את הדייסות מכינים על בסיס חלב אם או תחליף חלב המהווים מזון מוכר ואהוב ובכך מקלים את התקבלותן ע"י התינוק . בנוסף הן מגיעות במרקם ובהרכב התזונתי המותאמים לתינוקות. דרך נוספת לשלב דגנים היא ע"י מתן מחיות פרי בתוספת דגנים לתינוקות שכבר מנוסים באכילת מחיות פרי (ויש היום מחיות פרי מוכנות עם דגנים מלאים). בתקופה זו בה מתפתחות העדפות הטעם של הפעוט יש חשיבות להציע לו מגוון טעמים ומרקמים ובכך להגדיל את הסיכוי שהוא יהיה פתוח יותר להתנסויות חדשות  באוכל.
ניתן לשלב גם דגנים בבישול עם מרק ירקות. הדגנים מקנים תחושת שובע גבוהה יותר, מגוונים את תזונת התינוק, ובנוסף מהווים חשיפה ראשונית לגלוטן.
 

מה עושים אם התינוק מסרב לנסות מזונות חדשים בשלב זה?

הורים רבים עומדים בפני סיטואציה בה התינוק אינו מקבל את המזון החדש כפי שהם היו מצפים ולעיתים אף מסרב לאכלו. מחקרים מראים כי יש תינוקות עבורם נדרשת הצגה חוזרת ונשנית של המזון (לעיתים אפילו עד 17 פעמים) עד שהם מסתגלים לטעם החדש .
להלן כמה טיפים שיכולים לעזור להרגיל את התינוק לטעמים החדשים: