10 "ארוחות האצבעות" הטובות ביותר לתינוק

הורים רבים שואלים אם התינוק שלהם הגיע לגיל בו הוא יכול לאכול לבדו? שאלה המלווה בחששות ודאגות אודות המנות המתאימות לכך. אנו שמחים להציג לכם 10 מנות בטוחות, מזינות ומקוריות אותן יוכל הפעוט לאכול לבדו, כולל תשובות לשאלות שצצות בתחילת הדרך.



מאת: ליאת שומן


10 "ארוחות האצבעות" הטובות ביותר לתינוק
שלב האכילה העצמאית של הילדים הוא שלב מרגש אך גם מלחיץ במעט. מדובר בשלב הנע בין הבלגן, האלרגיות האפשריות ועוד סיכונים שפתאום צצים, בעיקר בתודעה של ההורים והם מספיקים על מנת לספק להם לילות לבנים. אך למעשה אין לכם באמת סיבה לדאגה, כיוון שהילדים שלכם יודעים בדיוק מה הם רוצים והיום יש מגוון רחב של מנות מגוונות וטעימות שיהפכו את הארוחה למזינה, חוויתית ותירגול מושלם לשלב האכילה העצמאית. 
 

מתי אפשר להתחיל?

אנו רוצים לשבור לכם את המיתוס, בשלב עצמאות הארוחות, אין חוק שקובע מתי הכי נכון להתחיל. לדבריו של ד"ר וויליאם דיטס, שותף באגודה האמריקאית לתזונת ילדים (AAP) - "במקום להתמקד בגילו של הילד, צריך לבדוק את האם התינוק בכלל מעוניין לאכול באופן עצמאי". 
מה הכוונה מעוניין? אם התינוקות מושיטים את ידם לאוכל בזמן שאתם מאכילים אותם ותופסים את הקערה או הכפית ומנסים להאכיל את עצמם, אלו מהווים הסימנים הברורים לכך שהילד שלכם מוכן להיות עצמאי בשטח. עוד לדבריו של דיטס, אין סיבה להמתין עד שיפתחו את היכולת להחזיק את הכפית באופן עצמאי, שכן גם אם יאכלו עם הידיים ויכניסו לפה, זה בסדר גמור. 
 
סימן נוסף לכך שהילדים מוכנים זו היכולת שלהם לשבת באופן עצמאי על הכיסא הגבוה ולהושיט את ידם לאוכל. התינוקות לא זקוקים לשיניים על מנת להתחיל לאכול באופן עצמאי, החניכיים שלהם קטנים וחזקים ומסוגלים לרסק מאכלים רכים. 
 

מה לגבי הבטיחות והסיכונים?

כאשר אתם מתחילים את שלב האכילה העצמאית, בין אם בגיל 6 חודשים או גיל 9 חודשים, כדאי להתחיל ממאכלים רכים ומחתיכות קטנות הנמסות בקלות בפה. הימנעו ממתן חתיכות או סוגי מזון גדולים, דביקים או כאלה שאינם מתמוססים בקלות, משום שהם מסוכנים, מתריע דיטס. הוא מציע להתרחק ממזונות כמו נקניקיות, גזר, אגוזים, ענבים, פופקורן, ממתקים וחמאת בוטנים.
דבר נוסף עליו שם דיטס את הדגש הם מאכלים מלוחים, כיוון שכמות המלח שאנו כמבוגרים אוהבים, שונה מכמות המלח הנכונה עבור הפעוטות, בעודכם מתבלים את האכול לתינוקות שלכם, תהיו עדינים עם המלח, גם אם לפי דעתכם חסר קצת. 
 

איך מתחילים את תהליך האכילה העצמאית? 

כאשר תינוקות מתחילים לראשונה לאכול ארוחות עצמאיות, מומלץ שחלב האם או הפורמולה עדיין יהיו המקור העיקרי שלהם לתזונה. כלומר, אתם צריכים להמשיך בשגרת הבקבוק של הילד בהתחלה, "אבל במהלך תהליך ההאכלה, הם צריכים גם להתנסות בלהאכיל את עצמם", אומר דיטס. הדרך לצלוח את הנושא היא לשים קצת אוכל על מגש הכיסא הגבוה שלהם ולהניח להם את האפשרות להכניס את האוכל לפה, זאת כמובן בין כפיות המזון שאתם מאכילים אותם בנוסף ובאופן מסודר. תחילת האכילה העצמאית נקראת בשפת ההורים "מזון אצבעות" או finger food בלעז. מפני שהתינוק תופס בתחילה את חתיכות המזון עם האצבע והאגודל.
 
הדבר הכי חשוב הוא לתת לתינוק להציג את אותותיו, להיות המדריך שלכם. יש לזכור שלא כל קימוט בהבעת הפנים מסמלת חוסר אהדה לטעם, אלא זו פשוט תגובה לטעם חדש. 
 
בסופו של יום תזכרו דבר חשוב, מדובר בתהליך קצת מלכלך, קצת מבלגן וקצת יותר מורכב מתהליך ההאכלה הרגיל, אך שלב זה של הארוחות העצמאיות הנו קריטי עבור תהליך האכילה של הילד. 
 

10 המנות הטובות ביותר לתינוק העצמאי שלכם

בין המנות הבריאות והמזינות לתינוק בן הששה חודשים ומעלה תוכלו להגיש לו – 
 

#1 פרוסת לחם 

אופציה טובה ורכה עבור הארוחה העצמאית היא החלק הרך של פרוסת הלחם או ביסקוויטים המיועדים במיוחד לתינוקות. בגיל 9 חודשים, ניתן להוסיף לפרוסת הלחם גם ממרח עשיר וטעים.
 

#2 ביצה מקושקשת

רופאים נוהגים להמליץ על ההמתנה של הוספת הביצים לתפריט היומי, אך דיטס ואגודת ה- AAP, טוענים כי טעימה מוקדמת חושפת אותנו למזון אלרגני פוטנציאלי. חשוב לבשל את הביצים בצורה יסודית ולא להגזים עם המלח. 
 

#3 פירות רכים

לשמחתנו, יש לנו בארץ המון פירות רכים מושלמים לשלב האכילה העצמאית, זאת במידה והם אכן בשלים. בין מנות הפירות המומלצים  - בננה, אפרסק, אבטיח, פטל, אוכמניות מלון לחתוך לחתיכות קטנות ככל האפשר כך שיהוו מזון התחלתי עצמאי בטיחותי ובריא. 
 

#4 אבוקדו

אבוקדו הוא מאכל מיוחד המסייע בפיתוח המוח של התינוק, שכן הוא מהווה מקור עשיר לחומצות ושומן מסוג אומגה 3. הרכות של האבוקדו הופכת אותו לאידיאלי לאכילה גם בשלב שעדיין לא לגמרי התפתחו לו השיניים. רק צריך לשמור על קור רוח כי האבוקדו מגיע גם עם חגיגה של לכלוך ואושר לתינוק.   
 

#5 פסטה

למרות ההעדפה של המבוגרים לפסטה אל דנטה, אצל התינוקות המצב שונה ואנו רוצים את הפסטה שלהם רכה ככל הניתן. ניתן להתחיל עם פיסות פסטות קטנות, ובהמשך ניתן להוסיף לו חמאה או רוטב עגבניות נטול נתרן. 
 

#6  טופו

בין אם מבושל או לא מבושל, הטופו הוא מקור נפלא של חלבון ומהווה מזון אידאלי לאכילה העצמאית של התינוק. כדאי לבחור בסוג הטופו הקשיח יותר על מנת שלא יתפרק לתינוק ביד ויתסכל אותו. 
 

#7 ירקות מבושלים

כיוון שירקות הם לרוב קשים מידי לאכילה, מומלץ לבשל אותם במים או באדים ולתת לילדים לאכול לבדם לאחר שהירקות התקררו. בין הירקות המומלצים לתחילת הדרך כדאי לנסות את הבטטה, גזר, ברוקולי, כרובית או סלק.
 

#8 גבינה

אם בחצי שנה האחרונה, התינוק לא הראה סימנים של אלרגיה לחלב, אז בגיל חצי שנה, אפשרי לתת לו להתנסות באכילה עצמאית של קוביות גבינה. חשוב כי הגבינה תהיה מפוסטרת ורכה אך לא דביקה או מסריחה, לא משנה כמה שזה טעים לכם.  
 

#9 בשר

לאחר שהתינוק טעם את המאכלים הרכים, ניתן לספק לו טעימות עצמאיות גם של חזה הודו או עוף חתוך לחתיכות קטנות או בשר בקר טחון. יש לוודא כי האוכל מבושל היטב וחתוך לחתיכות קטנות מספיק.
 
#10 דגני בוקר בצורת O
אחד ממזונות האצבעות הפופולארים ביותר בגלל צורתם שהופכת אותם לאימון מושלם עבור הבייבי באחיזת אצבעות. הם יכולים לאחוז אחד אחד ולהכניס לפה. דגני הבוקר נמסים היטב ברוק ומאפשרים לתינוק ללעוס אותם מבלי להחנק.