מהם גורמי תלות וכיצד הם משפיעים על שנתו של התינוק?

מה זה גורם תלות? כל עזרה חיצונית, אשר ניתנת לתינוק ע"י ההורה, ובלעדיה התינוק פשוט אינו נרדם. לדוגמא: הירדמות במיטת ההורה, הירדמות עם בקבוק/בהנקה, מובייל או טייפ. האם זה נכון להרגיל את התינוק להיות תלוי באלה?



מאת: נטע בכר – מלווה התפתחותית, מלווה אחרי לידה ומדריכת שינה.


מהם גורמי תלות וכיצד הם משפיעים על שנתו של התינוק?
 
הורים מודעים לחשיבות הרבה שיש לשינה על התנהגותו של תינוקם. לשינה ישנה חשיבות מכרעת לצורך תהליכים של הבשלת המוח ותפקוד שכלי תקין. השינה אף משפיעה על רמת הריכוז והקשב ועל הטמעת למידה חדשה. שינה טובה משרה שלווה ומאפשרת לתינוק להתמקד בחקר הסביבה ובלמידה של פעילויות מוטוריות ושכליות על הבשלת המוח.  
 
בשל הסיבות, שמניתי עד כה, הורים רבים יעשו כל דבר על מנת להקל על התינוק שלהם ולעזור לו להירדם, מתוך רצון להקל ולעזור, החל מהרדמה בהנקה / עם בקבוק וכלה במובייל ומשחקי צורות על התקרה. הרצון להרדים את הילד ולאפשר לו לישון את מספר השעות, שהוא זקוק להם, מפעיל את הוריו, אשר מבקשים את טובתו ודואגים לשלומו הנפשי והפיזי כאחד.
 
בטווח הקצר, התינוק נעזר בכל אותם גורמים חיצוניים, אשר באמת מקלים עליו את ההירדמות, משרים שלווה ומאפשרים הירדמות קלה יחסית. אולם, בטווח הארוך, מפתח התינוק תלות בכל אותם גורמים חיצוניים, אשר עזרו לו בעבר להירדם בקלות ובמהירות. כעת, הוא אינו יכול להירדם ללא האמצעי החיצוני, אשר עזר לו להירדם בעבר. מוחו כבר עשה את הקישור של אותו חפץ לצורך הירדמות והוא אינו מסוגל להירדם בלעדיו.

 

מהו גורם תלות?

כל עזרה חיצונית, אשר ניתנת לתינוק ע"י ההורה, ובלעדיה התינוק פשוט אינו נרדם. לדוגמא: הירדמות במיטת ההורה, הירדמות עם בקבוק/בהנקה, מובייל או טייפ. גם מוצץ יכול להיות גורם תלות, כאשר הוא מפעיל את ההורה לצורך הרדמת התינוק (המוצץ נפל מהמיטה או התגלגל לפינת המיטה וההורה צריך להגיע לשם כך אל חדרו של הילד).
 
כאשר תינוק נולד, הוא מגיח אל העולם הגדול מהרחם החמים והקטן. הוא כ"כ קטן וחסר אונים והוא זקוק לתיווך של הוריו, ע"מ להתרגל לעולם חדש, ללמוד לבטוח במקום בו הוא נמצא ובאנשים שמטפלים בו לאורך כל היממה. כמו כן, הוא נאלץ להתמודד עם דברים לא פשוטים, כמו: כאב בטן (קוליק) בשל חוסר בשלות של המעי, ריפלוקס סמוי/גלוי. נוסף לכל אלה, הוא אינו יכול להביע את רצונותיו במילים והשפה היחידה שהוא מכיר היא שפת הבכי. הוא זקוק לכל עזרה שהיא, אשר תכוון את דרכו בתוך כל הבלאגן, ותוביל אותו בבטחה אל עולם רגוע וצפוי, שיש בו הגיון ורוגע. 
 
בשלב זה של חייו, כדאי ורצוי ליצור מגע קרוב ואוהב ולספק כל מקור של נחמה ובטחון. אולם, לאחר תקופת הסתגלות של כמה חודשים (ההחלטה נתונה לשיקולו של ההורה ובהתחשב באופיו של הילד), ניתן להוריד באופן הדרגתי את כל אותם גורמים חיצוניים, אשר עזרו בעבר לתינוק הקטן וכעת רצוי להחליפם בהרגלי שינה טובים, אשר ילוו את התינוק לאורך כל תקופת גידולו ועד בגרותו.
 

האם יש גיל מתאים לצורך עריכת שינוי?

 אין גיל מומלץ להתחיל בו שינוי. הדבר נתון לשיקולו של ההורה ולרצונו בשינוי המיוחל. בנוסף, עליו להתחשב ביכולותיו של הילד שלו ובאופן הסתגלותו לשינוי. שכן, ישנם ילדים אשר מסתגלים היטב לשינוי בעוד לאחרים לוקח זמן. 
 
כמו כל שינוי, גם כאן נדרשת סבלנות מצד ההורה, גמישות מחשבתית ויצירתיות רבה. אך בראש ובראשונה עליו להיות נחוש בדעתו ולדעת שמדובר בתהליך, אשר דורש זמן. עליו להיות בעל הכלה גבוהה לילדו ולהיות לו משענת יציבה בשעות תסכול וקושי (כל שינוי מלווה ברמה מסוימת של תסכול וקושי). עליו לראות את המטרה לנגד עיניו ולדעת שהוא פועל מתוך רצון להטיב עם ילדו ולשפר את איכות חייב (שינה בריאה בהחלט משפרת איכות חיים וממלאה באנרגיה של חיות ושל שמחה).
 
גם כאשר ההורה נחוש בדעתו לעשות שינוי, אשר ייטיב עם ילדו, לא תמיד קל להתמיד ולהמשיך בחתירה למטרה, כשנתקלים בקושי הסתגלותי לשינויים המתרחשים. כשמדובר בילדים שלנו, קשה לנו להיות אובייקטיבים ולשמור על איפוק. הרגש מיד משתלט ואנו ממהרים להקל על הילד הקטן שלנו ולמנוע ממנו כל תסכול אפשרי, גם במחיר של חזרה למצב הקיים, אותו רצינו לשנות מלכתחילה. הרגש אומר לסגת, בעוד ההיגיון אומר אחרת ולמרות שאנו יודעים בוודאות שהשינוי יעשה טוב לילדנו ולכל בני הבית (יותר שעות שינה, יותר ערנות, יותר ריכוז וקשב, יותר שלווה ורוגע, יותר שעות איכות עם הילד בשמחה ובנועם).
 
מומלץ לערב איש מקצוע, אשר יתרום מעצותיו המקצועיות ובמידת הצורך ילווה אתכם לאורך כל התהליך, יתמוך, ירגיע, ידייק מטרות ותהליכים, ידע לשבח אך ידע גם להחזיר למסלול כשצריך, ובאופן כללי – יהיה אתכם לאורך כל הדרך וידע להוביל למטרה הרצויה, עם הרבה תמיכה ומתן בטחון ואמונה בעצמכם ובילד שלכם.