לישון ללא תלות

הילד "שוכח" בלילה איך מכניסים מוצץ לפה? אתם מוצאים את עצמכם יושבים עם הילד עד שנרדם? הילדים מחליטים עבורכם על לינה משותפת? התינוק נרדם רק על הציצי או על הבקבוק? מוצאים את עצמכם מקפצים על כדור יומם וליל?

אם עניתם בחיוב לאחת או יותר מהשאלות וגם אם לילד שלכם קשה להירדם מסיבה אחרת, המאמר הבא עשוי לעניין אתכם.



מאת: יעל סול, יועצת שינה ומדריכה להתפתחות תינוקות

 


לישון ללא תלות

הילד "שוכח" בלילה איך מכניסים מוצץ לפה? אתם מוצאים את עצמכם יושבים עם הילד עד שנרדם? הילדים מחליטים עבורכם על לינה משותפת? התינוק נרדם רק על הציצי או על הבקבוק? מוצאים את עצמכם מקפצים על כדור יומם וליל?

אם עניתם בחיוב לאחת או יותר מהשאלות וגם אם לילד שלכם קשה להירדם מסיבה אחרת, המאמר הבא עשוי לעניין אתכם.

 

עוד ברחם העובר זקוק לתנועה ע"מ להירדם. בהריון, כאשר אנחנו פעילות ובתנועה העובר ישן וכאשר אנחנו נשכבות או יושבות אנחנו מרגישות את תנועות העובר. לרוב, גם כאשר התינוק נולד הוא זקוק לנו ע"מ להירדם ולא מסוגל לעשות זאת באופן עצמאי. מגיל אפס אנחנו מרדימות על הידיים או על הציצי, טופחות, רוקדות, נוגעות, מניעות את העגלה, העריסה או המיטה ומרדימות בכל דרך אפשרית. ההתערבות שהייתה הכרחית הופכת עם הגיל לתלות ואז אנחנו מוצאות את עצמינו עם תינוק גדול שנרדם על הידיים, ילד שקם המון מהמיטה במהלך ההרדמה, ילד שעובר למיטה שלנו בלילה ובכלל מתעורר בלילה פעם או פעמיים במקרה הטוב ואנחנו אומרים לעצמנו: "אין מה לעשות, כשיש ילדים לא ישנים טוב". אז אני רוצה להכריז על שבירת המיתוס – אפשר לישון טוב גם כשיש ילדים!

איך בעצם אנחנו מנתקים את גורמי התלות?

ראשית יש להבין מה הם גורמי תלות ואילו מהם יש לילדים שלנו.

תלות חיצונית היא כל דבר שהילד לא יכול לספק לעצמו. הרדמות על הציצי/בקבוק, חפץ מעבר או מוצץ שנופל וההורים צריכים להחזיר, נוכחות ההורים בזמן ההרדמה והשינה (גם אם מדובר בנוכחות ההורים בחדר הילדים או בנוכחות הילדים בחדר ההורים), הרדמות על הידיים או תוך כדי מגע ועוד.

תלות נוצרת כאשר אנחנו יוצרים אותה. הדוגמא הנפוצה ביותר היא התלות במוצץ או אם לדייק, התלות בכך שאנחנו, ההורים, נחזיר את המוצץ לפה. מהיום שאנחנו מחליטים לתת מוצץ, אנחנו מכניסים לתינוק את המוצץ לפה, לפעמים מחזיקים אותו בפנים כדי להרגיל אותו למוצץ ולפעמים ממהרים להחזיר את המוצץ ברגע שהוא נופל מהחשש שהתינוק יתעורר. בדיוק כך נוצרת תלות. מבחינה מוטורית, בערך בגיל 5 חודשים התינוק לומד להושיט את היד ולקחת בעצמו צעצוע, מוצץ או כל חפץ מעבר לו הוא זקוק. כאשר הוא יודע להושיט את היד ולתפוס במהלך היום, הוא יכול להתחיל ללמוד לעשות זאת גם בלילה ובכל זאת תינוקות וילדים רבים זקוקים לנו שנחזיר להם את המוצץ בזמן השינה.

כאשר לילד יש תלות הוא יתעורר בד"כ בלילה וידרוש מאיתנו, ההורים, שנספק לו את מה שהוא צריך, אחרת יהיה לו קשה מאוד להירדם. לפעמים אנחנו מנסים להחזיר את הילד לישון בלי לספק לו את גורם התלות ואז אנחנו מוצאים את עצמינו ב"מאבק" כוחות מתיש ומייגע ובסופו כמובן שיש מנצח וזה לא אנחנו.

כשאנחנו רוצים ללמד את ילדינו הרגלי שינה ולנתק את גורמי התלות חשוב מאוד לשמור על עקביות. ילדים לומדים מהר מאוד (לטוב ולרע) וכאשר הילד בוכה במשך שעה ואנחנו לא מוותרים וכעבור שעה אנחנו מסתכלים בשעון והסבלנות נגמרת או שאנחנו נזכרים שמחר מצפה לנו עוד יום עבודה והגיע הזמן לוותר ולישון, הילד מבין שע"י בכי הוא משיג את מה שהוא רוצה וההרדמה הבאה תהיה קשה יותר ולכן אם החלטנו שהפעם מחזירים לישון, אסור לנו לוותר. יחד עם זאת חשוב שנעשה זאת בהדרגתיות ותוך הענות מתמדת לבכי ולקושי של הילד ע"מ לתת לו הרגשת בטחון ולספק לו את התחושה שאנחנו מבינים את הקושי שלו ואנחנו שם בשביל לעזור לו. אנחנו צריכים להבין שלמרות הקושי שלנו (שאין לזלזל בו), גם לילד קשה מאוד והוא לא עושה לנו "בכוונה" ולא "לא רוצה לישון" אלא שהוא באמת לא יודע איך עושים זאת ללא גורם התלות.

 

אני מציעה מספר טיפים וכללי ברזל לניתוק גורמי תלות: