הקניית הרגלי שינה בריאים בגיל הרך

התינוק הקטנטן שלך חייכן ומלא קסם, שופע אנרגיה וערני להפליא. הוא הולך לישון אתכם בשעת חצות ולכן אין לך דקה פנויה, ואת אינך מבינה איך למרות זאת הוא מתחיל את יומו כל כך מוקדם.



מאת: נעמה סבג-שמש, יועצת ומנחה בתחומי ההורות ומדעי ההתנהגות

הקניית הרגלי שינה בריאים בגיל הרך

שינה בריאה בעבורך ובעבור ילדך היא דבר חשוב להתפתחותו התקינה ולשלווה בבית.

כאשר את מותשת ועייפה פיזית ונפשית אין בך את האנרגיות לתת מעצמך את המרב ולנצל את שעות ערנותו לפעילות כייפית ונחמדה. במקום זאת, את מוצאת עצמך מחכה שיישן כדי שתוכלי לזכות בעוד כמה דקות של מנוחה.

התינוק הקטנטן שלך חייכן ומלא קסם, שופע אנרגיה וערני להפליא. הוא הולך לישון אתכם בשעת חצות ולכן אין לך דקה פנויה, ואת אינך מבינה איך למרות זאת הוא מתחיל את יומו כל כך מוקדם.

 

גורמים לא מעטים משפיעים על שנתו של התינוק. יכול להיות שמדובר בצרכיו הבסיסיים כגון: רעב, טיטול רטוב, קור או כאב. במצבים אלה שנתו תופרע ולאחר מילוי צרכיו יוכל לחזור לישון.

כמו כן, אין להתעלם מהפן הרגשי: כל שינוי שחווה התינוק בחייו יכול להתבטא בשנתו. לדוגמא: חזרתה של האם לעבודה, מעבר לגן או מטפלת, הולדתו של אח נוסף, מריבות בין ההורים, עצבות האם, גמילה מיניקה, שינה מחוץ לבית או נתק מההורים למס' ימים. אומנם, התינוק אינו מבין את משמעות האירועים, אך השפעתם ניכרת במצבי רוחו, אכילתו ובעיקר בשנתו.

 

עיקר הקושי הנוצר בשנת התינוקות נובע בשל בעיה התנהגותית. כאשר ההורים מקנים הרגלי שינה שאינם בריאים ונכונים לילדם, הם מקשים את יכולתו לפתח הרדמות עצמאית. בדר"כ התנהגות הורית שגויה זו נגרמת מחוסר יידע ומרצון להעניק לילד את מלוא תשומת הלב, בלי להיות מודעים להשלכות.

 

אני מאמינה ומסכימה שבגיל הצעיר, עד גיל חצי שנה, יש להשתדל ולעטוף את התינוק. עם זאת, ישנן התנהגויות מהם כדאי להימנע על מנת שלא להקנות הרגלים אשר יקשו עליכם ועל תינוקכם בהמשך.

 

 

מה ניתן לעשות כדי להקנות הרגלים בריאים?

 

שינה בשעה מאוחרת של התינוק לא תגרום לו לישון עד שעה מאוחרת יותר. ע"פי השעון הביולוגי הוא רגיל להתעורר בשעה מסוימת וכך זה יימשך, לכן רצוי שיישן בשעה קבועה וסבירה.

 

תינוק שנרדם עם הוריו בסלון יצפה לראותם בהתעוררויותיו הליליות. הוא יתקשה לחזור ולהירדם וידרוש לחזור לישון  באותו האופן בו נרדם לשנת הלילה.

בשל כך, קיימת חשיבות רבה לסדר יום ברור על כל המשתמע מכך, אשר משפיע באופן ישיר על שנת הלילה של התינוק. שעת שינה, שעת האכלה, זמני משחק צריכים להיות מאורגנים בתוך שגרה בריאה ומובנית בצורה נכונה.

טקס ההרדמה הוא אקט משמעותי כדי לסמן לילד שהגיע זמן לישון. תינוקות זקוקים לשגרה ולכן סדר כזה עוזר להם לדעת למה לצפות ומכין אותם לכך.

תינוקות מתרגלים מהר מאד לשגרה אותה אנו נקנה. לכן, בלילה כשהקימה קשה לנו כהורים, פעמים רבות אנו מחפשים פתרון קל ומהיר לבעיה, פתרון שיוצר נזק וקשיים נוספים לטווח הארוך, ומרימים את התינוק על הידיים. הרדמתו בדרך זו או ע"י הבאתו למיטתנו על מנת שכולנו נוכל לחזור לישון במהירות היא השורש לצמיחתן של קשיים רבים.

אם אתם מאמינים בלינה משותפת, אין הדבר פסול. כל עוד הגישה נובעת מתוך אידיאולוגיה ומתוך בחירה ולא בשל רגע חולשה בלילות טרופים משינה, הדרך מקובלת, שהרי ישנם סגנונות הורות שונים וכל אחד פועל בדרך הנראית לו נכונה.

עם זאת, כאשר הלינה המשותפת נעשית בצורה אקראית אנו מקשים על עצמנו ועל ילדינו. התינוק לומד ומבין שיש דרך אחרת ולכן הוא נלחם ומתעקש עליה. וכי למה שיוותר???

 

תינוקות מבינים מגיל צעיר מאד, הם חכמים ופקחים ונלחמים על רצונם בדרכם שלהם. לאחר שקיבלו את הקצפת הם אינם מסתפקים רק בעוגה. לכן, הקניית הרגלי שינה כבר מגיל מאד צעיר יקלו עליו ועליכם בהמשך.

שנת תינוק רצופה היא בריאה וחשובה, הן בעבור האם והן בעבור הילד. אם שישנה לילה רצוף היא אם רגועה ושלווה, שופעת אהבה ובעלת יכולת אנרגטית להעניק ולתת.

נמצא כי אמהות  שישנות טוב יותר גם מעידות על תכונות אופי חיוביות יותר לתינוקם. לעומתן, אמהות לילדים בעלי קשיי שינה מעידות על ילדיהם כ"קשים", "רגזנים" ו"היפראקטיבים".

אין ספק כי בריאות השינה של הילד משליכה על השגרה היומיומית ואושרה של כל המשפחה, לכן- חשוב להקנות הרגלי שינה לילדינו בהקדם.