האם תינוקות יונקים ישנים פחות? על שינה והנקה

בתחילת הלילה יעל היתה נרדמת רק תוך כדי הנקה, דבר שלא אפשר לאמה לצאת מהבית ולהשאיר את יעל עם אף אחד אחר. יעל היתה מתעוררת בממוצע חמש פעמים בלילה ונרדמת רק תוך כדי הנקה והחזקה בידיים. ההורים היו מותשים ורק רצו לישון בלילה...



מאת: איילת רוזן ישראלי – ייעוץ שינה לתינוקות ולילדים, הורים באור טבעי

 


האם תינוקות יונקים ישנים פחות? על שינה והנקה

הוריה של יעל הגיעו אלי לייעוץ שינה לפני מספר חודשים. יעל בת 10 חודשים, ילדה מדהימה ונעימה, מתפתחת יפה, צוחקת המון, מאוד קל לרצות אותה, ילדה עם מזג נעים ונינוח. עד שזה מגיע לשינה. לדברי ההורים, השינה הוא המקום היחידי שמאוד קשה לרצות אותה. מאוד ברור לה מה היא רוצה, לינוק. כשלא מקבלת את זה בוכה נורא. יעל ישנה במיטה שלה בחדר עם ההורים.

בתחילת הלילה יעל היתה נרדמת רק תוך כדי הנקה, דבר שלא אפשר לאמה לצאת מהבית ולהשאיר את יעל עם אף אחד אחר. יעל היתה מתעוררת בממוצע חמש פעמים בלילה ונרדמת רק תוך כדי הנקה והחזקה בידיים. ההורים היו מותשים ורק רצו לישון בלילה...

עוד לפני הפגישה איתי, אמה של יעל ציינה בפני כי אין לה רצון להפסיק להניק כרגע.

 

בעיית השינה של יעל

ההורים הגדירו את בעיית השינה של יעל כבעיה קשה. יעל היתה תלויה בהנקה לצורך הירדמות, היא לא הכירה דרך אחרת. זו הדרך שבה היתה הולכת לישון בתחילת הלילה וזו הדרך היחידה שאותה הכירה כדי לחזור לישון כשהתעוררה במהלך הלילה. והיתה מתעוררת הרבה.

אמה של יעל היתה משוכנעת שיעל אכן רעבה בלילה ומאחר והיא מאמינה מאוד ביתרונות ההנקה (ובצדק...) לא רצתה למנוע מבתה את ההנקה כשהיא מבקשת לינוק, גם אם המחיר היה לקום כל שעה וחצי-שעתיים במהלך הלילה.

 

מדוע הם מתעוררים כ"כ הרבה פעמים כדי לאכול?

תינוקות שנרדמים תוך כדי הנקה מפתחים תלות בהנקה כאמצעי לחזור לישון גם כשהם מתעוררים במהלך הלילה. לפיכך חשוב להרגיל את התינוקות שלנו כבר מימיהם הראשונים להירגע בדרכים נוספות מלבד הנקה. אמנם בחודשים הראשונים הם צריכים את עזרתנו, אך האתגר שלנו כאימהות למצוא טכניקות הרגעה שונות מהנקה בלתי פוסקת. כי כשזה הופך להרגל הילד צריך את ההנקה כדי ללכת לישון. אפשר לערסל, לעטוף, ללחוש ששש, לתת מוצץ – כדי לעזור לתינוק בחודשים הראשונים.

 

איך יודעים אם הילדה באמת רעבה?

בחודשים הראשונים תינוק אוכל כל 3 שעות בממוצע. החל מגיל 4 חודשים רוב התינוקות יכולים לישון ברצף 4-5 שעות לפחות מבלי לאכול, ובגיל 8 חודשים רובם מסוגלים לישון 6-10 שעות ברצף .

עם זאת, יש תינוקות שעדיין רעבים ומתעוררים פעם בלילה לאכול עד גיל שנה. מגיל שנה ואילך רוב המומחים מסכימים שלתינוק אין צורך לאכול בלילה.

 

סיבה משמעותית להתעוררויות בלילה היא ההרגל להירדם בעזרת ההנקה או ההאכלה מבקבוק. לפעמים מתוך רעב אך לא תמיד. אם התינוק שלך מתעורר כל שעתיים לינוק, רוב הסיכויים שההתעוררויות אינן נובעות מרעב אלא מתוך הרגל ותלות בהנקה או בהאכלה כדי לחזור לישון.

דרך נוספת היא להעריך את משך ההנקה או כמות ההאכלה (אם זה מבקבוק). תינוק שיונק 2 דקות כנראה יונק כדי להירגע ולא מתוך רעב, לעומת תינוק שיונק 7-10 דקות בלילה.

 

האם צריך להפסיק להניק כדי שהילד יירדם לבד במיטה שלו?

לא! אין צורך להפסיק להניק כדי שהתינוק שלך ילמד להירדם לבד במיטה שלו.

אפשר להמשיך להניק תינוק ובמקביל ללמד אותו הרגלי שינה טובים ואף שינה רציפה בלילה .

 

אז מה עושים?

ראשית, חשוב להבין שילדים זקוקים לשינה טובה ועמוקה במהלך הלילה. השינה חיונית לגדילה ולהתפתחות, לבניית המערכת החיסונית ולבריאות טובה. ילדה שמתעוררת כל שעה וחצי-שעתיים אינה ישנה שינה מספקת החשובה לא פחות מהנקה.

שנית, מלמדים את הילדה להירדם באופן עצמאי במיטה שלה ללא תלות בהנקה. כיצד?

מפרידים בין ההנקה לבין השינה במהלך טקס השינה, לא מניקים או מאכילים במיטה אלא מחוץ למיטה, ואם הילדה עדיין נרדמת תוך כדי הנקה בתחילת הלילה - כדאי להקדים קצת את שעת השינה שלה. ילדה עייפה מדי תירדם תוך כדי הנקה.

 

ההתעוררויות פוחתות כאשר הילד לומד להירדם באופן עצמאי

כל הילדים מתעוררים בלילה, אך אלה שיודעים להירדם בכוחות עצמם יודעים גם להחזיר את עצמם לישון כאשר הם מתעוררים במהלך הלילה. כאשר התינוק ילמד להירדם ללא שום גורם תלות חיצוני השינה שלו תהיה איכותית יותר, עמוקה יותר ורציפה יותר .

 

ומה עושים בהנקות במהלך הלילה?

אם התינוק מתעורר לפני שעת האוכל שלו בלילה, נסי לא לגשת אליו לכמה דקות. לפעמים התינוק יחזור לישון בעצמו תוך כמה דקות. האינסטינקט שלנו להרים אותו ולהאכיל לפעמים מעיר אותו יותר. תינוקות לפעמים מתעוררים חלקית, משמיעים כמה קולות וחוזרים לישון.

אם את משוכנעת שהוא ער, גשי אליו, לטפי והרגיעי אותו ועזרי לו לחזור לישון.

כאשר הגיעה שעת האוכל והתינוק מתעורר, האכילי אותו מייד מבלי לנסות קודם להחזירו לשינה. בדרך זו התינוק יאכל וימשיך לישון.

 

כאשר את מאכילה את תינוקך באמצע הלילה, אל תדליקי אורות ואל תדברי איתו. האכילי אותו, תני לו לעשות גרפס, חבקי אותו והשכיבי במיטה. זה לא זמן למשחקים או לדיבורים .

 

איך מלמדים תינוק להירדם באופן עצמאי ולא תוך כדי הנקה?

ראשית מנתקים את הקישור שבין הנקה ושינה בתחילת הלילה ובשעות היום. כאשר התינוק יונק לאט יותר ומשתמש בפטמה כבמוצץ, נתקי אותו והשכיבי אותו במיטה, כדי שיירדם במיטה ולא תוך כדי הנקה. שבי לידו, לטפי אותו והרגיעי אותו במיטה.

 

השכיבי את התינוק במיטה מנומנם אבל ער לפחות פעם ביום, כדי שיתרגל להירדם באופן עצמאי במיטה ולא תוך כדי הנקה. מגיל חודש בערך. אם הוא מצייץ או מקטר אל תרימי אותו בציוץ הראשון, תני לו הזדמנות להרגיע את עצמו. החל מגיל 6-8 שבועות תרגילי אותו לכך באופן קבוע בכל שינה במיטה.

לפעמים הוא יירדם תוך כדי הנקה, וכמובן שאין צורך להעירו. המטרה שלך להניק אותו עד שישבע ויתחיל להתנמנם, ואז להשכיב אותו במיטה לפני שנרדם. זה עשוי לקחת זמן, אבל עם עקביות והתמדה הוא יתרגל תוך מספר ימים.

 

וסוף הסיפור...

תוך תקופה קצרה יעל התרגלה להירדם ללא תלות בהנקה ומספר ההתעוררויות בלילה פחת. ביחד קבענו שעות שבהן יעל תקבל הנקה בלילה אם תתעורר, ובהתעוררויות האחרות הוריה של יעל הרגיעו אותה ועזרו לה להירדם בדרכים אחרות, ללא הנקה. מיום ליום הפערים בין שעות ההנקה בלילה גדלו. עם הזמן, כאשר יעל למדה להירדם בכוחות עצמה במיטה שלה, היא התחילה לישון לילה שלם מבלי להתעורר ולאכול בלילה, וממשיכה ליהנות מההנקה בשעות היום, בערב לפני השינה ובבוקר.

אז... אפשר בהחלט להמשיך להניק וללמד את הילד שלכם להירדם באופן עצמאי במיטה שלו, וליהנות משני העולמות.