בעיות שינה אצל תינוקות

בעיות שינה בתינוקות נפוצות ביותר בשנים הראשונות לחיים.  הבעיות כוללות: העדר רצון לישון, קשיים בהרדמות והתעוררויות ליליות.  קיימת שונות רבה בקרב תינוקות וילדים לגבי מספר שעות שינה, משך הזמן עד להרדמותם עומק שינתם והזמן הדרוש להרדימם מחדש. הינה כמה הצעות מעשיות לעזור לתינוק (ולכם) להרדם:



מאת: ד"ר אבנר גורן, רופא ילדים , מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית

 


בעיות שינה אצל תינוקות

בעיות שינה בתינוקות נפוצות ביותר בשנים הראשונות לחיים.  הבעיות כוללות: העדר רצון לישון, קשיים בהרדמות והתעוררויות ליליות.  קיימת שונות רבה בקרב תינוקות וילדים לגבי מספר שעות שינה, משך הזמן עד להרדמותם עומק שינתם והזמן הדרוש להרדימם מחדש. חשוב להדגיש שכהורה ניתן לעזור לתינוק לפתח הרגלי שינה טובים. 

 

מחזורי השינה בקרב ילודים אינם סדירים.  התפתחות תבנית שינה סדירה יכולה לארוך עד 6 חודשים.  זמן השינה הממוצע לילודים הינו 16-17 שעות במחזורים של 1-2 שעות.  עם התבגרותם משך השינה קטן.  יש לזכור שלתינוקות שונים צרכים שונים.  התעוררות לילית בתינוק בן 6 חודשים הינה תופעה נורמאלית אבל זו בדרך כלל התעוררות קצרה, לעיתים אך לצורך ארוחה אבל החזרה לשינה אמורה להיות תהליך פשוט ובדרך כלל קורה לתינוק ללא עזרה של הורה.

 

הנה כמה הצעות מעשיות לעזור לתינוק (ולכם) להרדם:

 

 מתי לחשוד בגורמים רפואיים וסביבתיים להתעוררויות?

 

 ניתן לחלק את הבעיות הקשורות לשינה ל-2 קבוצות-אילו הקשורים לבעיות רפואיות של התינוק עצמו וגורמים סביבתיים.

 

גורמים רפואיים כוללים:

 

רפלוקס קיבתי וישטי

מצב בו מזון עולה מהושט לקיבה ולעיתים נפלט דרך הפה.  המזון לעיתים נשאף לאזור פתח קנה הנשימה וגורם לשעול,לציפצופים ולפעמים לדלקות ראות. רפלוקס מחמיר בלילה עקב התרוקנות איטית של הקיבה בשינה, רפיון השריר המונע חזרה של תוכן קיבה לושט והתנוחה המאוזנת המחמירה את הנטייה לחזרת המזון לתוך הושט.

 

מה ניתן לעשות?

 

 

אי סבילות למזון

מהם הסימנים המחשידים לאי סבילות למזון?

 

מה ניתן לעשות?

במידה והתינוק אינו יונק יש לנסות אחד משלושה דברים:

במידה והתינוק יונק על האמא להמנע ממוצרים המעוררים גזים או אי-סבילות.

 

 

גודש באף ונזלת

גודש או נזלת יכולים להקשות על הנשימה של תינוקות המעדיפים לנשום מהאף ולא דרך הפה ולגרום להתעוררות לילית. 

 

 

מה ניתן לעשות?

 

דלקות אוזניים

דלקת אוזן תיכונה, דלקת של התעלה החיצונית ודלקת של עור התוף גורמות לכאב קשה, בכי והתעוררות לילית.  הסיבה העיקרית להחמרה לילית נעוצה בעובדה שבלילה אין גירויים המסיחים את דעתו של התינוק מהרגשת הכאב.  ניתן לחשוד בכאב אוזן בעיקר אם תינוק מפתח התקפי בכי, בתקופת הצטננות ובמיוחד אם תופס את אוזנו או אוזניו.

           

מה ניתן לעשות?

אבחנה נכונה שלה רופא וטיפול אנטיביוטי מתאים:

 

תולעים

תינוקות הסובלים מזהום עם תולעים, אוקסיוריס, מתעוררים בלילות עקב הגרד באזור פי הטבעת.  התופעה שכיחה במיוחד בקרב תינוקות (וילדים) הנמצאים במעונות וגנים.

 

מה ניתן לעשות?

טיפול עם תרופה נגד תולעים (וורמוקס) ויישום צעדים להגיינה בסיסית כגון כיבוס מצעים ובגדים וטיפול בבני בית שיכולים גם הם להדבק ולהדביק.

 

נחירות והפסקת נשימה

נחירה של תינוק יכול לכוון לחסימה בקדמת האף בד"כ על רקע גודש ונזלת או בחלקו האחורי על רקע הגדלת השקד השלישי (אדנואידים).  פתיחת הפה גורם להחלשות או העלמות הנחירות אלא אם קיים גם הגדלה של השקדים.  דום נשימה המוגדרות כהפסקת נשימה ארוכה מהנורמאלית מתפתח בחלק מהתינוקות. שנתם של תינוקות אילו אינה איכותית ומלווה באי שקט מוטורי, התעוררויות מרובות, ירידה ברמת החמצן בדם לרמות נמוכות ופרקי זמן ארוכים ולכן הם סובלים מעייפות, אי שקט ולעיתים אף מדיכוי תיאבון בשעות העירנות.

 

מה ניתן לעשות?

אבחנה על ידי רופא אף אוזן גרון. ניתן לעזור לרופא לאבחן את הבעייה על ידי צילום בוידאו עם קול של שינת התינוק תוך התמקדות על פניו ובית החזה. לעיתים יש צורך בהדמייה ו\או מעבדת שינה.  אם אכן החסימה משמעותית הפתרון ניתוחי.

 

גירוי של החיתול

גירו אזור החיתול, ואי נעימות בעקבות חום, רטיבות, חיכוך, והתפתחות דלקת באזור החיתול לעיתים עם זהום משני חיידקי או פיטרייתי גורמים להתעוררויות ליליות.

 

מה ניתן לעשות?

החלפות לעיתים קרובות, משחות (פסטות) המגינות על העור מגירויים ומשחות נוגדות דלקת, חיידקים ופיטריות הנרשמות על ידי רופא הם השילוב המנצח.

 

גורמים סביבתיים כוללים:

 איוורור סביבת השינה

סביבת שינה מאווררת חשובה ביותר מבחינה בטיחותית ותורמת רבות לשיפור שנתו של התינוק.  מזרן ומגיני ראש אטומים מפחיתים את אוורור סביבת השינה של התינוק ומקטינים את פינוי הפחמן הדו-חמצני (co2)  מהאזור.  שאיפה של ריכוזים הולכים וגוברים של co2 כגון בעת שאיפה חוזרת של אויר ננשף מכיס אויר בלתי מאוורר מסכנים באופן מיידי את התינוק.

 

מה עושים?

 איזון טמפרטורה

חימום יתר של תינוקות הינו גורם חשוב להתעוררורויות ויכול אף לסכן את התינוק.  קרור יתר גורם לאי נוחות בקרב תינוקות.

משרד הבריאות ממליץ:

 

בנוסף:

 

פינוי נוזלים מסביבת התינוק

פליטת מזון, ליחה ורוק (עקב ריור), ולעיתים שתן יוצרים סביבת שינה רטובה, ובלתי נעימה לתינוק.

מה עושים?

 

נזלת וליחה

הצטננות ומחלות דרכי הנשימה מביאות ליצירת נזלת, ליחה ושיעול הגורמות לשינה לא רציפה ויקיצות מרובות

מה עושים?

 

אלרגיות וחשיפה לקרדית אבק הבית

קרדיות אבק הבית הם יצורים מיקרוסקופיים, שניתן למצאם בעיקר בשטיחים, ריפודים, מזרנים, מצעים ובבגדים.  בשנים הראשונות לחייו, נחשף התינוק לקרדית האבק בעיקר דרך המזרן עליו ישן במשך שעות רבות.  החשיפה לקרדית האבק יכולה לגרום להתפתחות מחלות אלרגיות בכלל ואסתמה בפרט.  מחקרים רבים הוכיחו שהפחתת החשיפה לקרדית האבק מסביבת השינה של התינוק  יכולה למנוע את  הופעתן של מחלות אילו ולשפר את  מצבם של הלוקים בהן. עטיפת המזרן בבד שלא מאפשר מעבר הקרדית והפרשותיה היא השיטה היחידה שהוכחה.

מה עושים?