מה עושים כשלתינוק כואבת הבטן?

כאבי בטן בתינוקות ובילדים בכלל הינה תופעה נפוצה. לכל גיל יש סיבות משלו ובהתאם גם טיפול והתייחסות שונה.



מאת ד"ר דניאל שינהר, מומחה בכירורגית ילדים והומיאופת מודרני


מה עושים כשלתינוק כואבת הבטן?

כאבי בטן בגיל 0-4 חודשים

בתינוקות קטנים, מוכרת התופעה של קוליק – גזים, המאופיינת באי שקט, המופיע לרוב בשעות אחר הצהריים והערב ונמשך מספר שעות וחולף.
בזמן זה, התינוק נמצא באי שקט בולט, מקפל את הרגליים אל הבטן ומאד קשה להרגיע אותו. התופעה קיימת גם בתינוקות הניזונים מהנקה וגם בתינוקות הניזונים מתחליפי חלב.
תופעה זו חולפת בסביבות גיל שלושה עד ארבעה חודשים וכמובן שאינה מרמזת על מחלה או בעיה אחרת אצל התינוק ולפיכך אינה דורשת כל טיפול רפואי מיוחד.
 
הטיפול בתופעה זו, כולל שינוי בתחליף החלב במידה והכלכלה של התינוק הינה תחליף חלב, הפחתת צריכת מוצרי חלב באמהות מניקות ובעיקר סבלנות רבה.
 
קיימות מספר תנוחות אחיזה של התינוקות, שיכולות להקל על כאבי הבטן, כמו תנוחת הנמר על עץ. תנוחה שבה מחזיקים את התינוק על אמת יד אחת, כשהבטן מופנת אל האמה. תנוחה זו עוזרת להרגיע את התינוק ומאפשרת לו להתגבר על כאבי הבטן.
 
הסיבה לכאבי בטן אלה אינה ברורה וקיימות תיאוריות רבות. אחת התיאוריות המקובלות הינה, עודף גירויים שהתינוק קולט מהסביבה במשך היום, הבאים לידי ביטוי באי שקט אותו אנו מייחסים לכאבי בטן. 
 
בשוק קיימים תכשירים רבים המיועדים להרגעת כאבים אלה הכוללים תכשירים הומיאופתיים, צמחיים, שמנים ארומאטיים ועוד. לרוב ההורים בודקים יעילות של תכשירים שונים ותמיד ניתן למצוא תכשיר המתאים יותר עבור הילד שלכם.
 

כאבי בטן מעבר לגיל 3-4 חודשים

כאבי בטן המופיעים מעבר לגיל 3-4 חודשים יכולים להיות ביטוי של תחלואה מסוגים שונים. תחלואה זו כוללת זיהום בדרכי העיכול אם כתוצאה ממזון מקולקל או הדבקה במחלה חיידקית או ויראלית. כאבי בטן אלה יכולים להיות מלווים בהקאה או שלשול כחלק מהמחלה. כאבי בטן מתמשכים בנוכחות חום, עלולים לרמז על תהליך זיהומי משמעותי יותר ורצוי להגיע לבדיקת רופא בהקדם האפשרי. 
 

כאבי בטן מגיל 5 ומעלה

כאבי בטן מגיל 5 שנה ומעלה , כאבים המתמקדים במיוחד בבטן הימנית התחתונה, יכולים לרמז על דלקת של התוספתן, שהינה שכיחה בכל הגילאים. ברור לחלוטין שכאבי בטן הממוקמים בבטן ימנית תחתונה דורשים בדיקה רפואית ולעיתים הפנייה לחדר מיון עם אפשרות לניתוח  לכריתת התוספתן.
 
בקרב בנות, במיוחד מתחילת גיל ההתבגרות ואילך, הופעה של כאב חד בבטן התחתונה מימין או משמאל, יכולה להחשיד להופעה של ציסטה בשחלה עם אפשרות של סיבוב השחלה על כלי הדם שלה. במקרה כזה, יש להגיע לבדיקה רפואית בהקדם האפשרי.
 
בכל גיל, זיהום בדרכי השתן עלול לגרום לכאבי בטן ובמיוחד אם הוא מלווה בצריבה או כאבים בזמן הטלת השתן.
 

לסיכום

חשוב לזכור, מרבית האירועים של כאבי הבטן אינם מרמזים על מחלה קשה או משמעותית. אולם כאבי בטן ההולכים ומחמירים, מלווים בחום גבוה עם הקרנה לצד מסוים, דורשים התייחסות רפואית בהקדם האפשרי.