הליכה עם הפנייה פנימה של כפות הרגלים

אצל תינוקות, פעוטות וילדים רבים לאחר הלידה אפשר להבחין בהפנייה של כפות הרגליים אחת כלפי השניה. הורים מודאגים שואלים את עצמם האם התופעה נורמלית או מדאיגה. האם אפשר או צריך לעשות משהו בנדון? 



מאת: דר' דוד אנג'ל אורתופד ילדים, מנהל המחלקה האורתופדית ביה"ח בני ציון, חיפה 

 


הליכה עם הפנייה פנימה של כפות הרגלים
אצל תינוקות רבים לאחר הלידה אפשר להבחין בהפנייה של כפות הרגליים אחת כלפי השניה. גם פעוטות רבים שכבר הולכים מפנים את כף הרגל פנימה ואף נכשלים לעיתים רגל ברגל ונופלים עקב כך. אף ילדים בגיל מאוחר יותר, מפנים את הרגל פנימה ואצל חלקם יש נטייה לשבת בישיבת W.
 
הורים מודאגים שואלים את עצמם האם התופעה נורמלית או מדאיגה. האם אפשר או צריך לעשות משהו בנדון? 
 
התשובה לשאלות אלו תלוייה בזיהוי המקור לסיבוב הפנימי ובגיל הילד. בתרשים משמאל רואים את שלשת המקורות היכולים לגרום לעיוות הסיבובי:
עצמות הירכיים -כפי שרואים ברגל שמאל של הנבדק בתרשים
השוקיים - כמתואר ברגל ימין
כפות הרגליים - כמתואר ברגל ימין
 
אורתופד ילדים יכול לקבוע ע"י בדיקה גופנית, בדרך כלל ללא צורך בצילומים, מהיכן נובע העיוות הסיבובי. בהתאם לכך נקבעת דרך הטיפול. 
 

עיוות סיבובי ממפרקי הירך

עיוות זה בא לידי ביטוי בעיקר בגילים עד 8-9 שנים. הליכתם של ילדים אלו לעיתים רבות מסורבלת ומאד לא אסתטית. התנהלותם מסורבלת גם בעת פעילות ספורט ומשחקים.

 
כאשר הסיבוב ניכר, אופיינית מאד אצל ילדים אלו ישיבת W כששתי כפות הרגליים משני צידי העכוז כפי שרואים בתמונה .
סיבת הסיבוב היא במבנה עצם הירך בחלק שקרוב למפרק הירך. לפני גיל 8 לא נדרש בדרך כלל טיפול.
אם נותר בגיל מאוחר יותר סיבוב ניכר ומפריע, ניתן לשפרו בניתוח.
 

עיוות סיבובי מהשוקיים

עיוות זה הוא שאריות של תנוחה בתוך הרחם עוד מלפני הלידה. עיוות זה גורם להליכה עם רגליים פנימה שמתרחשת בעיקר בגילים 1.5-4 שנים.
ההליכה אינה אסתטית ולעיתים נכשלת רגל ברגל והילד נופל עקב כך. 
מקור הסיבוב כאן הוא בפיתול עצמות השוק שבין הברך לקרסול. 
רואים בתרשים שרגל ימין ישרה, ואילו ברגל שמאל יש פיתול שגורם להפניית כף הרגל. בעבר היו מקובלים טיפולים כמו סד לילה שמורכב ממוט מתכת ועליו קבועות שתי נעליים שמסובבות החוצה. 
 
היום ידוע כי סד כזה אינו נחוץ ואין צורך במאבקים עם ילד שלא מסכים לישון כששתי הרגליים מקובעות בסד. בילדים בריאים וללא בעיות אחרות אין צורך בדרך כלל בטיפול. 
 
 
סד לרגלי תינוק

עיוות של כפות הרגליים

גם עיוות זה הוא פעמים רבות שאריות של תנוחה בתוך הרחם. לרוב הילודים מידה קלה של "צורת בננה" בכפות הרגליים. אצל רובם המצב משתפר לאחר חודש או חודשיים. כאשר עיוות הבננה נותר, כדאי לטפל. הטיפול נגזר מגיל התינוק או הילד, וממידת החומרה של העיוות. הטיפול יכול להיות בגבס מתקן, סדים, נעליים הפוכות, ולעיתים במקרים חמורים ובגיל מאוחר אף ניתוח.