בעיות שמיעה בקרב ילדים

אחת מהבעיות שהורים רבים חווים היא זיהוי בעיות שמיעה אצל פעוטות וילדים קטנים. חלק בעיות השמיעה בקרב הקטנטנים לא יתגלו עד לגיל שנתיים, וזאת בעקבות הזמן שלוקח לילד לפתח יכולות דיבור ותקשורת עם ההורים. אז כיצד מזהים בעיות שמיעה בקרב פעוטות וילדים קטנים- כל התשובות והפתרונות.



מאת: ד"ר אייל רווה, מנהל היחידה לרפואת אף, אוזן, גרון במרכז שניידר לרפואת ילדים


בעיות שמיעה בקרב ילדים

מתי הנורה האדומה צריכה להידלק?

 

הסיבות לבעיות בשמיעה:

 

מהם הפתרונות?

ראשית, בעיות שמיעה נפוצות אצל ילדים בטווחי גילאי שונים וירידה בשמיעה איננה דבר נדיר וכיום, ישנן פתרונות רבים לכך. 
תחילה, יש לבצע בדיקת שמיעה, מדובר בבדיקה פשוטה, יעילה ומדויקת. אם הירידה בשמיעה היא ממושכת בעקבות נוזלים באוזניים ישנו ניתוח כפתורים העוזר לנקז את הנוזלים מהאוזן.
 
הפתרונות השגרתיים ביותר לירידה בשמיעה משמעותית הם מכשירי שמיעה. חשוב לזכור שלא מדובר לשימוש בזמן קצר אלא מדובר בתהליך של שיקום השמיעה- כלומר לא מספיק לתת לילד את האפשרות לשמוע טוב יותר, צריך ללמד אותו ואת משפחתו כיצד מתנהגים. לילדים עם בעיות שמיעה בדרגה חמורה יש אופציה של שתל שבלול והוא מאפשר שמיעה למי שמכשיר שמיעה לא מסייע לו.
 
יחד עם זאת, חלק מההורים נרתעים מכך מכיוון שלשתל שבלול ולמכשירי שמיעה נתפסים כפגם שהוא למעשה בעל משמעות חברתית. בעקבות כך, חלק מההורים מתעכבים במתן הפתרון לילד ולכן, השלב הראשון הוא לשדר לילד שזה בסדר וטבעי כי יש יותר מה להפסיד כשהילד פחות מגיב לסביבה וניתן לפנות לתמיכה של גורמים מקצועיים.
 
כיום, לילדים יש מוסדות שתומכים בטיפול בליקויי שמיעה החל מליקויים קלים ועד משמעותיים- עוזרים לאבחן ליקויי שמיעה, מייעצים לגבי שיקום וגם דואגים לסיוע מתאים בבתי ספר- "מיח"א, "שמע". גם באוכלוסייה הדתית ישנם ארגונים מקבילים- שמע קולנו, שמעיה. בנוסף, ישנה זכאות להנגשה של הכיתות (מונגשת אקוסטית) על מנת להתגבר על רעשי סביבה עבור הילדים האחרים.
 
לסיכום, חשוב להתחיל בטיפול מוקדם ככל האפשר, גם מאחר שאיכות השמיעה עלולה להמשיך ולהתדרדר ללא טיפול וגם מאחר שבעיות שמיעה מובילות להתפתחות של בעיות נלוות אשר יכולות להיות מהותיות במיוחד בגיל צעיר - מרכישת מיומנויות שפה ועד לפגיעה חברתית.