8 מיתוסים על מנשאים לתינוקות
ריכזנו עבורכן את שמונת המיתוסים הכי נפוצים שגורמים לאמהות להמנע משימוש במנשא, או להשתמש במנשא בצורה פחות נוחה ופחות כיפית:
מאת אורית סופר, בעלים ומייסדת אתר המנשא הנכון, מדריכת מנשאים מאז 2006
צילום: שרון הורביץ
כמו בהרבה נושאים, הרבה הורים מגיעים ללידה מצוידים בהרבה מיתוסים שנאספו בדרך ועוברים מהורה להורה על הריון, לידה וגידול תינוקות.
לפעמים מספיק משהו שמישהי כתבה בפייסבוק כדי להתחיל לגלגל כדור שלג ולגרום לכל האמהות באותה קבוצה לאמץ את זה האמת לאמיתה- ולפעמים אמהות מגלות רק כשהילד כבר גדל שבעצם יכלו להקל על עצמן אילו רק היו יודעות יותר...
מיתוס #1: ״הוא יתרגל״
המיתוס הכי קלסי, שרובינו פגשנו שניה אחרי הלידה. התינוק בוכה, את מרימה אותו ואיזו דודה/חמות/אחות מבוגרת ישר מעירה לך ״הוא יתרגל לידיים! הוא יהיה מפונק!״ או בגרסה היותר פולניה ״את עושה טעות של הורה לילד ראשון״.
מצד אחד, את כבר יודעת שהפסיכולוגיה המודרנית הוכיחה מזמן את ההפך- מענה מהיר לבכי ושפע של מגע משפר את הבטחון העצמי של התינוק ומייצר תשתית טובה ובריאה לאופי עצמאי ואופטימי.
מצד שני- אולי עכשיו הוא שוקל מעט יחסית, אבל להרים תינוק ששוקל 5,6,8 קילו? זה ממש כבד!
להחזיק ולהרדים בידיים יכול להיות באמת מאד קשה, אבל יש דרך להקל על עצמך וגם לאפשר לך ולתינוק את העונג בהתכרבלות משותפת: מנשא.
עם מנשא (טוב, נוח ותומך בגב) אפשר להנות מהרדמות נעימות כל עוד יתאים לך ולתינוק שהוא ירדם עליך.
אם התינוק שלך מאלה שגרים במנשא, ובבוא היום תחליטי שהגיע הזמן להרגיל אותו להרדם במיטה באופן יזום- זה לחלוטין אפשרי, עם קצת סבלנות והרבה אהבה. כהורים נידרש עוד הרבה פעמים לעזור לילד להתרגל לסיטואציה או מקום חדש, אין צורך לחשוש או להמנע מהתהליך הזה, על הקשיים שכרוכים בו- הוא חלק מהחיים.
אבל הרבה יותר סביר שיקרה ההפך- את תתרגלי לקלות שבה הוא נרדם במנשא בלי מאמץ מצידך- ותתבאסי כשיום אחד תגלי שזה כבר לא עובד!
מיתוס #2: ״תינוק קטן חייבים לערסל״
הרבה הורים בטוחים שערסול זו הדרך היחידה לשאת תינוק שרק נולד.
הנה שתי עובדות שממש חשוב לדעת על ערסול:
אחד- קל מאד לערסל את התינוק בצורה לא נכונה ואפילו מסוכנת,
והשני- שעבור רוב ההורים ורוב התינוקות, ערסול זו תנוחה לא נוחה ולא כיפית (גם אם מיישמים אותה בצורה הנכונה והבטיחותית).
אז איך נכון לשאת תינוק קטן במנשא?
התנוחה הבטוחה, הנוחה והידידותית ביותר לך ולתינוק היא תנוחת בטן לבטן.
אפשר לשאת תינוק קטן בתנוחת בטן לבטן גם במנשא בד רגיל וגם במנשאים מובנים יותר שמתאימים מגיל לידה.
נכון שמעת שערסול עוזר לגזים? אז יש לי חדשות טובות- גם תנוחת בטן לבטן יכולה לעזור מאד לתינוק שלך! בתנוחת בטן לבטן חשוב למקם את התינוק במנשא כשרגליו כפופות, הגב שלו ארוך ועגול והברכיים שלו מורמות- בדיוק בתנוחה שבה הוא שוכב על הבטן (עם הטוסיק באוויר… מוכר?). בתנוחה הזאת השרירים מתרפים והתינוק נרגע וסובל פחות וגם נהנה מהחום של הבטן שלך על שלו.
מיתוס #3: ״פישוק זה לא בריא״
רוב ההורים שפגשתי בטוחים שממש לא טוב לפשק לתינוק את הרגליים.
האמת היא שפישוק מומלץ וחשוב מלידה!
כשהתינוק נולד, מפרק הירך שלו לא תמיד מקובע במקום כמו שצריך.
חלק מהמעקב השגרתי של תינוקות בחודשים הראשונים כולל בדיקה של מפרק הירך והרבה תינוקות נשלחים גם לאולטרה-סאונד פרקי ירכיים כדי לודא ב 100% שהמפרק שלהם תקין.
ההמלצה של המכון הבינלאומי להתפתחות מפרק הירך היא להמנע מתנוחות שעלולות לפגוע בהתפתחות התקינה של מפרק הירך בכל מתקן שמשמש לנשיאה של תינוק- זה כולל גם סלקלים, טרמפולינות ומושבי בטיחות וכמובן גם מנשאים. רגליים ישרות וצמודות זו בדיוק התנוחה שעלולה לפגוע בהתפתחות התקינה של המפרק.
לכן מומלץ וחשוב להשתמש ממש מלידה במנשא שבו התינוק נישא בפישוק, כשהירכיים שלו תמוכות ע״י המנשא והברכיים שלו רחוקות זו מזו ונמצאות בגובה האגן או גבוהות יותר.
רוב המנשאים כיום מיועדים לנשיאה בפישוק רחב- חשוב רק לודא שרוחב המפתח של המנשא מתאים למידות הפישוק של התינוק, בעיקר כשמדובר בניובורן קטנטן.
מיתוס #4 ״מנשא זה מסובך״
מנשא בד? זה עם כל הקשירות?... זה לא בשבילי!
חשבת שמנשא זו רצועת בד ענקית ומסורבלת שצריך לקשור וללפף כל פעם מחדש? יש לי חדשות בשבילך.
הדור החדש של מנשאי הבד הם ללא קשירות.
יש להשיג היום מגוון של מנשאי בד שנלבשים פחות או יותר כמו חולצה, עם או בלי אפשרות לכוון ולהתאים את הגודל למידת ההורה- שוב, בלי קשירות ובלי ליפופים אינסופיים.
אם בכלל לא מתאים לך הקונספט של מנשא בד וזה מרגיש לך ״כמו סמרטוט״, יש היום מנשאים מובנים מעולים שמתאימים גם לקטנטנים (ומאפשרים נשיאה בפישוק ששומר על מפרק הירך), מבד לא אלסטי וכמובן ללא קשירות- הכל נסגר באבזמים עם מינימום התעסקות, ממש כמו תיק.
לא מתאים לך להתעסק עם קשירות? לא צריך.
זו לא סיבה לוותר על מנשא!
מיתוס #5 ״מנשא עושה כאבי גב״
ניסית מנשא והוא עשה לך כאבי גב. הנה כמה סיבות אפשריות:
1. השתמשת במנשא שלא מספק מספיק תמיכה לגב שלך (למשל מנשא בד סריג אלסטי שמכיל לייקרה, אלה המנשאים עם הכי פחות תמיכה בגב- אבל יש הרבה אחרים)
2. השתמשת במנשא בצורה לא נכונה (90% מההורים לא מהדקים את המנשא מספיק חזק והתוצאה היא כאבי גב)
3. שתי התשובות נכונות (המתכון האולטימטיבי לגב שבור)
אם ניסית מנשא וכאב לך הגב כדאי לדעת שיש שם בחוץ המון מנשאים תומכים ונוחים שאינם מנשא בד ארוך. כדאי מאד לנסות מנשאים מבד לא נמתח ועם חגורת מתניים תומכת, וגם לקבל הדרכה מקצועית כדי לודא שהידקת את המנשא ולבשת אותו נכון בצורה שהכי תומכת בגב שלך.
מיתוס #6: ״מנשא ילקוט מתאים רק מגיל ישיבה״
שמעת/קראת/אמרו לך שמנשא ילקוט מתאים רק מגיל ישיבה עצמאית…
הנה למה זה לא מדויק:
הישיבה מגיעה כאשר התינוק מסוגל לזקוף את גבו בכוחות עצמו.
עד שזה יקרה אנחנו רוצים שהמנשא יעשה עבורו את העבודה, יתמוך בו וישמור עליו זקוף גם כשהוא רפוי לחלוטין (למשל תוך כדי שינה).
כל עוד התינוק אינו מתיישב באופן עצמאי, נרצה לודא שהמנשא מספק לו 100% תמיכה ולא מאלץ אותו לאמץ את שרירי הגב שלו אפילו קצת על מנת להשאר זקוף.
כל עוד המנשא תומך ומחזיק את התינוק זקוף גם כשהוא ישן ורפוי, אנחנו יכולים להיות רגועים שהתינוק מקבל את התמיכה לה הוא זקוק.
עצם היותו של הגב של התינוק זקוף בתוך המנשא היא חסרת משמעות כל עוד השרירים שלו יכולים לנוח.
לכן אפשר ורצוי לפנק את הגב שלך עם מנשא נוח ותומך כל עוד הוא מאפשר את התמיכה הדרושה גם לקטנטנים- וזה כולל היום מבחר נאה של מנשאי ילקוט יעודיים לשימוש מלידה.
מיתוס #7: ״מנשא עם הפנים להורה זה משעמם״
ברור לך שצריך מנשא שאפשר לשאת בו את התינוק עם הפנים החוצה החל מגיל מסוים, כי ״משעמם״ לתינוק להיות עם הפנים אליך.
הבעיה היא שברגע שהחלטת לשאת עם הפנים החוצה, אוטומטית ויתרת על שורה ארוכה של מנשאים מעולים רק בגלל שהם תוכננו ועוצבו רק לנשיאה עם הפנים להורה והשארת לעצמך מבחר מאד מצומצם של מנשאים.
לא חבל?
האמת היא שהפנים האנושיות הן גירוי ויזואלי מרתק עבור תינוק צעיר, וכולנו יודעים שכל ילד חושב שאמא שלו היא הכי יפה (עד שהוא מגיע לגיל ההתבגרות ומגלה שבעצם ההורים שלו הכי לא מושלמים שיש- אבל יש עוד כמה שנים עד אז... בינתיים יש לך מעריץ). לכן בנשיאה עם הפנים להורה התינוק לא באמת משתעמם- מה גם ששום דבר לא מפריע לו להנות משדה ראיה רחב ופתוח והוא צריך רק לסובב את הראש טיפה הצידה בשביל זה.
מה שעוד יותר חשוב לדעת זה שנשיאה עם הגב אליך מעמיסה הרבה יותר על הגב שלך. נכון חשוב לך שיהיה לך נוח עם המנשא? שהמנשא יהיה עם תמיכה בגב? פנים החוצה זה אומר הרבה יותר עומס על הגב שלך והרבה פחות תמיכה, וכל זה בגיל שהתינוק כבר ממש כבד וצריך להפך- להקפיד על יותר תמיכה בגב שלך מאשר בחודשים הראשונים.
אז לפני שויתרת מראש על מבחר ממש גדול של מנשאים שווים- כדאי לבדוק מה באמת הכי נוח ומתאים לך, בלי קשר לפונקציה של נשיאה עם הגב להורה.
מיתוס #8: ״מנשא זה רק לכמה חודשים״
למה כל החפירות האלה על משהו שמשתמשים בו בסך הכל כמה חודשים?...
ואם אגיד לך שמנשא טוב, נוח ותומך, שימושי גם בגיל שנה, שנתיים, שלוש ויותר?
כשמטיילים בטבע,
כשרוצים להעלות ילדון שנרדם באוטו הביתה וגם לסחוב את התיק, או את אחיו התינוק,
כשבן הארבע מתעייף בסוף הטיול
כשהפעוט חולה וצריך המון תשומי וידיים
או סתם כדרך כיפית במיוחד להביא ולקחת מהגן…
נכון, מנשא בד אלסטי לא יהיה נוח ליותר מכמה חודשים, שנה לכל היותר.
אבל יש מנשאים שאפשר לשאת בהם בנוחות תינוקות ופעוטות גדולים- וזה גם ממש כיף :-)