נמרץ, עוטף ותומך...
הפגיה במרכז הרפואי מאיר הינה הפגייה הראשונה בארץ והחמישית בעולם, הזוכה לקבל הסמכה כפגייה תומכת התפתחות מטעם ארגון nidcap העולמי. עקרונותיה של הגישה תומכת ההתפתחות מושתתים על הפחתת גירויים קיצוניים בסביבת הפג, ועל מתן טיפול אישי רגיש לצרכים ההתפתחותיים וממוקדים בפג ובמשפחתו.
מאת: ד"ר דליה זילברשטיין אחות פגיה מוסמכת, מרכז רפואי מאיר
... כך מצטייר הטיפול הניתן במחלקה לטיפול מיוחד בילוד (פגיה) במרכז הרפואי מאיר: טיפול נמרץ לפגים הנתמך בטכנולוגיה ורפואה עדכנית וחדשנית, לצד התייחסות מוקפדת להתפתחות המוקדמת של הפג ולצרכי משפחתו.
במחלקת פגים במאיר מיושמת מזה מספר שנים גישת ה-developmental care (טיפול התפתחותי תומך), המהוה חלק בלתי נפרד מתפיסת הטיפול המחלקתית. מדובר בגישה לטיפול בפגים שאומצה החל משנות ה-90 בפגיות רבות ברחבי העולם, שמטרתה להתאים את הסביבה הטיפולית של פגים על מנת לתמוך ביכולות הנוירו-התנהגותיות של תינוקות אלה.
הפגיה במרכז הרפואי מאיר הינה הפגייה הראשונה בארץ והחמישית בעולם, הזוכה לקבל הסמכה כפגייה תומכת התפתחות מטעם ארגון nidcap העולמי. עקרונותיה של הגישה תומכת ההתפתחות מושתתים על הפחתת גירויים קיצוניים בסביבת הפג, ועל מתן טיפול אישי רגיש לצרכים ההתפתחותיים וממוקדים בפג ובמשפחתו.
למה טיפול התפתחותי תומך?
פגים (תינוקות הנולדים טרם זמנם, לפני שבוע 37 להריון) מגיחים לעולם בתקופה שבה מוחם מתפתח מהר יותר מאשר בכל תקופה אחרת בחיים. לאחר היוולדו, על הפג להתמודד עם סביבה השונה לחלוטין מזו של הרחם – סביבת הפגייה. סביבה חדשה זו עתירה בגירויים: אורות, קולות, רעשים, מגע, טיפולים וכו'. בזמן היוולדו נמצא מוחו של הפג בעיצומו של תהליך הבשלה פעיל: תאי העצב מתארגנים במקומם המיועד במוח תוך יצירת רשת ענפה של קשרים בין התאים השונים. כך נוצרים למעשה המסלולים העצביים האחראיים לתפקוד העתידי של התינוק במישורים שונים. חוקרים הציעו כי חשיפת הפג לגירויים בלתי צפויים שאינם מתאימים באיכותם, תזמונם או עוצמתם לצרכיו המוקדמים של הפג, עלולה לגרום לשיבושים ביצירת המסלולים העצביים במוחו ולהשפיע בשל כך על המשך התפתחותו. ובכן, בד בבד עם ההתקדמות הרפואית והטכנולוגית האדירה שחלה בפגיות בשנים האחרונות, גברה הדאגה והמודעות בקרב אנשי המקצוע באשר להשפעתם של סגנון הטיפול וסביבת הפגיה עתירת הגירויים על הפג ועל התפתחותו העתידית. הקהילה המדעית תמימת דעים היום באשר לחשיבות של התאמה מושכלת של אופי הטיפול הניתן לפג לצרכים הייחודיים שלו כבר מתחילת דרכו בפגיה. טיפול המונחה על פי עקרונותיה של גישת הטיפול ההתפתחותי התומך מנסה לתת מענה לצרכים עדינים אלה.
מחקרים מצביעים כי טיפול בשיטה זו מביא למהלך אשפוז קצר יותר, הפגים מונשמים פחות זמן ועוברים לאכילה עצמאית מהר יותר. נפח המוח גדול יותר וההתפתחות במישור המוטורי והקוגניטיבי טובה יותר".
יותר נינוחות ורוגע, פחות סטרס
מטרותיה העיקריות של הגישה הינן להפחית את הדחק (סטרס) אליו נחשף הפג, לתרום להבשלתו הנוירו-התנהגותית, ולקדם את הקשר המוקדם בין ההורים תינוקם המאושפז בפגיה.
בין ההתערבויות התורמות להשגת מטרות אלה ניתן למנות הקפדה על תנוחה נכונה של הפג (אסוף ומכורבל) הן בזמן מנוחה והן בעת פרוצדורות רפואיות, שימוש באמצעי תמיכה תנוחתית כדוגמת גלילי בד רכים, מגע עדין והדרגתי בזמן טיפול, ניוד איטי של התינוק, דיבור בעצמת קול נמוכה ועמעום אורות הפגיה, כיסוי האינקובטורים להגנת התינוק מפני אור ישיר, מתן תמיסת סוכר לפני פעולות מכאיבות, וכן עידוד טיפול ה"קנגורו" (מגע "עור לעור" שבו ההורה מחזיק את התינוק הערום על חזהו).
הטיפול ההתפתחותי התומך מציע מגוון התערבויות במטרה להפחית את הסטרס תוך הבנת שפת גופו והתייחסות לרמזיו ההתנהגותיים הדקים ביותר של הפג:
• התייחסות לסביבה הפיזית – שמירה על רמות נמוכות של אור ורעש בסביבה הקרובה של הפג. ההורים והצוות מתבקשים לשוחח בקול נמוך ושקט, לכבות טלפונים ניידים. על מנת לצמצם את החשיפה לאור ישיר מעמעמים את האורות בפגיה ומכסים את האינקובאטורים והעריסות בכיסויי בד.
• מגע והחזקה – ההורים לומדים על אחיזה מרגיעה ועוטפת של הפג. השיטה מעודדת מגע עור לעור ("קנגורו") שבה ההורה מניח את הפג על גופו. הפגים שוכבים על מצע בד רך, אסופים בתוך "קן" התוחם אותם בתנוחה רצויה.
• ההתערבויות הרפואיות מתייחסות באופן מקסימלי למחזור העירות והשינה של הפג תוך דגש על הפחתת כאב.
• ההורים שותפים מלאים לטיפול בפג כבר מהשלבים הראשונים בהתאם למצב הרפואי. פעמים רבות ההורים מפחדים ומתקשים לטפל בפג והצוות מעודד את ההורים להתגבר על הפחד ולהצטרף לטיפול. תחילה על ידי "טיפול בארבע ידיים" – ההורה יחד עם הצוות מתנסה בביצוע פעולות כמו מגע, החזקה, רחצה, האכלה, החתלה, וכו' ובהמשך על ידי ההורה תוך תמיכה של הצוות. כחלק ממעורבות ההורים, בני הזוג משתתפים גם בביקור רב מקצועי שבו הם לוקחים חלק פעיל ומספרים על הפג מנקודת מבטם.
פגיית "מאיר" כפורצת דרך בישראל
הפגיה במרכז הרפואי מאיר אימצה לפני מספר שנים את גישת הטיפול ההתפתחותי התומך כחלק בלתי נפרד מתפיסתה הטיפולית. בהדרגה הפך החזון המחלקתי למציאות, שהרי הפגיה במאיר הינה היחידה בישראל שבה אנשי צוות עם הכשרה רשמית בתחום הכוללת תוכנית הכשרה בארה"ב ובאירופה.
כחלק מאימוץ גישת הטיפול ההתפתחותי התומך עוברת הפגיה תהליך הסמכה והכרה על ידי ארגון בינלאומי בשם nfi שתפקידו להכשיר צוותים מקצועיים בבתי חולים ברחבי העולם בגישת הטיפול ההתפתחותי התומך.
לעשייה בשטח רבדים שונים. הצוות המטפל למד את יסודות הגישה בימי עיון ייחודיים שהוקדשו לנושא. פעולות יומיומיות כדוגמת רחצת הפג או שקילתו עברו שינוי ונעשות על פי רוח הגישה. בדיקת הרופא היומית נערכת בהתאם למחזור השינה והעירות של התינוק.
הורי הפגים הינם ללא כל ספק במוקד העשייה. נערכת סדנה קבוצתית המקנה להורים כלים מעשיים כיצד לגשת, לגעת ולטפל בצורה הולמת בתינוקם הפג כבר מתחילת דרכם ההתפתחותית המשותפת. חוברת הדרכה, ראשונה מסוגה בארץ, מאפשרת להורים להכיר טוב יותר את המאפיינים הייחודיים של תינוקם, את תגובותיו, ואת הדרכים הנכונות להעניק לו את הנינוחות והרוגע אליהם הוא זקוק בשבועות הראשונים לחיים.
בבואך לפגיה בב"ח מאיר אינך יכול שלא להבחין ברוח האכפתיות והכבוד כלפי התינוקות הזעירים והוריהם השוררת במקום. פוסטרים על "קנגורו", מגע, אכילה והתנהגות הפג מקבלים את פניך, כמרמזים בעדינות על ה"אני מאמין" של המקום. שלטים המבקשים להנמיך את עוצמת הקול ולהימנע מדיבור בטלפון נייד מוצבים בחלל המוביל אל הפגיה. עמעום האורות והדיבור בלחש ימשכו את תשומת לבך, כמו גם כיסויי האינקובטורים המגנים מפני תאורה ישירה, ו"קן" מבד רך התומך בתינוק על מנת שינוח ברוגע.
עולם של תינוקות זעירים, עם צרכים ייחודיים. עולם של אנושיות אין קץ.