לקראת החורף: מומחי מרכז שניידר ממליצים לחסן ילדים
מומחי מרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת הכללית ממליצים להורים להקפיד על חיסון תינוקות, ילדים ובני נוער למחלת השפעת, לקראת עונת החורף.
פרופ' שי אשכנזי, מומחה למחלות זיהומיות ומנהל מחלקת ילדים א' במרכז שניידר לרפואת ילדים, העוסק זה שנים בנושא חיסונים, מדגיש כי חשוב להתחסן נגד מחלת השפעת מדי שנה.
התחלואה בשפעת מאופיינת בהתפרצויות עונתיות: כמעט מדי חורף מופיעה התפרצות עונתית של תחלואה בשפעת, כשבתוך תקופה קצרה של חודש-חודשיים, שיעור ניכר מהאוכלוסייה חולה בנגיף עם סיבוכים שונים, כמו התפתחות דלקת ריאות, וסיבוכים נוספים אשר עלולים להביא, במקרים קיצוניים, אף לתמותה. מחלת השפעת שכיחה יותר בילדים מאשר במבוגרים: מדי חורף חולים בשפעת כ- 35 אחוזים מהילדים, כעשרה אחוזים יותר מאשר במבוגרים. ילדים הם "מבשרי" התחלואה בשפעת: לעתים קרובות, עלייה בתחלואה של דרכי הנשימה בילדים בחורף והיעדרויותיהם מבית הספר וממעונות היום, הם המבשר הראשון של הופעת השפעת. ילדים אלה מעבירים לאחר מכן את המחלה למבוגרים, כלומר, יש להם תפקיד מרכזי בהתפרצות המחלה ובהתפשטותה באוכלוסייה הכללית.
תסמיני המחלה אצל ילדים הם בעיקר חום גבוה והפסקות נשימה, ובתינוקות ובפעוטות קטנים, התסמינים הם בעיקר של מחלות בדרכי הנשימה, היצרות בדרכי הנשימה העליונות, הגורמת לשיעולים קשים וכן יתכנו תסמינים של מערכת העיכול כמו הקאות, כאבי בטן ושלשול או של מערכת העצבים המרכזית, כמו פרכוסי חום. דלקת חריפה של האוזן התיכונה היא סיבוך אופייני של שפעת בילדים, ומופיעה אצל כ-30 אחוזים מהילדים החולים בשפעת.
למחלת השפעת זנים רבים, והנגיף משתנה משנה לשנה. בשל כך, מדי שנה החיסון מותאם לתת מענה לזנים הצפויים לחורף הקרוב. החיסונים מכילים 3 זני נגיפים (2 תת-זנים מהסוג A ו-B) הנקבעים מדי שנה על פי נתונים הנאספים מבידודי נגיפים במהלך השנה מתחנות ניטור ברחבי העולם. הכללת 3 זנים בחיסון נובעת מהניסיון שיותר מזן אחד עשוי להיות דומיננטי בו-זמנית בעונת החורף. החיסון החי המוחלש הניתן בתרסיס לאף מכיל השנה 4 זנים.
החיסון מומלץ ומאושר לכל תינוק מגיל חצי שנה, והוא ניתן לילדים קטנים באמצעות זריקה לירך ולילדים גדולים יותר הוא ניתן באמצעות זריקה לשריר. בנוסף קיים גם חיסון שניתן בתרסיס לאף המומלץ ומאושר לשימוש מגיל שנתיים; בבדיקה שרוכזה על ידי רופאים במרכז שניידר, נמצא כי חיסון זה יעיל יותר בילדים מאשר החיסון הניתן בזריקה. תופעות הלוואי של החיסון הינן שוליות יחסית ונמשכות יומיים לכל היותר, והן כוללות חולשה קלה, כאבים באזור ההזרקה וכאב ראש.
לדברי פרופ' שי אשכנזי, מומחה למחלות זיהומיות ומנהל מחלקת ילדים א' במרכז שניידר לרפואת ילדים: "כמדי שנה, אנו קוראים להורים לילדים לחסן את ילדיהם למחלת השפעת, ובכך למנוע את תחלואתם האפשרית. חשוב לזכור כי ילדים חולים יותר בשפעת מפני שילדי הפעוטון והגן מצויים בקירבה פיזית לילדים אחרים, מעבירים את המחלה באמצעות מגע של הפרשות דרכי הנשימה, וכן בשל העובדה כי לילדים חסרים, בדרך כלל, נוגדנים שנוצרו בחשיפה קודמת לשפעת. אנו רופאי הילדים במרכז שניידר מטפלים מדי שנה בתינוקות וילדים שלא קיבלו את החיסון ולצערנו סובלים מסיבוכים שונים של מחלת השפעת, סיבוכים שהיו יכולים להמנע על ידי קבלת החיסון".