חיסונים חדשים המומלצים בגיל הילדות

משרד הבריאות מפרסם מידע עדכני (03/2008) להורים על חיסונים חדשים המומלצים בגיל הילדות: אבעבועות רוח, פרבנר, נגיף הרוטה, וירוס הפפילומה.



חיסונים חדשים המומלצים בגיל הילדות

צילום באדיבות 2p סטודיו

חיסונים חדשים לילדים, מומלצים על ידי משרד הבריאות ומאושרים לשימוש בישראל.  החיסונים נמצאים בשימוש במדינות מתקדמות בעולם, אך עדיין אינם ניתנים בתחנות טיפת חלב ובתי הספר בישראל שכן טרם הוכללו בסל שירותי הבריאות. 

המידע על חיסונים אלו מועבר אליכם כדי לאפשר לכם להחליט אם ברצונכם לחסן בחיסונים אלו את ילדיכם באופן פרטי (תמורת תשלום), או באמצעות הביטוח המשלים בקופות החולים.  ניתן לרכוש את החיסונים עם מרשם רופא בבתי מרקחת.  אנשים שרכשו ביטוח משלים בקופת חולים  יקבלו לגבי מרבית החיסונים הנחה בעלות החיסון דרך הקופה.

כאשר רוכשים חיסון בבית מרקחת, מומלץ לתת אותו בהקדם, רצוי ביום הקניה עצמו. עד השימוש יש לשמור את החיסון על מדף במקרר (לא בדלת ולא בתא ההקפאה).

אנא הביאו את פנקס החיסונים בבואכם לקבל את החיסון.

 

להלן מידע מפורט בנוגע לארבעה החיסונים החדשים שאינם כלולים בסל הבריאות.

 

1. חיסון נגד אבעבועות רוח

 

המחלה

אבעבועות רוח היא מחלה נגיפית מדבקת מאוד. היא מתבטאת בחום גבוה מלווה פריחה עם שלפוחיות. בישראל נפטרים מסיבוכי המחלה (דלקת ריאות או דלקת מוח) 1-2 אנשים בשנה. סיבוכים נוספים: זיהום קשה בעור, דמם, דלקת כליות דלקת המוח ודלקת ריאות. שיעור הסיבוכים גבוה יותר במתבגרים ובמבוגרים.  כשלוש מאות אנשים מאושפזים  כל שנה עקב סיבוכים אלו.

 

מדוע כדאי להתחסן?

כדאי להתחסן משום שבזכות קבלת החיסון מרבית מקבליו לא יחלו באבעבועות רוח במהלך חייהם. גם אם אדם שקיבל חיסון יחלה במחלה, היא תהיה קלה יותר מאשר אצל אדם שלא חוסן כלל .

 

החיסון

השם המסחרי של החיסון שנמצא היום בשימוש בישראל הוא ורילריקס. הוא מורכב מנגיפי אבעבועות רוח אשר עברו תהליך שהחליש אותם בכדי שיוכלו להעניק הגנה בלי לגרום למחלה. החיסון יעיל ובטוח.  החיסון מומלץ  על יד משרד הבריאות לכל הילדים בני שנה ומעלה שלא חלו בעבר באבעבועות רוח או שלא חוסנו או שנבדקו ונמצאו ללא נוגדנים.

ניתן לחסן את הילד באותו יום יחד עם חיסונים אחרים, אך אם הוא לא ניתן יחד  עם החיסון נגד חצבת, חזרת ואדמת יש לשמור על זמן של חודש ביניהם. אפשר לתת אותו גם לילד שאמו בהריון.

החיסון ניתן בשתי מנות. המנה הראשונה מאושרת מגיל שנה ומעלה. את המנה השנייה בילדים בני פחות מ-12 שנים יש לתת לפחות 3 חודשים אחרי המנה הראשונה. מנה שנייה בבני 13 שנים ומעלה יש לתת  ברווח זמן של 4-8 שבועות.

החל מאמצע שנת 2008 ינתן החיסון לילידי 2007 לבני שנה בתחנות טיפת חלב. החל משנת הלימודים תשס"ט  הוא ינתן לתלמידי כתות א' במסגרת שירות הבריאות לתלמיד. לכן מומלץ שהורים לילידי השנים 2002 עד 2006 יחסנו באופן פרטי את ילדיהם במנה אחת. מנה שניה הם יקבלו בכתה א'.

מומלץ לחסן בשתי מנות את הילדים שהם בכתה א' ומעלה בשנת הלימודים תשס"ח.

 

מתי אין לחסן?

  1. אנשים במצב דיכוי חיסוני: מחלה ממאירה כגון סרטן הדם, כל סוגי הלימפומה וכל מחלה ממאירה  אחרת שפוגעת במח העצם או במערכת הלימפטית וכן אנשים המקבלים  טיפול מדכא

חסינות. ילדים אלו ניתן לשקול לחסן לאחר ההחלמה. מומלץ לחסן את בני משפחתם כדי  שהחולים לא ידבקו.  

  1. אנשים עם מחלת חום חדה (עד להחלמה).
  2. נשים בהריון.
  3. אנשים שסבלו מתגובה אלרגית קשה  למנה קודמת של חיסון זה.

 

תופעות הלוואי  

 התגובות המקומיות הן קלות וחולפות תוך זמן קצר. תתכן עלית חום קלה.  3 שבועות אחרי קבלת החיסון תתכן גם פריחה עם  שלפוחיות. מומלץ להימנע  ממגע הדוק למשך 6 שבועות של מקבל החיסון שפיתח פריחה עם אנשים עם ליקוי קשה במערכת החיסון, בעיקר מושתלי מוח עצם.

 

 

 

2. חיסון נגד זיהומים  פנאומוקוקיים  

 

אלו זיהומים שעוברים דרך טיפות באוויר ובמגע  ונגרמים על ידי החיידק פנאומוקוק.  הזיהומים הקשים  הנגרמים על ידי חיידק זה הם דלקת קרום המוח וזיהום הדם (אלח דם). כמו כן הוא גורם  לדלקת ריאות ולדלקות אוזניים. בכל שנה מאובחנים בישראל אלפי חולים בדלקת ריאות ודלקות אוזניים ומאות  חולים בזיהומים קשים בילדים מתחת לגיל 5 שנים.  כ-20% מהילדים החולים בדלקת קרום המוח מתים ממחלה זו ואחרים נותרים עם נכויות קבועות, כגון פרכוסים, שיתוק, חירשות ופיגור שכלי.

אפשר לטפל בזיהוםעל ידי אנטיביוטיקה, אך  בשנים האחרונות איבדו תכשירים אנטיביוטיים רבים איבדו את יעילותם נגד חידק זה. עובדה זו מגבירה את חשיבות החיסון נגד מחלה זו. 

 

החיסון

השם המסחרי של החיסון הוא פרבנר. הוא חיסון  בטוח ויעיל המכוון נגד 7 הזנים הנפוצים ביותר בילדים בעולם. החיסון גם מונע העברת החיידק לבני המשפחה.

החיסון מאושר החל מגיל חודשיים ועד גיל 5 שנים.  ילדים הצעירים מגיל שנתיים נמצאים בסיכון הגדול ביותר לחלות בזיהומים מחידק זה. הגיל בו מומלץ לקבל את  החיסון זהה לגיל בו ניתן "החיסון המחומש" בטיפות חלב: בגיל 2, 4 ו-6 חודשים ומנה רביעית (דחף) בגיל 12 עד 15 חודשים. תינוקות מעל גיל 6 חודשים (שעדיין לא חוסנו) מומלץ לחסן על ידי מספר מנות חיסון קטן יותר. רופא הילדים יתאים את לוח מתן החיסון בהתאם לגיל הילד. מותר לתת אותו יחד עם חיסונים אחרים או בכל רווח זמן בינו לבין חיסונים אחרים.

 

תופעות לוואי

החיסון בטוח. תופעות הלוואי דומות לאלו של שאר חיסוני הילדות השגרתיים:  תגובה מקומית, חום, ישנוניות, שינה לא שקטה, ירידה בתיאבון, הקאה, שלשול ופריחה. תופעות אלו קלות וחולפות מהר.

 

מתי אין לחסן?

כאשר  הילד סבל מתגובה אלרגית קשה למנה קודמת של חיסון זה.

כאשר יש חום יש  לדחות  את מתן החיסון עד שהחום  ירד.

 

חיסון ילדים השייכים לקבוצות בסיכון גבוה במיוחד

החיסון  נכלל ב"סל הבריאות" שעל קופות החולים לספק ללא תשלום לילדים הנמצאים בסיכון גבוה לחלות במחלה קשה הנגרמת על ידי פנאומוקוקים. ההורים זכאים להחזר מלא של עלות  החיסון. קבוצות הסיכון הם ילדים בני 8 שבועות ועד גיל 59 חודשים, אשר משתייכים לאחת מהקבוצות הבאות:

-הפרעות בפעילות הטחול ואנמיה חרמשית.

-ליקויים במערכת החיסונית עקב:  מחלות ממאירות, טיפול מדכא חסינות, איידס וכל מצב המלווה בליקויים של מערכת החיסון.

-השתלת איברים, שתל באוזן הפנימית והשתלת מח עצם.

-דליפות נוזל חוט שדרה.

-מחלות כליות קשות.

 

3.  חיסון נגד שלשול מנגיף הרוטה

נגיף רוטה הוא הגורם השכיח ביותר של שלשול קשה בילדים מתחת לגיל 5 שנים. המחלה נמשכת בדרך כלל  5-7 ימים.  הנגיף עובר מאדם לאדם בקלות, באמצעות ידיים לא נקיות וגם דרך מים, מזון או חפצים מזוהמים.  הנגיף עמיד יחסית לחומרי חיטוי.

 

החיסון

החיסון מקטין את חומרת הזיהום באופן בטוח ויעיל ומונע אשפוז. הוא מורכב מנגיפים חיים מוחלשים הניתן בטיפות לפה. אין מניעה לתת אותו יחד עם חיסונים אחרים או בכל רווח זמן בינו לבין חיסונים אחרים הניתנים באותו גיל.

שני תרכיבי חיסון מאושרים לשימוש בישראל. יעילותם דומה. התרכיב האחד (רוטהטק) ניתן  בשלוש  מנות בגיל 2,  4  ו-6  חודשים. הגיל המינימלי למתן תרכיב זה: 6 שבועות. אין להתחיל את מתן החיסון אחרי גיל 12 שבועות. יש להשלים קבלת כל 3 המנות עד גיל 32 שבועות.

התרכיב השני (רוטהריקס) ניתן בשתי מנות  בגיל 2 ו-4  חודשים. הגיל המינימלי: 6 שבועות. הגיל המרבי למנה ראשונה: 20 שבועות. לפיכך  את המנה הראשונה יש לתת בגיל 6-20 שבועות. יש להשלים קבלת שתי המנות עד גיל 24 שבועות.

 

מתי אין לחסן?

כאשר התינוק סבל מתגובה אלרגית קשה למנה קודמת של חיסון זה.

 

מתי יש לדחות את מתן החיסון?

-מצב דיכוי חיסוני.

-מחלת חום בינונית או קשה.

-דלקת מעי בינונית או קשה .

-מחלה כרונית של מערכת העיכול.

-ארוע קודם של חסימת המעיים הקרויה "התפשלות המעי".

 

 

4. חיסון נגד סרטן צוואר הרחם מנגיף פפילומה

 

נגיף פפילומה עובר ביחסי מין ועלול  לגרום לסרטן צוואר הרחם מספר שנים אחרי ההדבקה. ההדבקה בנגיף זה היא בדרך כלל בגיל ההתבגרות ועד גיל 25.  בישראל חולות בסרטן צוואר הרחם כל שנה כ-180 נשים, רובן בשנות השלושים והארבעים לחייהן. הנגיף גורם למחלות נוספות בנשים ובגברים כמו יבלות אברי המין  ומחלות ממאירות  אחרות של אברי המין.

 

החיסון

שני תרכיבי החיסון הם גרדסיל וסרווהריקס. הם  מגינים היטב נגד  הזנים של הנגיף הגורמים ל-70% ממקרי סרטן צוואר הרחם בנשים. החיסון ניתן בשלוש מנות. רווח הזמן המומלץ בין המנה הראשונה למנה השנייה: חודשיים.  רווח הזמן בין מנה שנייה לבין מנה שלישית: 4 חודשים. 

 

אפשר לתת אותו יחד עם חיסונים אחרים. אין צורך לשמור על  רווח זמן מסוים בינו לבין קבלת חיסונים אחרים.

 

תרכיבי החיסון מאושרים  כיום  לבנות ולנשים בגיל 9-26 שנים.  עדיין לא הסתיימו המחקרים על יעילות חיסון זה ובטיחותו בקרב בנים ובקרב נשים מבוגרות יותר ולכן הוא עדיין אינו מומלץ עבורם.  אין צורך לבדוק אם היתה כבר הדבקה בנגיף לפני קבלת החיסון.

 

תופעות לוואי

כאב , נפיחות ואודם במקום ההזרקה לתקופה קצרה.

 

מתי אין לקבל חיסון זה

-בזמן הריון.

-אם ארעה תגובה קשה למנה קודמת של החיסון.

-כאשר יש מחלת חום.   במקרה זה יש לדחות את מתן החיסון עד  אחרי ההחלמה.