תראו, אני עומד!

עמידה נרכשת בגיל 10-12 חודשים והיא השלב האחרון לפני רכישת הליכה עצמאית.  כל עוד הזחילה, הישיבה והמעברים ביניהם אינם מבוססים ויעילים, יתקשה התינוק לעבור לשלב העמידה. אם סביב גיל שנה זהו המצב, זה הזמן לבדוק ולברר מהם הגורמים לו , וכמובן לפעול מיד לתיקון הדרוש תיקון.



מאת: אפרת פינקלר, מתמחה בהתפתחות תינוקות, אבחון, טיפול וליווי התפתחותי


תראו, אני עומד!

עמידה נרכשת בגיל 10-12 חודשים והיא השלב האחרון לפני רכישת הליכה עצמאית.  כדי לעבור ממצב ישיבה למצב עמידה, ימשוך עצמו התינוק, בשלב ראשון, למצב העמידה תוך שהוא נעזר בחפצים. בהמשך, התנועה תשתכלל ובעזרת דחיפת הידיים והרגליים הוא יביא עצמו לעמידה כך שהרגליים, חגורת האגן, חגורת הכתפיים והראש ימצאו בקו אנכי אחד. כאשר יצבור התינוק מספיק  ביטחון בעמידה, הוא יתחיל לפסוע לצדדים בעזרת חפצים והצעד הבא  יהיה עזיבת ידיים ועמידה עצמאית ללא תמיכה.

 

נקודת זמן:

במשך כל התקופה רצוי לעקוב אחר התפתחותו של התינוק. כל עוד הזחילה, הישיבה והמעברים ביניהם אינם מבוססים ויעילים, יתקשה התינוק לעבור לשלב העמידה. אם סביב גיל שנה זהו המצב, זה הזמן לבדוק ולברר מהם הגורמים לו , וכמובן לפעול מיד לתיקון הדרוש תיקון.

מה הסימנים לקשיים  בשלב העמידה?

 

מה ניתן לעשות כדי לוודא שהתינוק שולט בכל המיומנויות לקראת עמידה?

ראשית וודאו שהתינוק שולט היטב במעברים ממצב זחילה למצב ישיבה ומישיבה לזחילה. לאחר מכן וודאו  שהוא יודע לשבת בכמה סגנונות של ישיבה ומסוגל לשחק בחופשיות בכל מצב. אם כל אלה תקינים נדע כי מערכת שיווי המשקל של התינוק מוכנה לעמידה, ובשלב זה יש לעבוד איתו על תנועת מפרק הקרסול. למפרק זה חשיבות רבה ביציבות ובביטחון בשלב העמידה וההליכה בהמשך.

והיה ומצאתם שמיומנות אחת או יותר לא נרכשה כראוי, יש לטפל בה תחילה, ורק לאחר שהתינוק יגיע לשליטה מספקת בפעולות הדרושות יש לטפל בעמידה.

 

ומה אתם יוכולים לעשות כדי לעודד את תינוקכם לעמידה?

1.                   תחילה הגביהו מעט את הצעצועים, כך שהוא יתגרה לעמוד על הברכיים. העמידה והישיבה על הברכיים מכינה את מערכת שיווי המשקל לשלב העמידה.

2.                   תנו לו הרבה מגע בכפות הרגליים, ממש עסו כל כף רגל בנפרד, אצבע אצבע, עברו על כל כף הרגל. כך תינוקכם יקבל תחושה ברורה יותר של כפות הרגליים והמגע שלהן עם הרצפה יהיה ברור יותר.

 

הערה חשובה: התרגילים והתובנות המובאים כאן מתייחסים לתינוקות עם התפתחות תקינה, והם מובאים באופן כללי לגמרי. אין הכוונה, במאמר זה, להציע פיתרונות לתינוק ספציפי זה או אחר. בכל חשד לבעיה יש לפנות לבירור- האם אכן היא קיימת, מה טיבה ומה מקורה, וכמובן לטפל בצורה העונה באופן הטוב ביותר לממצאים שיתקבלו.