על חשיבות חלב אם והקמת בנק חלב אם בישראל

111



על חשיבות חלב אם והקמת בנק חלב אם בישראל   

מאת: נטע דורון

 

על חשיבות חלב האם נכתבו מאמרים רבים. אין ויכוח כי ההנקה היא הדרך הטבעית והעתיקה ביותר לתזונת הילוד. דרכה מקבל התינוק את כל הדרוש לו: סוכר, ויטמינים, חלבונים ונוגדנים המגנים עליו מזיהומים. לא פלא אם כן, כי רשויות הבריאות בחו"ל ובארץ ממליצות ומעודדות הנקה.

אולם, לא כל הנשים יכולות להניק וזאת מסיבות שונות. לטובת כל אלו התגלגל זמן רב רעיון בנק חלב האם והוא קורם עור וגידים ממש בימים אלה.

 

חלב אם – נוזל יקר מפז

 

המודרניזציה המציע לנו חיי אינסטנט קלילים הגיעה גם לתחום מזון התינוקות. במקום להתאמץ ולהתעקש להניק הטיפו לנו כי אין יותר צורך בכך וניתן לקנות בכל סופר תחליף חלב אם. בנוסף, קשה להיות אישה עובדת ומניקה באותה העת. סופה של אישה כזו להתייאש מהתמרונים והקשיים הטכניים ולוותר. אישה שרוצה להניק ב"משרה מלאה" לא תוכל קרוב לוודאי גם לעבוד במשרה מלאה, כך שעליה לבחור בין השניים. תחליפי החלב באו ומלאו את כל הצרכים של האם והתינוק ונתנו מענה לכל הקשיים האסטרטגיים שתוארו להלן. כך התעצמו וגדלו חברות מזון התינוקות עד לפרשת רמדיה. מחדל רמדיה הזכיר לכולנו כי עדיין, שום תחליף חלב אינו ה"דבר האמיתי".

 

מה בחלב אם?

 

  • סוכר חלב – המבטיח עלייה מתונה ויציבות רמת הסוכר בדם לאורך זמן. המרכיב עוזר להזנה רצופה ויציבה של המוח, הניזון באופן בלעדי מאנרגית הגלוקוז מהדם.
  • שומן – נמצא שבחלב אם הרכב החומצות השומניות עדיף על כל מקורות החלב האחרים.
  • חלבונים – מחלב האם בקיבה נוצרים תלכידים עדינים בעלי שטח פנים גדול יותר העוברים במהירות לאורך המעי ולכן קלים לעיכול לעומת חלב פרה. יניקת חלב אם, העשיר בפרוסטגלנדינים, עוזרת להתרוקנות מהירה יותר של קיבת תינוק "יונק" בהשוואה לתינוק הניזון מבקבוק.
  • אנזימים והורמונים – חלב אם הוא מזון חי. מכיל חומרים פעילים כמו אנזימים והורמונים בעלי השפעה תזונתית-בריאותית מרחיקת לכת.
  • מיקרו-אקולוגיה של המעי – חלב האם מעודד שגשוג חיידקי חלב "ידידותיים" הנקראים ביפידוס. חיידקים אלו משפרים את יעילות הניצול התזונתי ואת בריאות המעי של היונק. בזכות התרוקנות הקיבה המהירה נשמרת עיסת המזון ברמת חומציות גבוהה יחסית, המעודדת שגשוג חיידקים אלו.
  • ויטמינים ומינרלים – חלב אם עונה על כל הצרכים התזונתיים עד לגיל 5-6 חודשים, למעט ויטמין d, c וברזל אותם לוקחים כתוספות. זמינות הברזל בחלב אם גדולה במידה שמגינה מפני הופעת סימני מחסור ברזל אפילו ביונקים על חלב אם בלבד עד  חודשים. כטווח ביטחון נוהגים להוסיף 10 מ"ג ליום בגלל חשיבותו למערכת החיסונית, ההתפתחות הכללית והיכולת המנטלית.
  • בנוסף, נמצאים בחלב אם גורמים חיסוניים המקנים עמידות והגנה נגד זיהומים הנפוצים בסביבת האם אליהם ייחשף היונק.

 

חשיבות חלב אם – בנק החלב בדרך

 

חשיבות חלב האם במקרה של תינוק פג  או של תינוק עם אלרגיות או אי סבילות לתחליף מזון יכולה אף לעשות את ההבדל בין חיים ומוות. אולם  לעיתים, נשים מסוימות אינן מסוגלות להניק (זיהום, נטילת תרופות מסוימות, מחסור טבעי בחלב, מחלה ועוד) ומכאן התסכול האדיר הנובע מחוסר בנוזל יקר זה. מצד שני ישנן נשים עם נכונות אדירה לתרום מחלבן למען אותם תינוקות אך באין מוסד מסודר בנושא הן נאלצות להשליך לפח את אותו נוזל יקר.

לצורך כך יזמה ודחפה עמותת לה"ב (למען הפגים בישראל) את הצעת החוק להקמת בנק חלב אם בישראל.

היוזמה נפלה על אוזניים קשובות אצל חברת הכנסת נעמי בלומנטל ובתחילת יולי עלתה הצעת החוק ועברה בקריאה טרומית ויש לה רוב להמשך דרכה בכנסת. משרד האוצר בוחן את עלויות הקמת המאגר אך דומה שהמגמה חיובית. הרעיון זוכה לתמיכתו של הדרג המקצועי במשרד הבריאות, אותו מובילה הד"ר דורית ניצן-קלוסקי.

בטווח המידי אין ספק כי בנק חלב האם יציל חיים. בנוסף, בנק חלב אם יחסוך עלויות עתידיות של טיפול בכל אותם התינוקות אשר נאלצו עד עתה להיזון מתחליפי חלב עד כה ובסופו של דבר יינזקו בריאותית.

בנוסף, תינתן אפשרות לכל אותן נשים המעוניינות לתרום להעביר את תוצרתן למקום מסודר אשר יבדוק ויאשר בריאותית את החלב לתרומה.

מערכת mamy  תשמח לחזור ולעדכן בנושא לאחר שתתקבל החלטה בכנסת. אין ספק כי הלחץ הציבורי והצורך העז במאגר מסודר מסוג זה הביאו לפעולות החיוביות בעניין.