הנקה בצל מגפת הקורונה
שבוע ההנקה הבין-לאומי יצוין השנה בתאריכים 1-7.8.20, ובעקבות השפעת מגפת הקורונה שבוע זה יערך בסימן "החוסן והחסינות שבהנקה". יועצות ההנקה של בית החולים הצרפתי מספרות על חשיבות ההנקה ואף מעניקות טיפים להצלחת התהליך.
במיוחד בימים של מגפה עולמית מתפשטת, הנקה הינה החלטה בריאותית. על פי מחקרים, חלב אם עוזר להגן על התינוק והאם מפני מחלות וזיהומים והיתרונות המצויים בו חשובים מאוד להתפתחותו של התינוק, ומשמעותיים לקשר הנרקם ביניהם. בחלב האם קיימים רכיבים המשתנים עם הזמן ומותאמים לצרכיו של התינוק ולמערכת החיסונית שלו בכל שלבי ההתפתחות. חלב אם הוא מרכיב נכבד בגדילה של התינוק כמו ובהתפתחותו הנוירולוגית, הקוגניטיבית והחיסונית. כמו כן הוא מקטין את הסיכוי לאלרגיות, שכיחות של מוות בעריסה, סוכרת נעורים, השמנה, מחלת לב, סוגי סרטן שונים ועוד.
תהליך ההנקה הוכח כמסייע לאם בהפחתת דימום שלאחר הלידה ולכיווץ הרחם, שורף קלוריות רבות ובעל יכולת הגנה מפני אוסטיאופורוזיס וסוגי סרטן אצל נשים. כמו כן, הנקה משחררת אנדורפינים וגורמת להרגעה ותחושת ביטחון אצל האם.
שלושת הימים הראשונים שלאחר הלידה הם המשמעותיים ביותר ליצירת בסיס יציב להנקה מוצלחת. זהו תהליך התרגלות הדדי, שילוב של אינטואיציה ומיומנות, שעל האם והתינוק לפתח יחד ובהדרגה.
טיפים להנקה בטוחה:
- שעת הזהב - קיימת חשיבות רבה להנקה ראשונה בסמוך ללידה, בערך כשעה ממועד הלידה. מחקרים מראים שנשים שהניקו בשעה זו מצליחות להניק תקופה ארוכה וללא קושי.
- תנוחת ההנקה – על מנת שהאם לא תתעייף ותאבד את סבלנותה, וכמובך שלתינוק יהיה נוח, חשוב למצוא את התנוחה הנוחה לשניהם. הביאי את התינוק לשד ולא ההפך. מומלץ לשמור על גוף התינוק צמוד לגוף האם, כאשר פניו מול השד ואפו מול הפטמה, להעניק לו תמיכה לעורף והאגן.
- תכיפות ההנקה - ביום הראשון עשוי התינוק לינוק 8-3 הנקות בלבד. החל מהיום השני ייתכן ביקוש הנקה גבוה מ-8 פעמים ביממה.
- זמן ההנקה – כמות הקולוסטרום, החלב הראשוני שעשיר בנוגדנים ותאי דם לבנים המגנים על התינוק מפני זיהומים, שהאם מייצרת, מותאם בדיוק לצרכי התינוק, לכן חשוב לא להגביל את זמן ההנקה.
כיצד נדע שתהליך ההנקה מצליח?
- תכיפות מתן שתן – בחמשת הימים הראשונים תכיפות מתן השתן היא כמספר הימים (ביממה הראשונה כחיתול רטוב אחד, ביממה השנייה כ-2 חיתולים, ביממה השלישית כ-3 חיתולים וכו').
- תכיפות מתן צואה – החל מהיממה השנייה יהיו כשלוש יציאות ביממה. צבע הצואה משתנה בהדרגה לאחר 48 שעות מהלידה. משחור, לחום, לירוק עד צהוב. הצואה אמורה להצהיב עד 96-72 שעות מהלידה.
- משקל – לאחר הלידה ובמהלך שלושת הימים הבאים, מפחיתים התינוקות כ-7% ממשקלם, החל מהיום הרביעי מתחיל התינוק לעלות במשקל.
אחות באבא נורא – יועצת הנקה ורכזת תחום ההנקה בבית החולים הצרפתי: "זכרי שאין מתנה טובה מחלב אם עבור ילדך. הנקה היא תהליך טבעי, התינוק נולד כדי לינוק וכדאי לאפשר לו לעשות את זה עם מינימום התערבות. לפעמים הוא צריך הכוונה ועזרה, אבל הוא יודע מה צריך לעשות. מוטיבציית האם הינה דבר הכרחי להצלחת ההנקה, ללא מוטיבציה חזקה, אפשר להישבר בקלות.
קשיים בהנקה עשויים להפוך משמעותיים יותר וכתוצאה מהם לעצור את תהליך ההנקה, בטיפול נכון לכל קושי יש פתרון, פני לקבלת עזרה מקצועית מיועצות ההנקה".