אחסון , חימום והפשרה של חלב אם – כל התשובות
אחת השאלות החוזרות על עצמן בפורום הנקה היא בנוגע לאיחסון של חלב אם לאחר שנשאב (לעיתים בעמל רב...). ובכן , החלטנו לאגד את כל המידע בנושא כדי להקל עליכן וכדי שתוכלו לקבל את כל התשובות לשאלות הרבות בנושא.
כתבה וערכה: גילי תורג'מן, מנהלת פורום הנקה בפורטל mamy.
מה עושים אחרי ששואבים?
לאחר השימוש במשאבת חלב יש להעביר את החלב שנישאב מהבקבוק שמחובר למשאבה לכלי המיועד לאיחסון (ראי פירוט בנושא בהמשך). ניתן לצרף כמות אל כמות שנשאבה באותו היום ורק אז להקפיא את כל הכמות.
שמירת חלב אם בטמפ´ החדר:
בטמפ´ של 25 מעלות האופיינית לימי הקיץ החלב נישמר בחוץ , על השיש עד 5 שעות.
בטמפ´19- 22 מעלות שזה נניח בעונות המעבר , או בימי החורף בבית מוסק החלב נשמר עד 10 שעות.
בטמפ´של 15 מעלות חלב יכול להחזיק מעמד אפילו 24 שעות,זו טמפ' מקבילה לציידנית עם קרחונים למשל, וזהו גם פתרון מצויין לאמא ששואבת במקום עבודתה ואין לה מקרר כדי לאחסן בו את החלב השאוב.
שמירת חלב אם במקרר:
חשוב מאוד לשמור חלב אם במקרר עצמו ולא בדלת של המקרר. (כך גם לגבי המקפיא שנפרט בהמשך)
חלב אם נשמר במקרר עד 8 ימים.
ניתן כמובן לאחד חלב אם שנשאב במועדים שונים (או יותר ) להאכלה אחת , אולם יש לזכור כי התאריך הקובע כדי להחליט האם החלב טוב לשימוש הוא התאריך הרחוק יותר.
הקפאת חלב אם:
שוב , כפי שנכתב לעיל , חלב אם יש להקפיא בתוככי המקפיא ולא בדלת.
במקפיא , ניתן לאחסן חלב אם עד חצי שנה, ( וזאת בתנאי שהטמפ' במקפיא קבועה).
שמירת חלב אם בהקפאה עמוקה (deep freeze) בטמפ´ של (19-) מעלות ניתן להקפיא חלב עד שנה.
במה מאחסנים חלב?
ניתן לאחסן חלב שנשאב בעזרת משאבות הנקה בשקיות המיועדות לכך. יש בשוק כמה וכמה חברות המייצרות שקיות לאיחסון חלב.
בפורום שלנו הועלו כל מיני הצעות מקבילות לשקיות האלה (שקיות קרח , כוסות פלסטיק ועוד , אבל אנחנו בעד המקור).
חשוב להדביק מדבקה עם תאריך השאיבה על גבי השקית כדי שתדעי מתי זה נשאב , ותוכלי תמיד להוציא חלב בשיטת fifo (נכנס ראשון יוצא ראשון) . כדאי להניח את השקיות בקופסא (במקרר או במקפיא ) ולהקפיד על סדר ההוצאה הנכון כבר כשאת מניחה בקופסא.
הפשרת חלב אם:
חלב שיצא מהקפאה ניתן להפשיר במקרר עצמו וכך אפשר לשמור אותו לאחר הפשרה ל-24 שעות נוספות.
אם הזמן אינו מאפשר הוצאה מראש של החלב למקרר (במילים אחרות – אם שכחנו להוציא חלב יום קודם...), ניתן להפשירו בכלי עם מים חמים (חמים ולא רותחים) , או תחת זרם של מים חמים, או פשוט בחוץ בטמפ´ החדר.
איך מחממים?
אין לחמם חלב אם במקרו וזאת משתי סיבות . הסיבה העיקרית היא חימום לא אחיד של הנוזל , והסיבה הנוספת היא שאנחנו לא ממש יודעים מספיק על ההשפעות של גלי המיקרו עלינו ו/או על החלב, אבל ידוע ששימוש במיקרו עלול להפחית את יעילות תאי החיסון הקיימים בחלב אם.. לכן אנו ממליצות להימנע מלחמם במיקרו.
ניתן לחמם בכלי עם מים חמים או תחת זרם מים חמים.
חלב אם לא עבר תהליך עיבוד ועל כן אינו הומוגני ויש לו נטייה להיפרד לחלקים , כלומר השומן עולה למעלה והמים נשארים למטה, במיוחד ניתן לראות את התופעה בחלב ששהה במקרר כמה שעות . אמהות רבות נבהלות מהתופעה וחושבות שהחלב התקלקל ,אז זהו – שלא!
בדיוק בגלל זה יש לערבב את הבקבוק בתנועות מעגליות ולא לנער (מעלה ומטה , כמו בשייקר).
ועוד משהו שלא קשור במישרין , אבל חשוב לא פחות
כדאי להימנע משילוב של הזנה מבקבוק (גם אם זה חלב שאוב) והנקה ישירה בתינוקות שטרם מלאו להם 8 שבועות. וזאת על מנת שלא ליצור בלבול באופן היניקה , שכן היניקה מהבקבוק קלה יותר, החלב זורם בקלות רבה יותר מאשר ביניקה ישירה שבה התינוק יונק את החלב תוך הפעלה של שרירים רבים בפה ובפנים השונים מהשרירים המשמשים ביניקה מבקבוק.
השילוב עלול להוביל לשני דברים : הראשון הוא חוסר רצון של היונק להתאמץ בשביל לינוק מהשד , והשני הוא אחיזה לא נכונה של הפטמה שעלולה ליצור סדקים , פצעים , סתימות בצינוריות , גודש , דלקות ועוד.
אם בכל זאת אין ברירה חשוב להשתמש בפטמת בקבוק בעלת מעבר איטי במיוחד. כדאי שלא את תהיי זאת שנותנת לו את החלב בבקבוק. אם בכל זאת אין ברירה מומלץ לאחוז את התינוק על ברכייך כאשר פניו פונות החוצה ממך ואת הבקבוק יש להחזיק במקביל לרצפה (כך הפטמה אינה מלאה בחלב) וזאת כדי להדגיש את השוני בין שני האופנים.