כל מה שרציתם לדעת על צהבת ילודים וברית מילה

מזל טוב!  הלידה עברה בשלום ואתם מתכוננים לטקס ברית המילה, אולם רמת הבילירובין גבוהה מהנורמה, מה עושים?



מאת: שמואל אבידן מוהל מוסמך


כל מה שרציתם לדעת על צהבת ילודים וברית מילה
האם מדובר במחלה? כיצד בודקים את רמת הצהבת?
על אלו ועוד בכתבה הבאה. 
 
צהבת הילודים נפוצה מאוד ומופיעה בכ 40% מהיילודים, אנשים נוטים לעתים לערבב בין מחלת הצהבת הידועה לשמצה ובין צהבת היילודים, ובכן אפשר להירגע אין קשר בין הדברים.
 
 

הרקע לצהבת היילודים

תאי הדם האדומים (Erythrocytes) הם המרכיב העיקרי בדם, הם נושאים את החמצן אל הרקמות ודרכם מסולק הפחמן הדו חמצני מן הגוף החוצה. הם גם נותנים לדם את צבעו האדום.
כמו כל תא גם להם יש זמן חיים מוגבל וכל 120 יום התאים האדומים מתפרקים ומוחלפים. תוצר הפירוק שלהם הוא חומר צהוב (כן ממש צהוב) הנקרא בילירובין, הבילירובין אינו מסיס ואינו יכול לצאת מהגוף, הוא צריך לעבור תהליך נוסף שיהפוך אותו למסיס ורק לאחר מכן יופרש מהגוף, הכבד אחראי על פעולה זו.
תינוקות נולדים עם כמות תאי דם גדולה במיוחד האמורה להתחלף ולהתמעט בימים הראשונים שלאחר הלידה,ממילא ברור שכמות הבילירובין גדולה גם היא,בעוד שאצל אדם בוגר הכבד מצליח להשתלט על הכמות ולפרק אותה, בילודים מחמת חוסר בשלות זמנית של הכבד הגוף מתקשה להתמודד עם עודף הבילירובין מחד ועם חוסר הפירוק שלו מאידך. הבילירובין שוקע אל הרקמות וכך מופיע הצבע הצהוב המוכר.

 

האם זה מסוכן?

כאמור לעיל, הבילירובין המצטבר שוקע אל הרקמות, השקיעה היא מן הראש אל הרגליים, ולכן הצהבת ניכרת בהתחלה בעור הפנים, בלחמית העין, ואח"כ בשאר הגוף. החשש הגדול (והנדיר מאוד) הוא שהבילירובין ישקע אל רקמת המח של התינוק ויגרום לנזקים קשים ובלתי הפיכים, מדובר ברמות גבוהות של בילירובין, מעל 20 מ"ג%.
הערכים הנורמאלים בילודים הם  6-8 מ"ג % (ל 100 גרם דם), יותר מערך זה בדר"כ כבר יופיעו סימני צהבת בתינוק.
הצהבת מופיעה ע"פ רוב בימים השני והשלישי ללידה, ואם הערכים עולים לרמה גבוהה התינוק יהיה במעקב צהבת.
בערכים של 16-17 מ"ג% בילירובין , בדר"כ יטופל התינוק באמצעות אור (פוטותרפיה).

 

כיצד בודקים?

ובכן כל עוד התינוק שוהה בבית החולים, הוא נבדק שם באמצעים של בית החולים, כשיש אינדיקציה לעליית רמת הבילירובין, ישוחרר התינוק לביתו עם הפניה לבדיקה חוזרת בבית החולים.
חשוב לדעת שעד 24 שעות מהשחרור ניתן לחזור אל בית החולים לבדיקה ללא צורך בהבאת התחייבות מקופ"ח, לאחר 24 שעות יש צורך בהתחייבות חדשה.
קיימים ארגונים פרטיים בקהילה המפעילים שירות בדיקת צהבת לקראת ברית, בדר"כ בתשלום סמלי, חשוב לזכור שלשם השוואת רמת הבילירובין, יש לבצע את המעקב באותו המכשור.

 

ההשלכות לברית מילה

לפי ההלכה אין לבצע ברית מילה לתינוק שנראה צהוב יחסית לשאר בני גילו, ההמלצה של הרבנות הראשית, לאחר נסיון רב שנים היא, שמעל רמה של 12-13 מ"ג % בילירובין, יש לדחות את הברית עד לירידה ברמה.
אם הגיע למצב של טיפול באור, או חמור מכך, יש הדוחים את הברית 7 ימים נוספים לאחר שרמת הבילירובין תרד מתחת ל12 מ"ג%.

 

ברית שנדחתה

ברית שעבר זמנה הראשוני, דהיינו היום השמיני, אין קובעים אותה ליום שבת, כמו"כ לפי חלק מהשיטות גם לא לימי חמישי ושישי, משום הצורך לטפל בתינוק בימים שלאחר הברית.
 
עם כל זאת כשהתינוק נבדק והתברר שרמת הבילירובין ירדה וניתן לערוך את הברית, אין לדחות אותה ללא סיבה ויש לבצע את הברית בהקדם.
 

שיטות להורדת רמת בילירובין

באתרי האינטרנט תמצאו שיטות וסגולות שונות ומשונות להורדת צהבת, החל משימוש ביונים והשריית התינוק בבריכת קרפיונים וכלה באבני סגולה..
ובכן, אני לא יכול להמליץ על שיטות אלו, לא זו בלבד שלא הוכחה יעילותן, לעתים הדברים גובלים בסיכון חיי התינוק!
גם אם מקור הקרפיונים הוא במקומות מפוקחים, ישנו חשש מסוים להדבקה במחלות שונות, ובסך הכל מדובר בתינוק רך שמנגנון ההגנה והחיסון שלו עדין לא מפותח דיו.

 

צהבת והנקה

בילודים הסובלים מרמת בילירובין גבוהה, ההמלצה הרפואית היא להניק את התינוק בימיו הראשונים כמה שיותר. יש להעיר אותו משנתו ולהניקו מומלץ להגיע אפילו ל 12 הנקות ביממה!
 
 
*אין בדברים הנ"ל משום התוויה רפואית אלא רק מידע להורים, בכל שאלה או ספק כל שהוא יש להתייעץ עם רופא המשפחה.