חורף חם ובטוח

עאע

חורף חם ובטוח  

החורף כבר פה. אפשר לחוש את החום הנעים המתפשט בבית, כאשר בחוץ מתדפק הגשם על החלון. אולם החורף מביא עמו את סכנת פגיעות הקור מחד ואת סכנת ההיפגעות מכוויות.

כיצד נשמור על ילדינו  ונתגונן מפני פגעי החורף? כתבה ראשונה בסדרה:

 

?      חימום החדר ואוורורו - יש לדאוג לחימום נאות של חדר הילדים, באמצעות תנור, בהתאם להמלצות שניתנו לגבי תנורי חימום, תוך הקפדה על כללי בטיחות ומניעת התלקחות. הטמפרטורה בחדר צריכה לעמוד על כ – 22 מעלות צלסיוס. יש לדאוג ללחות בחדר, אך גם לאוורור.

?      ביגוד – מומלץ להלביש את התינוק בכמה שכבות קלות של בגדים המחממים יותר מבגד עבה אחד המגביל את תנועותיו. חשוב לזכור כי תינוקות אינם יודעים להתכסות, ולכן יש להלבישם כאילו אינם מכוסים.

?      מיקום מיטת התינוק  - יש להימנע מלהציב את מיטת התינוק בצמוד לקיר חיצוני, מכיוון שהוא קר ביחס לקירות הפנימיים.

?      שמיכה – מומלץ לכסות את התינוק בשמיכה חמה, אך קלה.

 

חימום הבית:

 

?       הדרכים הבטוחות ביותר לחימום הבית הם ע"י מזגן או רדיאטור, מכיוון שהם אינם מאפשרים מגע עם אש גלויה.

?      חימום הבית בעזרת מכשירי חימום כגון: ספירלה או תנור גז אינו מומלץ היות והם עלולים לגרום לכוויות בילדים או לשריפה.

?      גדרו או תלו את מכשיר החימום במקום גבוה כך שילדים לא יוכלו לגעת בהם.

?      אין לייבש בגדים על תנור החימום מחשש לשריפה.

?      הרחיקו את תנורי החימום מקרבת חפצים דליקים כגון: ספה, שמיכה או וילון.

?      התקינו גלאי עשן בבית אשר מתריע במקרה של התלקחות ופריצת שריפה.

דברי מזון ומשקאות חמים:

בחורף מרבים בשתיית משקאות חמים, העלולים לגרום לכוויות קשות בילדים. מסקר שקיים לאחרונה ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים עולים ממצאים מדאיגים, המצביעים על בורות רבה של ההורים בכל הקשור לידע ולמודעות בנושא כוויות ממי ברז חמים ומשקאות חמים. 

מהסקר עולה כי 95% מההורים אינם יודעים כי טמפרטורת מים בחום של c°55 -c°60 עלולה לגרום לכוויות חמורות בקרב ילדים תוך מספר שניות. עוד עולה מהסקר כי כ – 90% מההורים אינם מודעים לכך כי חומו של קפה בחלב שזה עתה נמזג היא כ – c°70 וכי טמפרטורה כזו עלולה לגרום לכוויה חמורה (דרגה 3) בפחות משנייה אחת.

 

המלצות 'בטרם' בעת אכילת מאכלים חמים ושתייה חמה:   

?            אין להניח משקאות ומאכלים חמים בקצה השולחן או על מפה. הפעוט עלול למשכם ולהיכוות קשות.

?            אין להחזיק תינוק על הידיים כאשר אוכלים או שותים משקה  או מאכל חם. התינוק עלול להזיז את גפיו ולשפוך על עצמו את המשקה או המאכל ולהיכוות.

?            יש לקצר את חוט הקומקום החשמלי באמצעות גומייה ולהרחיקו מקצה השיש.

?            מייד לאחר הרתחת מים יש לרוקן את הקומקום מהמים הנותרים.

 

הידעת?

§   כוס תה חם = 80 מעלות צלסיוס

§   כוס קפה עם מעט חלב = 70 מעלות צלסיוס

§   כוויות קשות מדרגה שתיים שלוש ייגרמו לילדים קטנים תוך חמש שניות ממגע עם נוזל בחום של 60 מעלות צלסיוס

§   זאת לעומת פרק זמן של חמש דקות ממגע עם מים בחום של 50 מעלות צלסיוס.

 

אמבטיה : ?c  37 – בטוח לילדים – כמו חיבוק של אמא

טמפרטורת המים הבטוחה לרחצת ילדיםהיא -?c  37 – כחום הגוף.  הורדתהטמפרטורהשלמיברז מ -c°60 ל - c°49 תפחית במידהניכרתאתהסיכוןלהיפגעות ילדיםמכוויותממיםחמים .

 מהסקר המוזכר לעיל עולה כי, 83% מהנשאלים לא ידעו כי טמפרטורת המים של מקלחת חמה מאוד (המעלה אדים),  היא  c°41 ולא יותר. 32% מהם ציינו טמפרטורות גבוהות מ – c°42, (טמפרטורות שעלולות לגרום לכוויה קשה).

 

הסקר התקיים בקרב מדגם מייצג של 700 הורים לילדים עד גיל 15 במהלך חודש ינואר 2005, ובדק מודעות לטמפרטורת נוזלים הגורמת כוויות, נקיטת אמצעים למניעת כוויות מנוזלים ומאש. הסקר התקיים באמצעות ראיון טלפוני על ידי ליטל שמר חיים, מחקר יישומי. 

 

בסקר נשאלו ההורים: "בברז שבביתך, מהי הטמפרטורה המרבית שאליה יכולים להגיע המים החמים?" רוב מוחלט (59%) של ההורים לא ידעו להעריך מהי הטמפרטורה המרבית של המים היוצאים מברז המים שלהם. התפלגות התשובות הייתה רחבה מאוד ונעה בין c°20 - c°100. ממוצע הטמפרטורות שצוין היה c°67. 

 

המרואיינים נשאלו על האפשרות להגביל את טמפרטורת המים החמים בברזי הבית: 72% מהם סברו כי לא ניתן להגביל את טמפרטורת המים החמים בברז הביתי, ו – 37% לא ידעו אם ניתן לעשות זאת.