בט"וח בשבט

לקראת ט"ו בשבט ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים שב ומזכיר את הסכנות הנגרמות ממזון כתוצאה מגוף זר שחוסם את דרכי הנשימה (choking). שמרו על ילדיכם!!!



בט"וח בשבט

ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים שב ומזכיר:


מרחיקים מילדים מתחת לגיל 5 מאכלים קשים, עגולים, חלקים וקטנים ; ב – 2007 נכנס לתוקפו החוק המחייב סימון אזהרות על גבי אריזות פיצוחים, פיצוחים בתפזורת ונקניקיות, לפיו יש באכילתם על ידי ילדים מתחת לגיל 5 סכנת חנק.

 

ממאגר נתוני ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים עולה, כי בשנת 2007 נפגעו  לפחות 42 ילדים כתוצאה מחנק (ממזון ושאיפת גופים זרים), 19 מהם נפגעו כתוצאה מחנק מאוכל.  7 מנפגעי החנק מתו. בשנת 2008 נפגעו לפחות 11 ילדים כתוצאה מחנק ממזון . אחד מהם נחנק למוות.
 

חנק ממזון נגרם כתוצאה מגוף זר שחוסם את דרכי הנשימה (choking). תינוקות בשנת החיים הראשונה ופעוטות עד גיל 4 שנים, הן קבוצות הגיל הנמצאות בסיכון להיפגע מחנק. מכיוון ש:

§       דרכי הנשימה של ילדים קטנים אינן מפותחות דיין: הן צרות וקטנות יותר משל מבוגר.

§       ילדים קטנים פגיעים יותר כיוון שרפלקס השיעול שנועד להוציא חפץ זר שחדר לדרכי הנשימה אינו מפותח דיו.

§       לילדים קטנים אין שיניים טוחנות מפותחות וחזקות בכדי ללעוס היטב את המזון, ולכן קיים סיכון גדול יותר לשאיפה של מזון בשלמותו.

 

מזונות מסוכנים לפעוטות הם:

§       מאכלים עגולים המתיישבים בדיוק על פתח קנה הנשימה וחוסמים את מעבר האוויר.

§       מאכלים בעלי מרקם חלקלק הגולש במהירות לעבר בית הבליעה; מרקם הסופח מים מתנפח בקנה.

§       מאכלים בעלי מרקם דביק שנצמד לקנה הנשימה וקשה להסירו;  מרקם קשה מקשה על הלעיסה והילד עלול לבלוע את המזון בשלמות.

 

יש למנוע מילדים מתחת לגיל חמש אכילה של:

1.         פיצוחים למיניהם, בעיקר גרעינים ובוטנים, הידועים בתכונתם לספוח נוזלים, לתפוח ולחסום את דרכי הנשימה ובכך עלולים לגרום לחנק.

2.         פירות יבשים כמו, צימוקים ואגוזים.

3.         תאנים מיובשות, תמרים ומשמשים יבשים, שמרקמם הדביק  עלול לגרום לחנק.

4.         תפוח עץ וגזר - וכל פרי או ירק קשה אחר יש לחתוך לחתיכות קטנות, או לרסק או לבשל עד שיהיו רכים, כך שהילד יוכל ללעוס אותם ללא קושי.

5.         ענבים - יש לחצות את הענבים לשניים לפני האכילה. אם יש בהם גרעינים, הוציאו אותם.

 

הטיפול הטוב ביותר הוא מניעת התאונה בטרם קרתה.

§       על מנת למנוע חנק בקרב ילדים קטנטנים, יש להקפיד על כך שהילד יישב בזמן האוכל ליד השולחן ולא ירוץ וישחק בזמן שהאוכל נמצא בפיו.

§       כמו כן יש לחתוך את האוכל לחתיכות קטנות וללמד את הפעוטות ללעוס היטב את המזון.

על מנת ליהנות מהחג ניתן להיות יצירתיים ולהפוך את החג לחגיגה ממש, עם פיסול במרציפן במקום שקדים שלמים, עם סלט פירות ופירות יבשים חתוכים לחתיכות קטנות, עם ממרחים שמכילים אגוזים טחונים. כך אווירת החג לא תפסח על הקטנטנים וההורים יהיו רגועים יותר.

 

במידה ומתרחש אירוע חנק על ההורים להכיר את פרוצדורת הימליך ופרוצדורות דומות לגיל הרך, היכולות להציל את חיי התינוק, הפעוט או הילד. בחשד לחנק התינוק ע"י גוף זר, יש לבצע את הפעולות הבאות:

§          לטפוח עד 5 טפיחות על גב התינוק כשראשו נמוך מרגליו

§          להפוך את התינוק ולבצע עד 5 לחיצות על החזה (לא על הבטן) עם שתי אצבעות כשראש התינוק נמוך מרגליו.

§          במידה והתינוק לא נושם - יש להנשימו

§          רק במידה והגוף הזר נראה לעין ניתן לסלקו מהפה

 

יצוין כי בשנה שעברה (2007) נכנס לתוקפו החוק המחייב סימון אזהרות על גבי אריזות פיצוחים, פיצוחים בתפזורת ונקניקיות, לפיו יש באכילתם על ידי ילדים מתחת לגיל 5 סכנת חנק. סימון האזהרה חל גם על גרגרי קטניות, גרעיני תירס תפוחים, גרעיני תירס שנועדו לפופקורן.