המקום הבטוח והמסוכן עבור התינוק

דווקא הבית, שנתפס כמקום המוגן והבטוח בעולם עבור התינוק, עלול לסכן את חייו. מדריך שהוא חובה לכל הורה



מאת: אתי רפאלוביץ, מנהלת המחלקת לבריאות ומניעה, גף הסיעוד,  שירותי בריאות כללית


המקום הבטוח והמסוכן עבור התינוק
 
הבית נתפס בעיני רבים כמקום המוגן והבטוח ביותר עבור ילדים.  בעוד שעיקר תשומת הלב נתונה לתאונות הדרכים, רוב פגיעות הילדים מתרחשות למעשה בבית, וחלק ניכר מהילדים נפצעים ואף מקפחים את חייהם דווקא בתאונות ביתיות. בזכות תשומת לב וערנות מתאימה, נוכל למנוע ולצמצם תאונות ופציעות העלולות להיגרם ממפגעים פשוטים: היכן מאחסנים חומרי ניקוי, מדוע כדאי לקבע רהיטים כבדים, היכן כדאי למקם את הקומקום? אם אתם הורים לפעוטות ולילדים קטנים כדאי שתקראו ותוודאו שסביבת הבית אכן מוגנת.
 
לרגל שבוע בטיחות הילד העולמי שיחל ב-15 למאי, אתי רפאלוביץ, מנהלת המחלקת לבריאות ומניעה, באגף הסיעוד, שירותי בריאות כללית ממליצה להורים, לעשות שינויים והתאמות בבית, עם הצטרפותו של הילד או הילדה לקן המשפחתי וזאת כדי למנוע תאונות בית. 
 

הכנת הבית טרום ילדים

 
רהיטים כבדים – מקבעים לקיר
ארונות, שידות, טלוויזיות וכל מה שעלול ליפול ובעל משקל כבד  - יש לקבע לקיר. ילדים ופעוטות, בדרך כלל פעילים ומטפסים על חפצים שונים ברחבי הבית. לכן חשוב לקבע את כל הריהוט וכל חפץ כבד אחר לקירות הבית ולשמור על יציבותם בכל מצב. הקפידו גם על קיבוע הטלוויזיה לשולחן או לקיר. קיימים בשוק אביזרים מיוחדים לקיבוע בטוח.
 
נקודות חשמל חשופות – מכסים במגני פלסטיק
ילדים ופעוטות בעיקר, סקרנים מטבעם ואינם מודעים לסכנות. חשוב לכסות שקעים חשמליים באמצעות מגני פלסטיק ולהטמין חוטי חשמל גלויים הרחק מהישג ידו של הפעוט.
 
 
מניעת הרעלה
מאחסנים חומרי ניקוי ותרופות במקום גבוה או בארון נעול, שאינו נגיש לילדים. ילדים אוהבים לחקור ולגלות עולמות חדשים ומעניינים בבית, ולכן יש להרחיק חומרי ניקוי ותרופות מהישג ידם ואף רצוי בארון נעול. אין לשים חומרים מסוכנים בבקבוקים של מוצרים אחרים כדוגמת אחסון אקונומיקה בבקבוק משקה תוסס.
 

תשומת לב מרבית לתינוק בכל עת

 
אין להשאיר תינוק ללא השגחה
תאונות עלולות להיגרם בכמה שניות של חוסר תשומת לב. אין להשאיר תינוק לבד על שידת ההחתלה ואף לא לשנייה גם לא כדי להביא חיתול חדש, כיוון שבשנייה שעזבתם הוא עלול ליפול. הכינו מראש את כל הפריטים הדרושים להחתלה, אם חסר פריט כלשהו, יש לקחת את התינוק אתכם כדי להביאו ולא להשאירו לבד. כמו כן, חשוב לוודא כי המעקה מורם במיטת התינוק – כל הזמן. גם כשהפעוט שוהה בעגלה או בכיסא האוכל, חשוב לוודא שהוא חגור ובקשר עין אתכם.
 
טביעה 
הימנעו מלהשאיר ברחבי הבית דלי, גיגית או קערה המכילים מים והקפידו לרוקנם בגמר השימוש. ילדים עלולים במהלך משחק או במהלך שיטוט בבית ליפול ולטבוע. טביעות עלולות להתרחש לא רק באמבטיה (וחשוב לציין שדווחו טביעות באמבטיה גם כשגובה המים היה 10 ס"מ), אלא בכל מקום המכיל מים כגון גיגית/ דלי מים ולכן חייבים לרוקן את המים לאחר שימוש. וכמובן, אין להשאיר ילד ללא השגחה באמבטיה ולו לשנייה.
 
נפילה (נפילות מגובה) 
מדרגות הן אחת ההנאות של פעוט המתחיל לזחול וללכת. התקנת שער או מעקה תקני, מונעת מהפעוט סיכון ומאפשרת הנאה מבוקרת. יש להקפיד על מעקה גבוה במרפסות, על פי התקן הישראלי הנדרש (מכון התקנים). כמו כן להרחיק חפצים הצמודים למעקה אשר באמצעותם הפעוט יכול לטפס ולהגיע לאדן החלון כגון ספה, כיסא ושולחן.
 

מחשבה קדימה תחסוך כאב לב

 
חנק
חנק היא הסיבה העיקרית לתמותת תינוקות עד גיל שנה. עד גיל שלוש הילדים נוטים להכניס לפה כל חפץ, ומכיוון שקנה הנשימה עדיין לא מפותח מספיק, קיימת סכנה של חנק מבליעת חפצים זעירים. לכן יש להקפיד שלא יהיו חפצים זעירים בסביבת התינוק. הרחיקו פיצוחים, שקיות ניילון, שרוכים, עגילים, טבעות, גולות, מסטיקים, סוכריות, פופקורן, חלקי לגו וכדומה. גם אוכל שחתוך בצורה עגולה עלול לגרום לחנק כגון: מלפפון, נקניקיה, גזר, בננה וכדומה ולכן חשוב להקפיד לחתוך לרצועות ולא לטבעות. מעל גיל 3 ועד גיל 5 יש לשים לב, להמנע מפופקורן, צימוקים, אגוזים וכדומה- על האריזות יהיה כיתוב של "זהירות, סכנת חנק עד גיל 5".
 
כוויות