תזונה בריאה לקטנים- זה לא משחק ילדים

המרכז לתזונה אחראית בלשכת המסחר ריכז את רשימת הגורמים המרכזיים לתזונה לקויה או הקשורים בה, אשר פוגעים בבריאותם ובהתפתחותם הפיזית והנפשית של ילדים וגיבש כללי "עשה" "ואל תעשה"  להורים התוהים.



תזונה בריאה לקטנים- זה לא משחק ילדים

צילום באדיבות 2p סטודיו
המרכז לתזונה אחראית בלשכת המסחר ריכז את רשימת הגורמים המרכזיים לתזונה לקויה או הקשורים בה, אשר פוגעים בבריאותם ובהתפתחותם הפיזית והנפשית של ילדים וגיבש כללי "עשה" "ואל תעשה"  להורים התוהים.

חלק גדול מאוד מן המזון המהיר, הנגיש, המעובד, הטחון, המיובש והחנוט גורם נזק ממשי לבריאותנו. תזונה המושתתת ברובה על מזון מהיר, ממתקים וכריכים, היא תזונה לקויה אשר תביא במהרה להתפתחות בעיות בריאות.

ילדות מאופיינת בתהליכי גדילה מהירים ובהתפתחות מואצת של מערכת העצבים. תקופת הילדות מהווה בסיס להתפתחותו הפיזיולוגית והאינטלקטואלית של הילד וקובעת את עתיד בריאותו ואת מידת חסינותו בפני מחלות בחייו הבוגרים.

 

השמנת-יתר

בעיית ההשמנה הופכת בקצב מהיר לבעיית התזונה השכיחה ביותר בקרב ילדים ובני נוער במדינות המערב. במרבית מדינות חברת השפע סובלים יותר ממחצית הילדים מעודף משקל.

עודף משקל בילדות מזוהה כגורם סיכון לתחלואה בגיל הבגרות. יתר-לחץ-דם, מחלות נשימה, בעיות אורתופדיות, סוכרת ועודף כמות השומנים בדם הן רק חלק מבעיות הבריאות המאפיינות בני-אדם הסובלים מעודף משקל.

מרבית הילדים מכורים לסוכר ואוהבים במיוחד סוכריות, גלידות עוגות ועוגיות.

דברי מתיקה הפכו לחלק מושרש בתרבותנו האכילה שלנו. לרוב, ההורים חשים שזוהי מלחמה אבודה מראש. מלבד המאכלים המכילים סוכר ממש אוהבים ילדים לזלול גם מאכלים עתירי-פחמימות אשר גם הם - כמו הסוכר - הופכים מהר מאוד לגלוקוז בזרם הדם שבגופם.

פיצה, דגני בוקר מסוכרים, סופגניה, לחם ומאפים אחרים הם מזונות המתקבלים בברכה אצל ילדים.

רמות גבוהות מדי של גלוקוז "מאותתות" לגוף לייצר רמות גבוהות של אינסולין. "הצפת" האינסולין מביאה לירידה דרסטית ברמות הסוכר בדם עד לרמה נמוכה באופן חריג. רמה זו נקראת היפוגליקמיה, ובאה לידי ביטוי בחולשה ובעייפות. הגוף מגיב אליהם בשחרור הורמונים ממריצים מבלוטת האדרנל, כולל אדרנלין. שרשרת אירועים גופנית זו עלולה לגרום לתנודות במצב הרוח ולתגובות התנהגות שונות החל בהתפרעות, בבכי או בחוסר יכולת להתרכז בשיעור, וכלה בהפרעות התנהגות חמורות.

 

1. הפעילו שיקול דעת בעת הקניות

דאגו כי עגלת הקניות תכיל 40% פירות וירקות; 20% חלבונים, דהיינו בשר, עוף, דגים וקטניות;

20% דגנים אורז לחמים ופסטות; 10% חלב ומוצריו, כולל יוגורט; 5% שמנים ושומנים

ו-5% דברי מתיקה וחטיפים.

 2. הגישו ארוחה מזמינה

העשירו כל ארוחה בשלל פירות או ירקות בצבעים שונים, והקפידו להניחם על השולחן לצד המאכלים המוכרים. לנוכח מחאות על הרכב הארוחה ציינו בנחת כי "זוהי הארוחה להיום", ואל תציעו תחליפים זכרו כי את התיאבון מייצר הרעב. שקדו על דרכי הגשה מפתות ומעוררות תיאבון - סלט פירות עשיר, סוגים שונים של סלטים מירקות ודגנים מלאים. בעזרת מעט יצירתיות וכמה דקות של השקעה יכולה כל ארוחה להיראות מזמינה ומעוררת תיאבון.

השלמה יומית של מולטי-ויטמין המותאם לילדים שומרת על תקינותם של תפקודי מערכת החיסון ושל תהליכי גדילה והתפתחות.

3. כבדו את העדפותיו של ילדכם

הרכיבו את התזונה במסגרת האפשרויות האהובות - או לכל הפחות המקובלות - עליו.

4. שלבו תוספת פרוביוטית

 השלמה של אוכלוסיית החיידקים ה"ידידותיים" במערכת העיכול חיונית לתחזוקה נאותה ומאוזנת של   המערכת.

 טרם לידתם מוגנים פעוטות באופן טבעי מפני חיידקים מזיקים. לאחר הלידה הם נחשפים לחיידקים פתוגניים ממקורות שונים העלולים לגרום להם מחלות שונות. שלשול חמור הוא אחד הגורמים המשמעותיים בהיווצרותו של חסר ברכיבי תזונה בקרב פעוטות וילדים ובמחלות הנגרמות עקב כך.

מחקרים מוכיחים את חשיבות נוכחותם של זנים מסוימים של חיידקים ידידותיים במערכת העיכול של פעוטות להפחתת שלשולים ולהשמדת רוטא-וירוס - (rotavirus) הגורם הנפוץ ביותר לבעיות עיכול שונות אצל פעוטות וילדים. חשיבותם של חיידקים אלה אינה רק ביכולת הריפוי שלהם. נטילה קבועה שלהם יכולה לתרום לאקולוגיה מאוזנת של מערכת העיכול ולחיזוק מערכת החיסון של פעוטות.

 

אל תעשה

1. אל תנסו לשדל או לשחד את הילד באמצעות המזון.

2. אל תשדרו לילדכם כי לתזונתו השפעה רגשית עליכם.

3. אל תיכנעו ל"תכתיבים" לגבי הרכב הארוחה.

4. אל תבקשו "רק עוד ביס אחרון" כאשר הילד מודיע כי הוא שבע.

5. אל תתעקשו על מזון אשר אתם יודעים בוודאות כי הילד אינו אוהב.