מה עושים בגן כשהילד אלרגי לחלב?
רגישות או אלרגיה לחלבון חלב פרה, יכולה אף לעורר תגובה מסכנת חיים. את הבית התאמתם למצב אבל מה קורה בגן? מה קורה כשהילד מתארח אצל חברים?
מאת: דבי ארדיטי, דיאטנית קלינית של נוטרמיגן LGG
רגישות או אלרגיה לחלבון חלב פרה, יכולה אף לעורר תגובה מסכנת חיים, ולכן יש ליידע את הצוות המטפל בחוזר מנכ"ל משרד הבריאות ולוודא שהם בקיאים בו.
- מעבר ליידוע צוות הגן וההורים, עדכנו את ילדי הגן בעניין החבר החדש והאופן שבו צריך לנהוג איתו.
- ניתן להעביר פעילות נחמדה בגן על החשיבות של סידן בגופנו והדרכים שניתן לקבל אותו, לאו דווקא מחלב: טחינה, אגוזים, תרד ועוד ולהביא את המאכלים הללו לטעימות בגן. בדרך זו, הילדים יקבלו ידע מעשיר ובריא וגם פעילות מהנה ומשתפת עבור הילד עם החברים.
- היום ניתן להשיג צמידי גומי ליד, האהובים כל כך על הילדים. ענדו לילד צמיד עם זיהוי "אלרגי לחלב" (ניתן לתת צמידים כאלו לכל ילדי הגן עם השמות שלהם, על מנת שהילד לא ירגיש שונה). באופן כזה, יהיה קל יותר בשלבי "ההיכרות" לצוות המטפל.
- לקראת כל יום הולדת אפשר להכין יחד עם ילדי הגן עוגה מתאימה במקום שההורים יביאו מהבית. כך, גם הילדים נהנים מפעילות חווייתית ושונה, וגם בסופו של דבר אין כל חשש מהימצאות מצרכים אסורים.
- שתפו וציידו הורים אחרים עם מתכונים של עוגות, ורשימת מוצרים מותרים ובדוקים.
- הימנעות מהבאת "מוצרים חלביים" עלולה להיות לא מספקת . ידעו את הגן על מצרכים לא חלביים אשר יכולים להכיל שאריות חלב המוסתרות בשמות שונים כמו: קזאינים, לקטאלבומין, מי גבינה.
תינוקות ופעוטות:
- יש להקפיד על הפרדה מוחלטת בכל כלי האוכל של התינוק ואביזרים אחרים כמו בקבוקים, מוצץ, מברשת ניקוי בקבוקים, פטמות וכד'.
- בעת הכנת הפורמולה המיוחדת (פורמולה היפו-אלרגנית על פי הנחיית הרופא המטפל), יש להקפיד על שימוש בכפית מדידה של אותה פורמולה בלבד.
- בין המזונות עתירי סידן שלא ממקור חלבי: טחינה, ברוקולי, תרד, מעדני סויה (במידה ואין תגובה אלרגית צולבת לחלבון סויה).
באופן כללי:
- מומלץ ואף חובה להיוועץ עם דיאטנית קלינית עם ניסיון בתזונת ילדים לגבי איזון תפריט הילד.