סוד הגן הנעלם - בחירת גן, כתבה ראשונה בסדרה

את מרבית היום מבלים ילדיי בגן הילדים, בין 8-10 שעות בממוצע. בבית את מרבית הזמן הם מבלים בשנת הלילה. לא פלא אם כן שאני מתרגזת קלות כאשר לשאלתי "איך הוא היה היום" את הגננת, אני נענית בתשובה "מצוין". וכאשר אני שואלת את ילדי "איך היה היום בגן" הוא עונה לי "בסדר".



מאת: ריקי לוי דינר


סוד הגן הנעלם - בחירת גן, כתבה ראשונה בסדרה

הורים, יש להודות- רב הוא הנסתר על הגלוי, באשר לחינוך וגידול ילדנו. השאלה היא כיצד נוכל להבטיח למרות העלמות המידע מאיתנו, כי בחרנו גן נכון עבורם? מהם הקריטריונים והדברים עליהם ואליהם עלינו לשים לב כאשר אנו בוחרים מסגרת ליקרים לנו מכל? כתבה ראשונה בנושא.

 

ראשית עלי לציין, מתוקף ניסיוני בנושא עם שני ילדיי, שאין זה משנה עד כמה הגן שבחרתם נראה לכם נהדר בתחילת השנה, במהלך שנה"ל תמצאו בו אי אלו פגמים. עוד בטרם תכתתו רגליים עליכם להשלים עם העובדה שאין גן מושלם וזה מהסיבה הפשוטה שאין גן המשתווה אליכם – ההורים. יש גן שאתם מוכנים לחיות עם המינוסים שלו וזה מספיק.  אז מהם אכן הדברים שכדאי לשים לב אליהם ועליהם?

 

הגיינה

הדבר נראה הגיוני בהחלט ואף טריוויאלי, אך פירוט הדברים שעלינו לשים לב אליהם תחת כותר זה מראה שהדברים קצת יותר סבוכים. הגיינה בגן אינה רק של מראה הילדים המשוטטים בו, היא כוללת את הצעצועים, הגינה, המטבח, השירותים, הצוות, הרצפה וכל דבר עימו יגיעו ילדיכם במגע במהלך שהותם בגן.

ראשית התרשמו באופן כללי, האם הילדים בגן נקיים או שמא מסתובבים זבי חוטם מבלי שאף אחד שם לב אליהם (גם בזאת נתקלתי), שאלו לגבי מדיניות מקלחות בקיץ היות ויש גנים המקלחים את הילדים. בקשו לראות את חדרי השירותים והמטבח, וודאו מי אחראי על המזרנים עליהם ישנים הילדים (או הלולים תלוי בגיל הילד), האם המצעים מכובסים בגן או במכבסה. יש לקחת בחשבון כי יש גנים המבקשים מההורים להביא את המצעים לילדיהם, חשבו מהן העדפותיכם בנושא. כמו כן בידקו כיצד מסודרים דברי הילדים (תיקי הגן עם בגדי ההחלפה וכדומה) בגן. האם בסלסלאות, במדפים או כל צורה אחרת. הצורה עצמה אינה חשובה, הדבר החשוב בעניין זה הוא ההפרדה בין תאי הילדים השונים ודבריהם. קחו בחשבון כי אף בגן המסודר והנקי ביותר יחזור יום אחד יואבי עם שמלה וורודה הביתה.

בטיחות!!!

אולי הדבר החשוב ביותר. באמת, לי אישית אין בעיה שיואבי שלי יחזור עם שמלה וורודה הביתה כל עוד היא בטוחה. בטיחות מעל הכל. אז על מה להסתכל? כפי שכבר נאמר- על הכל!!! ובכל זאת להלן פירוט:

הכניסה לגן- שערים יש בכל הגנים, השאלה איזה. היות ואנו מעוניינים למדר זרים ועוברי אורח לא קרואים מהגן, כדאי לשים לב האם השער נעול עם בריח. במרבית הגנים כיום ישנו אינטרקום בכניסה לגן, או דלת עם קוד כניסה הידוע להורי הילדים שבגן.

שקעים חשמלים, מנעולים ודלתות- מיקומם של השקעים בגני ילדים אמור להיות גבוה יותר ממיקומם הסטנדרטי מטעמי בטיחות כמובן. בידקו כמו כן היכן הם מכשירי החשמל המחוברים לאותם שקעים. אם השקע גבוה אך המערכת המחוברת אליו נמוכה ובהישג ידיהם של הילדים- לא עשינו בכך כלום.

בידקו כי מנעולי הדלתות אינם בהישג ידיהם של הילדים, היות ולשחרר ילד שהחליט לנעול עצמו בשירותים במהלך היום אינו מעשה פשוט כלל וכלל. בידקו את סגירת הדלתות והחיבור בין הדלת למשקוף, גנים רבים כיום שמים כיסוי בטיחותי מפלסטיק קשיח בין הדלת למשקוף וזאת שוב מטעמי בטיחות (ילדים נוהגים הרי לדחוף ידיים לכל מקום).

כיתת הגן ומשטחי הפעילות בכיתת הגן יש לבדוק את יציבות השולחנות והכסאות עליהם יושבים הילדים, כמו כן את מצבם הכללי ומיקומם. מבחינת משטחי הפעילות בידקו האם מדובר ברצפה, שטיח או יריעת pvc עליה יושבים הילדים בשעות הפעילות. מדובר בעניין אישי של בחירה והעדפה, עם זאת באם מדובר בשטיחים ישנם גנים בהם השטיחים חסיני אש (גנים נדירים), ובכל זאת שווה לשאול.

צעצועים התרשמו ממצבם של הצעצועים, האם הם שבורים, בעלי קצוות חדים ולא בטוחים [כמובן התאימו את הצעצועים בגן לגיל הילד (על כך בכתבה הבאה בסדרה)]. בידקו את מיקום הצעצועים, האם על מדפים ומבחינה זו האם קיימת סכנת נפילה שלהם על  הילדים וכדומה.

החצר- כאשר אתם יוצאים לחצר (לאחר הפעילות במשטח), בידקו את תקינות מתקני השעשועים שבחצר, ואת המשטח עליהם הם ממוקמים. האם המשטח בטיחותי או שמא קשיח ומכאיב. כמו כן יש לבדוק את הצמחיה בחצר, מפגעים בטיחותיים עלולים להופיע אף בצורת קוצים, עצים רופפים, או שבבי עץ ונגזרותיהם.

 

מדיניות כללית

היות ומדובר בגנים פרטיים (עד גיל 3) הרי שאלו מתפקדים כעסק לכל דבר, וככל עסק פרטי רשאי בעל הבית לקבוע מדיניות משלו למקום. מרבית הגנים הפרטיים מיישרים קו עם המלצות בריאות ועם גנים אחרים היות והם מודעים לעבודה שהם נמצאים בתחרות על לב ההורים. ובכל זאת לאלו קווי מדיניות כדאי לשים לב, מה לשאול ומה כדאי לדעת.

תרופות ומחלות- לגבי מחלות אין הרבה הבדל בין הגנים השונים וטוב שכך. לרוב יגידו לכם מראש כי אין להכניס לגן ילד עם דלקת עיניים וכי ילד עם שלשולים או חום המתגלים במהלך היום מוחזר לביתו. לגבי תרופות מדיניות הגנים משתנה, גם אם במעט. ברובם במקרה של חום המתגלה במהלך היום ניתן אקמול באישור ההורים לאחר שיחה טלפונית, דבר המתקבל על הדעת ומשאיר את ההחלטה, גם אם לא את הטיפול הראשוני בידי ההורה. ההבדל המהותי בין הגנים מגיע בהקשר של תרופות אנטיביוטיות, או כאלו הניתנו לאורך תקופה מספר פעמים במהלך היום. ישנם גנים שעם הנחיית ההורה יסכימו לתת את התרופה בעצמם וישנם גנים שלא. הקושי מתעורר במקרים בהם הילד צריך לקבל 3 מנות תרופה במהלך היום ועל ההורה להגיע לגן על מנת לתת אותן.

יחס מספרי בין גננות לילדים - המון מיתוסים נקשרו ביחס  זה. הדעה הרווחת, אם כי הלא מאומתת על ידי מוסד רשמי, היא כי על כל שבעה ילדים אמורה להיות גננת אחת. היחס הנוקשה ביותר בו אני נתקלתי היה  1:5. החשוב בעניין זה הוא תחושתכם ותחושת הבטחון שיחס זה מספק לכם. שאלה שכדאי לשאול בהקשר זה, אף אם נראית בתחילה כלא קשורה הינה "האם לגן יש מבשלת". בגנים בהם קיים תפקיד ספציפי של 'מבשלת' נשמר יחס הגננות למול הילדים. בגנים בהם אין תפקיד שכזה, הרי שבשעות הארוחה הופכת מי מהגננות ו'/או המטפלות ל'מבשלת' ובמקרה שכזה מתערער היחס לזמן מה.

פיקוח גנים פרטיים- גנים רבים ינסו לסבר אוזניכם ולהתחרות על לבכם עם "קלף מנצח" המתייחס להשתייכותם לארגון הגנים הפרטי, או נכון יותר לפיקוחו. הקלף ה"מנצח" הזה נותן להורה תחושה כי אם "חס וחלילה" יצטרך הרי שיש לו אל מי לפנות במקרה של תלונה, ומעבר לכך יש מישהו נוסף השומר על ילדו ומפקח על הגן. לצערי, מניסיון, גיליתי את השקר במערומיו. ארגון הגנים הפרטיים הינו ארגון המתפקד כארגון גג לגננות ומטפלות הגנים. לצורך העניין תפקודו מקביל להסתדרות המורים. זהו ארגון המגן, מספק הטבות השתלמויות וכדומה לגננות ולמטפלות. ההשתייכות אליו הינה מבחירה ובכל מקרה לא מדובר בארגון המשרת את ההורים, או מהווה כר לפניותיהם השונות.

 

לסיכום

כפי שכבר נאמר במקרים אין ספור הורות היא אחת העבודות הקשות ביותר שבהן, לעיתים, את מרבית המידע והידע אתה רוחש בדיעבד. הרשימה עוד רחוקה מלהסתיים אך אלו הדברים העיקריים שיש לשים אליהם לב מבחינת המתקן בו שוהה הגן, הרשויות ומדיניות כללית.

בכתבה הבאה בסדרה נדון בהתאמת משחקי ההעשרה הקיימים בגן לגיל הילדים, האם כדאי גן עם חוגים או בלי חוגים, ואם כן אלו, ומה לגבי גנים בעלי איפיון ייחודי כ"גן מוסיקלי" "גן יצירתי" וכדומה- יתרונות וחסרונות.

 

נכתב בחסות ארגון נשים ארבעים פלוס: נשים בעסקים, העצמת נשים והורות.

 
להמשך הכתבה לחצו גן ילדים