טיפים לקראת הגן וכיתה א'

כניסתו של ילד למסגרת חדשה הנה תמיד מאורע חשוב, מרגש ומאתגר הן לילד והן להורים ולכן גם מלווה ברגשות שונים ובתופעות אופייניות. בין אם ההורה הינו ותיק ומשופשף ובין אם הוא טרי וירוק, לכל הורה נצבט הלב כשהוא משאיר את ילדו בפעם הראשונה במקום חדש ולא מוכר.



באדיבות ערוץ הופ


טיפים לקראת הגן וכיתה א'

כניסתו של ילד למסגרת חדשה הנה תמיד מאורע חשוב, מרגש ומאתגר הן לילד והן להורים ולכן גם מלווה ברגשות שונים ובתופעות אופייניות. בין אם ההורה הינו ותיק ומשופשף ובין אם הוא טרי וירוק, לכל הורה נצבט הלב כשהוא משאיר את ילדו בפעם הראשונה במקום חדש ולא מוכר.

 

הפסיכולוג אבי בקר, ממליץ באדיבות ערוץ הופ! על כמה טיפים להורים ולילדים שיסייעו בהכנה לכתה א' ויתרמו לשקט הנפשי של כולם (בעמוד הבא):

איך בכל זאת, עוברים את הראשון בספטמבר בשלום ואפילו בכיף, תוך התייחסות לקשיים ספציפיים?  איך נכין את הילד ליום הראשון בבית הספר או בגן?  איך לעזור לילד בהתמודדות עם החששות של התחלה חדשה ?

·         ילדי הגן – היום הראשון של הגן הוא יום שהילד חרד מפניו מכיוון שזהו מפגש ראשון עבורו עם סביבה זרה. ההורה יכול להקל על המפגש עם הגן על ידי כך שיהפוך את הגן לדבר מוכר, ניתן לעשות זאת דרך סיפורים על הגן ומתן פרטים, גם אם הילד לא מתעניין. מעבר לכך חשוב להקשיב לדאגות המיוחדות של הילד והחששות שלו וכן לעודד אותו  ולהדגיש שהוא עומד בפני משהו חיובי וכייפי .

 

·         שלום כיתה א' - בדומה למפגש הראשון עם הגן גם המפגש הראשון עם בית הספר מהווה עבור הילד היכרות עם סביבה לא מוכרת. למרות שהילד כבר רגיל לסגל את עצמו למסגרת לימודית קודמת (הגן), הרי מסגרת בית הספר שונה. הקושי העיקרי של הילד בכניסתו לכיתה א' הוא ההסתגלות לממדים ולכמות. הילד מוצא את עצמו לראשונה במבנה גדול, מול תלמידים רבים, ואף גדולים ממנו (שהוא לא רגיל אליהם מהגן). גם הרעש וההמולה של בית הספר עלולים להבהיל את הילד בימים הראשונים. גם במקרה זה חשוב לדבר עם הילד על בית הספר ולהכין אותו מראש  לדברים אותם הוא עומד לפגוש.

·         הפרידה הראשונה -  בימים הראשונים של תחילת השנה יש לרוב קשיי פרידה בין הילד להורה, לכן כדאי לפנות מספיק זמן ולבצע את זה בצורה רכה וסבלנית. כדאי להגיע עם הילד מוקדם יותר, לשבת לידו ואפילו לעשות איתו פעילות שהוא אוהב וכך ליצור חיבור בין התחביבים שלו למסגרת הלימודית החדשה. יחד עם זאת, עם כל הקושי הכרוך בדבר, חובה על ההורים לשדר ביטחון, רגיעה ולהיות החלטיים, ברורים ונחרצים בעת הפרידה. ילדים מצוידים בחיישנים רגישים מאוד. ילד המרגיש בחרדותיו ופחדיו של הוריו - ידבק בהם ואפילו ינצל אותם לטובתו האישית.

·         גם האמיצים בוכים -הילד בוכה ביום הראשון, מותר לו בהחלט. בכי לא תמיד משדר מצוקה אמיתית, לעיתים הבכי הוא דרך להתמודדות ולפורקן ולעיתים הוא "נשק" ואמצעי לחץ על ההורים, אל תיכנעו לבכי. שדרו לילד כי מותר לו לבכות, אך הרבה יותר ישמח אתכם לצאת עם חיבוק, נשיקה וללא דמעות.

 

והנה כמה טיפים מפי הדמויות האהובות מערוץ הופ! שיקלו על הילדים את הימים הראשונים בגן או בבית ספר וישודרו בערוץ במסגרת רצועת השידורים המיוחדת:

 

הטיפ של ציקי: "כל בּוֹקֶר אַבָּא וְאִמא שֶלי נִשאָרים איתִי בַּגַן, וגם צָפי! אֵיך זה יָכול לִהיות? אני פָּשוּט לוֹקֵחַ איתִי לַגַן תמונה של כל המִשפָּחה, וּכְשאני מִתגַעגֵעַ, אני מִסתַכֵּל עָלֶיהָ. אַתֶם יודעים מי נָתַן לי אֶת הרַעיון הזֶה? אַבָּא קוּנץ! גם הוא לוֹקֵחַ אִיתו תמונה של כּוּלָנוּ לַעבודה, כּדֵי לא להִתגַעגֵעַ! וגם לְאמא שֶלי, צילה, יש תמונה כָּזאת, וגם לַאחותי צָפי! אז אֶצלֵנו בַּמִשפָּחה, כּוּלָם הוֹלכים לַעבודה, כּוּלָם הולכים לְבֵית הַסֵפֶר, וְכוּלָם הולכים לַגַן."

 

הטיפ של נימי: "הֲכי כְּדַאי לְהָכין בָּעֶרֶב אֶת הבּגדים שֶרוצים לִלבּוֹש לְמוֹחוֹרָת בַּבּוֹקֶר. אֵיך חָשבתי על זה? כי היום בַּבּוקר, כּשֶהִתכּוֹנַנתי לָלֶכֶת לַגַן, לא יָדעתי מה לִלבּוֹש – מִכנָסַיים או חצָאית, חוּלצה או בִּכלָל שִׂמלה, וּמָה לִנעוֹל - נַעליים או סַנדלים. אז חָשבתי וחָשבתי וחָשבתי, וְעַד שהֶחלטתי  –הִגיע כְּבָר הַלַילה, ועכשיו כל מה שנִשאַר לי זה לִלבּוֹש פִּיג'מה...."