חטיבה צעירה לעומת גן חובה - יתרונות מול חסרונות

המודל של 'חטיבה צעירה' נוצר מתוך הרצון להכין את ילדי הגן למסגרת הבית ספרית. במסגרת מודל זה נחשפים הילדים לתכנים ולאיפיונים של בית הספר ובמיוחד של כיתה א'.  מהם היתרונות של החטיבה הצעירה לעומת גן חובה? ומהם יתרונות הגן על פני המעבר לחטיבה צעירה?



מאת: בת-שיר סולמי, גננת במקצועה ובעלת תואר ראשון בחינוך.


חטיבה צעירה לעומת גן חובה - יתרונות מול חסרונות

הדומה והשונה בין שתי המסגרות

ההרכב הגילאי של ילדי החטיבה דומה לזה  של גן חובה, כך גם מבחינת התכנים, יש נקודות דמיון רבות בנושאים ובתוכנית השנתית. בשתי המסגרות הילדים עוסקים מלימוד והכנה של מושגי ומיומנויות יסוד לכיתה א', בשילוב זמן משחק חופשי במרכזי הבית ובחצר. ההבדל העיקרי בין גן חובה לבין חטיבה צעירה הוא המיקום. החטיבה הצעירה נמצאת בתוך כותלי בית הספר, ואילו ילדי גן חובה נמצאים בטריטוריה עצמאית משלה.

 

יתרונות החטיבה צעירה

החטיבה הצעירה מאפשרת חשיפה איטית למוסד הבית-ספרי, להרגלים, לצלילים, לשפה ה"בית ספרית". הילד, עדיין מתבונן מהצד, לומד את המקום על רבדיו השונים, לפני כניסתו כתלמיד מן המניין. בית הספר, לעומת הגן, הוא מוסד בו נדרשת מהתלמיד אחריות רבה, זאת לעומת האחריות שלו במסגרת הגן. למשל, האחריות המוטלת על התלמיד לדאוג לאכול, לשתות, לגשת לשירותים בזמן ההפסקה ולא בזמן השיעור, כל אלה אחריויות  המוטלת על הגננת בגן.

בחלק מהחטיבות הצעירות ילדי הגן לומדים לעתים עם ילדי כיתה א', בקבוצות או במליאה, מה שמאפשר לילדי הגן למידה על ידי חיקוי. חיקוי נחשב לצורת הלימוד הנפוצה ביותר, הילדים מתבוננים בילדי כיתה א' ואט אט לאורך השנה יוצקים תוכן ומשמעות לתוך התפקיד שהם בונים לעצמם לשנה הבאה.

 

היתרונות של גן חובה

ילדים שנשארים בגן שנה נוספת במקום להצטרף לחטיבה הצעירה, מרוויחים בעצם את הזכות לעוד זמן של למידה ומשחק, ולהמתין עוד שנה עד שיתחילו בלמידה מופשטת יותר. מסגרת הגן מאפשרת לכל אחד מהילדים את הזמן והמקום לבוא לידי ביטוי בקצב שלו, לעומת  העמידה בדרישות כיתתיות שקיימת בבתי הספר, שמטרתם להפיק תוצרים והישגים. גם ילדי גן שנמצאים בחטיבה הצעירה יכולים לספוג את אווירת המתח והתחרותיות שקיימת בשיאה בכיתות הנמוכה ולהיות מושפעים לרעה מאווירה זו.

 

החסרונות של החטיבה הצעירה

המעבר מהגן לכיתה א' נתפס אצל חלק גדול מהילדים, וגם אצל חלק מההורים כטקס בעל משמעות רבה. טקס המעביר את הילד משלב הינקות והילדותיות אל שלב ה"עוד מעט גדול". יכול מאד להיות שילד שהגיע לחטיבה צעירה יתבלבל ולא יידע כלל באיזה שלב הוא נמצא והאם הוא תלמיד ובאיזה כיתה. נאמר לו שהוא לא בכיתה א' ויחד עם זאת הילד נשלח לבית ספר, לומד בכיתה עם מורה ואסור לו לצחוק או לפטפט עם חברים. מעבר לכך, ילדים שמגיעים לחטיבה הצעירה נחשפים לדרישות גבוהות ולתכנים המצופים מילדים גדולים יותר, מה שיכול להלחיץ אותם ולפגוע במוטיבציה שלהם גם בעתיד.

 

מעבר הדרגתי מהגן לכיתה א'

בין אם בחרתם בחטיבה צעירה עבור ילדכם או בגן חובה, ישנן דרכים נוספות שיכולות להקל על המעבר מהגן לבית הספר. כמו שקורס פסיכומטרי תורם להשתלבות מוצלחת במוסדות לימוד גבוה, כך ישנם היום מסגרות רבות לתמיכה בתהליך העליה לכיתה א'. למשל קורסים המעניקים שלל חיזוקים למיומנויות הספציפיות הנדרשות לקראת המעבר לבית הספר. כמו כן ניתן למצוא תוכניות עירוניות המקיימות ביקורים סדירים של ילדי בית הספר בגן או להיפך, של ילדי הגן בבית הספר.

 

אין ספק שהמוכנות של הילד למסגרת הבית ספרית, בין אם למד בחטיבה צעירה או בגן החובה, יכולה להשפיע על התאקלמותו שם. לכן כדאי לבחון היטב את הנושא, לבקר עם הילד בבית הספר ולשוחח איתו על הנושא באופן פתוח.