איך צולחים את השבוע הראשון במסגרת?
פעם ראשונה במסגרת (מעון/משפחתון/מטפלת) והחששות הם רבים: כיצד תהיה ההסתגלות?, האם יטפלו בבני/בבתי כראוי?, האם בני/בתי ירכשו חברים חדשים? האם יסתגלו לצוות המטפל? גם הניתוק, אחרי תקופה של בילוי משותף, מוסיף לקושי הקיים. איך צולחים את השבוע הראשון במסגרת?
מאת: נטע בכר – מלווה התפתחותית, מלווה אחרי לידה ומדריכת שינה.
חודשי הקיץ החמים, אשר מוגדרים כימים של חופשה ומנוחה משנת הלימודים, הגיעו אל סופם. בעוד שאצל הקטנטנים, חופשת הקיץ התחילה באוגוסט, בגני עיריה יצאו לחופשה כבר בתחילת יולי. בתקופת החופשה, נזנחו ההרגלים והרצון לצאת מהשגרה, גבר. לא היה צריך לקום מוקדם לגן ואפשר היה לישון עד שעה מאוחרת. גם הבילויים מחוץ לבית תפסו את מירב הזמן ואילוצי השעה נדחקו לפינה ולא הטרידו עוד.
אך כמו כל דבר, גם ימי החופשה הגיעו אל סופם ושנת הלימודים החדשה התחילה. כמו כל דבר חדש, קיימת התרגשות גדולה, לצד חששות מהלא נודע. עבור הקטנטנים שלנו חופשת הקיץ (גם אם היא נמשכת רק שבועיים) נראית כמו נצח ויש צורך להתרגל מחדש למסגרת, לילדים ולצוות המטפל. ישנם ילדים, אשר להם זו
גם אם זו הפעם הראשונה במסגרת או חזרה למסגרת קיימת, תנו לילדכם את הביטחון, שהוא צריך. שדרו לו שאתם איתו בכל מצב ושיש לו על מי לסמוך. שדרו אמון ובטחון כלפי המסגרת ותנו לו להרגיש שבחרתם את הטוב ביותר עבורו. לעיתים, באופן בלתי מודע, אנחנו מעבירים את הפחדים לקטנטנים שלנו ומקשים עליהם את ההסתגלות.
ברוב המסגרות מאפשרות הסתגלות הדרגתית, כאשר ביום הראשון הקטנטנים נשארים שעה ועם כל יום שעובר, נוספת שעה לשהות במסגרת. ההדרגתיות הזו מאפשרת לקטנטנים להסתגל למקום החדש, לצוות ולילדים האחרים. גם להורים מאפשרת ההדרגתיות פרידה רכה וקלה יותר, כאשר הם יודעים, שבשעות הקרובות ישובו לראות את הדבר היקר להם מכל. נצלו את השבוע הזה ואל תנסו להאיץ בתהליך, גם אם מדובר על פחות שעות עבודה. זוהי תקופה, שדורשת זמן.
בבית הראו התעניינות ושאלו את ילדכם מה עשו בגן? עם מי שיחקו? מה עשתה הגננת/המטפלת? האם שיחקו בחצר? אל תסתפקו בשאלה: איך היה בגן, כיוון שאז התשובה תהיה סתמית וחסרת מידע. תנו מקום לרגשות חדשים, שעולים אצלכם והבינו שגם לילד לא תמיד קל. אם ילדכם נצמד אליכם פתאום, בלי שעשה זאת קודם, אפשרו לו. זיכרו שעד לפני יום, היה רגיל לשהות במחיצתכם (במיוחד עם מדובר על בן יחיד) וכעת הוא נדרש להתמודד עם עוד ילדים על תשומת הלב של הצוות המטפל. כעת הוא נדרש ללמוד מיומנויות חדשות, אשר לא התמודד איתן בעבר (מיומנויות חברתיות, מיומנות דחיית סיפוקים והמתנה בתור ועוד).
ה"ותיקים", אשר חוזרים למסגרת המוכרת, יצטרכו להסתגל מחדש לחוקי הקבוצה, אחרי חופשת הקיץ, אותה בילו עם אבא ואמא (ולעיתים - עוד אח או אחות). הקדשת זמן איכות פרטית ואיכותית עם הילד בשעות שאחרי הגן, יענה על הצורך בהשלמת הזמן החסר לשניכם (לילד ולהורה).
אז, נא תאמר לי שלום:
גם אם הילד מביע קושי במסגרת הקיימת (בין אם היא חדשה ובין אם היא מוכרת), אל תוותרו על אמירת שלום.הורים רבים טועים לחשוב, שאם נעלם לילד, מבלי שישים לב, נקל עליו את הפרידה. ההיפך הוא הנכון - חשוב מאוד להיפרד מהילד, גם אם הוא בוכה, ע"מ להבהיר לו שלא נעלמתם ושתיפגשו עוד כמה שעות. הילד צריך לדעת, שיש לו על מי לסמוך. דמיינו, שאתם מדברים עם חבר/חברה וברגע בו הפניתם את ראשכם, החבר/ה נעלמ/ה. כיצד תרגישו? האם תסמכו שוב על אותו חבר/ה? כך מרגיש הילד הקטן, שהוריו מסמלים את המקום הבטוח והיציב, זה שאפשר לסמוך עליו בעיניים עצומות.
זהו את הקושי שלכם, כהורים, בפרידה מהילד. יכול להיות, שבלי להתכוון, העברתם את החששות שלכם אל ילדכם. דברו על הקושי שלכם עם אדם מבוגר, שאתם סומכים עליו (בן זוג/אמא/חברה) והיעזרו בו. החליטו מי יקח את הילד בימים הראשונים, ע"מ להקל עליו את ההסתגלות, שגם ככה לא קלה. אמצו את גישת החלון (שיטה שהמצאתי, כשהייתי גננת): אחרי הפרידה הראשונית, אימרו לילדכם לגשת אל החלון הקרוב (במידה ויש כזה) והיפרדו שנית בנפנופי ידיים ושליחת נשיקות.
שתפו את אחד מאנשי הצוות ברעיון, ובקשו את עזרתה/ו. אחרי שנפרדתם, הישארו כמה דקות מחוץ לדלת והקשיבו למה שמתרחש. האם הבכי של ילדכם פסק? (ברוב המקרים, זה מה שקורה), מה יחס המטפלות?
אם יש ספק לגבי הבחירה שלכם, אל תהססו לשנות ולהחליף. זיכרו שגם מה שנראה נפלא, מתאים וראוי, יכול להשתנות בתחילת השנה. ישנם כל כך הרבה גורמים, אשר יכולים להשפיע על הבחירה הראשונית שלנו, כאשר מה שחשוב הוא טובתו של הילד.
התחלה חדשה היא לא דבר פשוט. היא דורשת הסתגלות, היערכות ולמידה מחודשת. היא מצריכה זמן וסבלנות ואנו מתבקשים לגייס את כל החושים ולבחון בכל רגע מחדש האם בחרנו נכון. עלינו לדעת לסמוך על עצמינו, אך לשמור על גמישות מחשבתית ולדעת שמותר לשנות, אם משהו לא נראה ראוי ומתאים. חשוב, שנהיה קשובים לילדינו ונדע שעשינו את הטוב ביותר עבורם.
בברכת שנת לימודים מוצלחת!