אחרי החגים, להסתגל למסגרת מחדש
זהו, נגמר החופש הגדול, הילד חזר למסגרת, כמה חבל שבשנייה שאתם נכנסים לשיגרה מבורכת החגים מתגנבים ואתם מוצאים את עצמכם בחודש הסתגלות שלא נגמר.
מאת: לריסה גינת, מקימת אקדמיית SmallTallk
קודם כל חשוב להבין כי כל יציאה מהמסגרת לתקופה ארוכה, דורשת הסתגלות חדשה ממש כמו ב 1.9. מה היא תקופה ארוכה? זה מאוד תלוי בילד, עבור ילדים מסויימים שבוע בבית ידרוש הסתגלות מחדש, בעוד שאחרים יחזרו לגן עם חיוך על הפנים. מכיוון שהורים לא יכולים לחזות מראש כיצד הילד יגיב חשוב "להקדים תרופה למכה" ולהתכונן מראש לחודש הקשה.
לריסה גינת, מקימת אקדמיית SmallTallk ובעצמה אמא לשתי בנות, מביאה 9 טיפים פשוטים שיעזרו לילד שלכם לעבור את חגי תישרי בקלות ולחזור בסופם לגן עם חיוך רחב.
1. קודם כל הרגלים:
פעוטות וילדים הם יצורים של הרגלים, ולכן ברגע שהשגרה שלהם משתבשת הם נכנסים ללחץ שיכול להביא איתו תסכול רב, גם מצדכם וגם מצידם. לכן, לפני היציאה לחופשה נסו לברר עם הגננת מהו סדר היום בגן, באיזה שעה ישנים, מתי אוכלים, מתי יוצאים לגינה וכו. השתדלו להיצמד לסדר יום זה גם בבית. לדוגמא נסו לצאת מהבית אחרי שנת הבוקר של הקטן, קחו איתכם ארוחה חמה לדרך, הקפידו לתת לו זמן גינה או מפגש עם ילדים אחרים ועוד. כך שהחזרה למסגרת לא תיהיה זרה לו.
2. החזרה הביתה:
אם החלטתם לקחת חופשה ארוכה במיוחד, במיוחד עם טסתם לחו"ל, או נסעתם לחופשה מחוץ למקום מגוריכם. נסו לחזור לבית יומיים לפני החזרה למסגרת. חזרה הביתה כמה ימים מוקדם יותר תאפשר להחזיר את הפעוט לסדר יום קבוע שבטוח עבד בחופשה.
3. זכרונות מתוקים:
ממש כמונו גם הפעוט שלנו ישמח להיפגש עם חברים מהגן. למרות שזכרון כמו שאנחנו חושבים אליו מתבסס סביבות גיל שלוש, עוד לפני שאנחנו מפתחים יכולת לשחזר אירועים במילים, אנחנו מסוגלים לזכור דברים שאנחנו לא יכולים לתאר במילים כמו ריחות וזיכרונות תחושתיים. לכן, נסו לארגן מפגש בין מספר אימהות מהגן בג'ימבורי קרוב או בגינה. או לחלופין להיפגש אחד על אחד. המפגש עם הפעוטות האחרים מהגן יעזור בשמירת על רצף פרצופים וחברויות. כמו כן הפנים המוכרות ישמחו את הפעוט שלכם ויגרמו לו להרגיש נינוחות וביטחון עם חזרתו למסגרת.
4. שומרים על קשר:
כמו שחשוב שהפעוט שלכם יחשף לפרצופם המוכר של התינוקות האחרים בגן, רצוי לנסות לשמור על קשר עם הגננת. נסו לסכם עם הגננת על שיחת טלפון אחת לכמה ימים, השיחה לא צריכה להיות ארוכה רק מספיק שישמע את קולה. היא גם יכולה לשלוח הקלטה שלה בווט-סאפ. הקפידו להגיד את השם שלה ולחבר את הקול לאדם. אם אתם בקשר ממש טוב עם הגננת, נסו אולי לקבוע מפגש קצר איתה של כמה דקות.
5. זה כול כך נעים לראות גן סגור:
כמו שצוין קודם לתינוקות יש זיכרון חושי המתבסס על ריחות ותחושות. כדיי לשמר את את הזיכרון החושי של התינוק נסו פעם ביום לעשות את הדרך לגן. גם אם תכננתם בכלל ללכת למקום אחר. הקפידו לעשות את הדרך באותה צורה בה אתם לוקחים את הילד לגן בשיגרה. ברגע האמת כשהפעוט יצטרך לחזור לגן הדרך לא תיהיה זרה לו והוא יעבור אותה בשלום.
6. הורים בתפקיד, הלוחשת לתינוקות:
למרות שהפעוט שלכם עדיין לא מדבר, או ממלמל רק כמה מילים בודדות, הוא בהחלט מבין יותר ממה שנדמה לכם. מחקרים מלמדים כי תינוקות מתחילים להקשיב לקולם של הוריהם עוד ברחם, לאחר הלידה, התינוק מקשיב קשב רב למילים, משפטים, וביטויים שנאמרים בסביבתו, ובעיקר על ידי הוריו שקולם מוכר לו. לכן הקפידו להגיד לו שעוד מעט חוזרים לגן, תתארו לו את רצף האירועים, באיזה יום הוא יחזור, מה הוא הולך לעבור עד החזרה בגן ועוד.
7. לילה טוב:
הקפידו על טקס שינה. כאמור, תינוקות הם יצורים של הרגלים. פעולות שאנחנו עושים מסמנים להם על העתיד לבוא. בכדי שלא תמצאו את עצמכם במלחמת הרדמות עם החזרה לשיגרה, נסו להקפיד על סדר פעולות קבוע לפני השינה גם אם כל היום שלכם לא התנהל לפי הלוז הקבוע.
8. זמן איכות:
למרות שסדר היום שלכם עמוס, ואתם משתדלים להגיע לעבודה כמה שיותר מוקדם. נסו בימים הראשונים להקדים לגן ברבע שעה לפחות. הקדישו את הזמן הזה בשביל להיות עם הילד בגן. תנו לו להראות לכם את המקום, שחקו איתו מעט והקדישו עוד כמה דקות לפרידה.
לא רק לכם קשה להיפרד אחרי תקופה ארוכה ביחד, גם הקטן שלכם לא רוצה לשחרר. הסבירו לו כי אתם הולכים עכשיו ותחזרו בשעות הצהריים.
9. חזרתי:
כאשר אתם אוספים את הילד נסו להגיע כמה שיותר מוקדם. הפעוט שלכם ירגיש בטוח ונינוח שהוא לא נשאר בגן, וכי הוא לא האחרון ללכת. פעמים רבות לראות ילדים אחרים הולכים בעוד הוא נשאר יכול לעורר אצלו פחד וחרדה. זיכרו הוא לא יודע מתי תחזרו הוא רק רואה אחרים הולכים.
בהצלחה!