אנקופרזיס - אי שליטה בצואה

בתרבות המערב כ - 95% מהילדים שולטים בצואה עד גיל ארבע. כאשר ילד לא מצליח לעשות זאת הוא סובל מהפרעה שנקראת אנקופרזיס - ממנה סובלים כ - 5% מהילדים בגילאי 4-13.



אנקופרזיס - אי שליטה בצואה

בתרבות המערב כ - 95% מהילדים שולטים בצואה עד גיל ארבע. כאשר ילד לא מצליח לעשות זאת הוא סובל מהפרעה שנקראת אנקופרזיס - ממנה סובלים כ - 5% מהילדים בגילאי 4-13.

מה זה אנקופרזיס?

מתוך ספר האבחנות הפסיכיאטריות dsm-4:

אנקופרזיס - העברת צואה חוזרת ונשנית, בכל כמות שהיא, באופן קבוע, לבגדים או למקומות אחרים לא מתאימים, אם באופן רצוני ואם לא, בהיעדר פתולוגיה אורגנית אחרי גיל 4. למרות שכיחות התופעה לא ידוע הגורם המדויק לבעיה. גורמים שנחשבים למסייעים להופעת הבעיה: עצירות, כאבים בעת מתן הצואה, טיפולים אנאליים, תהליך חינוך לניקיון כפייתי, לחצים חברתיים.

בנים סובלים מההפרעה פי שלוש מבנות. בגיל שבע-שמונה שכיחות ההפרעה היא אחוז וחצי אצל בנים וחצי אחוז אצל בנות.

 

נהוג לחלק את תופעת האנקופרזיס ל:

כמו כן נהוג לחלק את הסובלים מהבעיה ע"פ חלוקה זו:

אצל 30% מהאנקופרטים מופיעה גם תופעה של הרטבה (אנורזיס) אך האנקופרזיס נחשבת לתופעה קשה יותר מההרטבה.

 

הטיפול

כשנוצרת בעיה ממשית בשליטה על צרכים, כבר לא ניתן להחזיר את המצב לקדמותו ע"י החזרת הטיטול. בשלב זה יש צורך בבדיקה רפואית ובייעוץ פסיכולוגי. הטיפול באנקופרזיס נחשב בקרב אנשי הטיפול לארוך ולמסובך ומצריך, מלבד בדיקות רפואיות, ליווי וייעוץ פסיכולוגי.

 

דפנה תייר, יועצת חינוכית-התפתחותית (m.a), מתמחה בייעוץ אישי, טיפול והדרכה. דפנה עוסקת רבות בנושא הצבת גבולות.  היא עומדת מאחורי גישה מהפכנית בתחום הגמילה מחיתולים בגיל הרך, ועל סמך מחקרה ועבודתה הקלינית עם מאות מטופלים בנתה תכנית טיפול ייחודית, ממוקדת וקצרה לקשיי גמילה בכלל, ולאנקופרזיס בפרט.

 

על סמך מחקרה ועבודתה הקלינית, דפנה תייר קוראת תגר על הגישות הנהוגות כיום בנושא הגמילה מהחיתולים ובעיות בגמילה. לגישתה, ישנם שני גורמים האחראיים להופעת בעיית האנקופרזיס:

1. גיל גמילה מאוחר.

2. תהליך גמילה נטול סמכות הורית, בגישת ה"לזרום עם הילד".

 

דפנה תייר , בעלת ניסיון קליני בטיפול במאות הורים לילדים בגיל הרך:

 "במהלך עבודתי עם הורים לילדים מהגיל הרך, אני מגלה שוב ושוב כי למרות הספרים הרבים, תוכניות הטלוויזיה השונות, המומחים למיניהם והמידע הרב שבאינטרנט - הורים וגם רופאים מתקשים לזהות את תופעת האנקופרזיס ולטפל בה עם הופעתה, עד שהיא הופכת מסובכת, קשה ומצריכה טיפול ארוך, משולב ולא נעים. אני מציעה דרך חלופית ממוקדת, קצרה ופתירה".

 

" על פי ממצאי המחקר שלי עולה שבממוצע, לקרוב ממחצית (!) מילדי הגנים יש בעיות בשליטה בעשיית הצרכים ברמות קושי כאלה או אחרות. כך שאני מאמינה " מציינת תייר "שבגני ילדים רבים בארץ יש מספר ילדים עם בעיות אנקופרזיס (גם אם לא אובחנו ככאלה)".

המיוחד בגישה המהפכנית, הן בתחום מניעת הקשיים והן בפתירת הבעיות, שמציעה דפנה תייר הוא השילוב בין שני התחומים: תייר מציעה גישה ייחודית - גמילה בגישת הסמכות ההורית המייטיבה, המושתתת על ניהול תהליך הגמילה וטיפול בקשיים תוך שימוש בעקרונות התנהגותיים ובמרכיבי הצבת הגבולות. בדרך זו, בתהליך ממוקד וקצר יחסית, מביאים את תהליך הגמילה מהחיתולים לכדי סיומו המלא והמוצלח.