מהי אטופיק דרמטיטיס, מהם מאפייניה וכיצד ניתן להקל ולטפל?
לאחרונה התגלה כי שכיחות מחלת האטופיק דרמטיטיס הולכת וגדלה בשלושים השנים האחרונות וכי חלה עליה של פי 5 בשיעור החולים במחלה. מי שסובל בעיקר הם תינוקות וילדים. מהם הגורמים למחלה? איך ניתן להקל ולהפחית בסימפטומים?
מאת: ד"ר בוריס צוקרוב, רופא עור, יועץ לבלנאום ומוסטלה, מותגי דרמו-קוסמטיקה לתינוקות ולילדים
דלקת עור אטופית, או בשמה המוכר "אטופיק דרמטיטיס" או אסטמה של העור, הינה מחלת עור דלקתית כרונית, הפוגעת בכ-10%-20% מכלל התינוקות והילדים בעולם המערבי. המחלה מאופיינת באזורים יבשים, אדומים וקשקשיים המופיעים על פני אזורי גוף שונים ואף גורמים לגרד חזק. אטופיק דרמטיטיס מופיעה לרוב בשנה הראשונה לחיים, כאשר בכ- 80% מהמקרים יופיעו המאפיינים עד גיל 5 שנים. עם זאת, המחלה יכולה להופיע בכל גיל.
מהם הגורמים לאטופיק דרמטיטיס?
למרות המחקר הרב בנושא, הגורם למחלה אינו חד משמעי. עד לאחרונה, היה מקובל לחשוב כי ליקויים במערכת החיסון הם הגורם העיקרי לתופעות אלרגיות. כיום, קיימת הסכמה בין החוקרים כי מדובר בשילוב של נטייה גנטית, בעיה בדרך פעילותה של מערכת החיסון וכישלון של העור להוות מחסום בפני מולקולות שונות.
מהם מאפייני המחלה?
מועד ההופעה וחומרת התסמינים של דלקת עור אטופית משתנים מאדם לאדם.
בגיל הינקות המחלה מופיעה סביב גיל 6-12 שבועות ותסמיניה נוטים להופיע לראשונה באזור הסנטר והלחיים, אזורים הנחשבים לאזורים דלקתיים, הסובלים מאדמומיות, קשקשת והפרשות. לאחר גיל חצי שנה, יתכן כי יתלווה לתופעות אלו גם גרד. כל אלה גורמים לתינוק לתחושת אי נוחות ואי שקט.
מאוחר יותר, בגיל הילדות, נראה תסמינים אלו בעיקר בצדי הצוואר, קפלי המרפק והברך, שורשי הידיים וכפות ידיים, הקרסוליים וסביב עור השפתיים, תופעה שהולכת ומחמירה עקב ליקוק חוזר של העור היבש.
לעיתים תיתכן הישנות של המחלה גם בגיל ההתבגרות. זאת בעקבות שינויים הורמונליים, מצבי לחץ וחשיפה לחומרים מגרים הקיימים בדרך כלל בתכשירי טיפוח וקוסמטיקה שהשימוש בהם הופך לתכוף יותר בתקופה זו.
מהם הגורמים העלולים לגרום להחמרה במחלה?
ישנם גורמים העלולים לגרום להתלקחות המחלה או להחרפתה:
- חומרים מגרים – חומרים כמו צמר ובדים סינטטיים, סבון וחומרי ניקוי הגורמים לייבוש העור ומגבירים את הגרד. בנוסף, חשיפה לבשמים ומוצרי טיפוח, אבק, חול ועשן סיגריות ועוד עלולים גם הם להגביר את תחושת היובש והגרד.
- חומרים אלרגנים – מצויים במזונות שונים כדוגמת: ביצים, בוטנים, חלב, דגים, סויה וקמח. ישנם חומרים נוספים שנישאים באוויר, כגון קרדית אבק הבית, אבקנים, עובש ועוד.
- מתח נפשי – מתח, כעס ותסכול עלולים להביא להופעת והחמרת הדלקת.
- גורמים סביבתיים – רחצה במים חמים מייבשת את העור וכך מעצימה את תחושת הגרד. כמו- כן, תנאי אקלים שונים כדוגמת יובש באוויר בתקופת החורף ומנגד חום גבוה ולחות, מחמירים אף הם את תחושת הגרד.
- רקע תורשתי – יש המייחסים לדלקת העור האטופית היסטוריה משפחתית.
כיצד ניתן לטפל בדלקת עור אטופית?
הגורם העיקרי לדלקת עור אטופית הינו בשילוב של נטייה גנטית, בעיה בדרך פעילותה של מערכת החיסון ופגם במבנה המחסום העורי. התופעה גורמת לאיבוד מים מוגבר מהעור ולפגיעה בשכבת ההגנה שלו. בהיעדר לחות, הופך העור לחלש ומגורה בקלות, ליבש, אדמומי ומחוספס הגורם לגרד וסבל רב לתינוק.
בהתאם לכך ממליץ ד"ר צוקרוב, רופא עור, על הפעולות הבאות:
- שימוש בתכשירים המשמנים את העור ומחזירים לו לחות, ביניהם שמני אמבט, כגון בלנאום בייבי פורטה, המכיל שמן ממקור צמחי, העוטף את העור, מפחית את איבוד המים מהעור ומסייע לטיפול בעור יבש.
- כמו כן ניתן להשתמש במשחות כמו סטלטופיה של מוסטלה, המעניקות לעור לחות.
טיפים למניעה ולטיפול באטופיק דרמטיטיס
- לחות – מומלץ לרחוץ באמבטיה עם מים פושרים המכילים שמן אמבט. מומלץ להקפיד על אמבטיה קצרה שכן שהות ארוכה במים עלולה גם היא לגרום ליובש. לאחר האמבטיה יש לנגב את העור בטפיחות עדינות עם מגבת רכה.
- ביגוד – מומלץ ללבוש בגדים קלילים שאינם נצמדים לגוף ורצוי בדים העשויים 100% כותנה.
- תזונה – רצוי להימנע ממזונות ספציפיים הידועים כמכילים גורמים אלרגנים.
- לחץ – יש להימנע ממצבי לחץ עד כמה שניתן.
- מגע – יש להימנע ממגע של חומרים מגרים עם העור, ביניהם: חומרי ניקוי, סבונים, אבקות כביסה, בשמים ועוד.
לסיכום, רצוי לאבחן אם התינוק סובל מאטופיק דרמטיטיס במידה ומופיעים סימני גרד, פריחה או אם קיים רקע משפחתי. חשוב להקפיד על היגיינה, תזונה ושגרת חיים מתאימים ובמקביל להתייעץ עם רופא.