תרומת בייציות בארץ – נס חנוכה
החוק החדש שאישרה הכנסת, מאפשר לנשים הנזקקות לתרומת ביציות, עד גיל 54, לקבל תרומת ביצית בישראל. עד כה היה ניתן לעבור תהליך זה רק במרפאות בחו"ל, תהליך יקר ומסובך. התקנות החדשות הוגבלו לשנה אחת, שאחריה ידונו שוב בהיבטים ובעדכונים וישנו את החוק אם צריך בהתאם.
מאת: יעל סנדלר
הרבה מאוד נשים מחכות לתרומת בייציות. עד כה היה ניתן לעבור את תהליך תרומת הביציות רק בחו"ל, בעלות כספית גבוהה. כיום, בעקבות השינוי בחוק, ניתן לעבור את התהליך בארץ. שינויי נוסף שמאפשר החוק, הוא השינוי המאפשר לנשים לתרום ביציות. תרומת הביציות תתאפשר אחרי בדיקות רפואיות, ואם האישה תמצא מתאימה לתרומה, היא תוכל לתרום עד שלוש תרומות בשנות הפריון שלה.
החוק החדש שאישרה הכנסת, מאפשר לנשים הנזקקות לתרומת ביציות, עד גיל 54, לקבל תרומת ביצית בישראל. עד כה היה ניתן לעבור תהליך זה רק במרפאות בחו"ל, תהליך יקר ומסובך. התקנות החדשות הוגבלו לשנה אחת, שאחריה ידונו שוב בהיבטים ובעדכונים וישנו את החוק אם צריך בהתאם. חוק הביציות החדש שעבר בכנסת, מאפשר אם כן שנה של הזדמנות, הן לנשים הזקוקות לתרומת בייצית, והן לנשים אשר מעוניינות לתרום ביציות .
חוק זה מתווסף לחוק שכבר אושר בחודש ינואר 2011, המאפשר לנשים להקפיא ביציות לשימוש עתידי. אם הן מעוניינות לשמור על פוריותם בהמשך, ההקפאה והשימור תהייה במימון כספי של הנשים, ללא עזרה במימון מהמדינה או מקופ"ח. במידה והן סובלות ממחלה, אשר עלולה לסכן או למנוע את פוריותן בעתיד, או אז העלות הכספית תמומן על ידי המדינה.
שינויי החוק במדינת ישראל, הופך את האפשרות להרות עבור מי שסובלת מבעיות פריון, לקלה יותר, ואפשרית. אך עדיין מדובר בסכומי כסף גבוהים יחסית. אם כי חשוב להדגיש כי נחסכים כספים רבים על נסיעות לחו"ל, כפי שהיה מקובל בעבר. עלות תרומת ביצית בחו"ל עמדה על כ5000- דולר, ויש נשים שנאלצו לחזור עליה שוב ושוב, אם טיפול ההפריה שעברו נכשל.
עלות תרומת ביצית בארץ היא 10,000 שקלים. אשר מורכב מתשלום לאישה התורמת של 9000 שקלים, ועוד אלף שקלים נוספים שהם הוצאות נסיעה עבור האישה התורמת. התשלום לביציות, הוא תשלום עבור שאיבת הביציות והביצית להפרייה. אם הטיפול לא הצליח, ונדרשת שאיבה נוספת, האישה הנתרמת תאלץ לשלם סכום זה שוב.
כדאי לציין שתרומת זרע בארץ נעה סביב סכום של 300-500 שקלים בבנקי הזרע של בתי החולים. ההבדל בסכומים נובע מכמה סיבות. לעומת תרומת זרע, שבה לא נדרשת התערבות פולשנית. בתרומת בייצית נדרשת האישה התורמת להליך רפואי.
מניעת נישואי קרובים
כיוון שזהות התורמות חסויה. כדי למנוע נישואים בתוך המשפחה, יוקם מאגר שבו ירשמו פרטי התורמות, ויאפשר ברור לפני התרומה, שאין קרבה בין הנתרמת לתורמת או לבן זוגה.
ילד שנולד מתרומת ביצית יוכל לברר גם לפני נישואיו שאין קשר דם בינו לבין בת זוגו.
למי מיועדת תרומת הביצית?
תרומת הביציות נועדה לנשים שאיכות הביציות שלהם לא מאפשרות השגת הריון, או נשים הזקוקות לביציות מסיבות שונות. החוק מאפשר לנשים בין הגילאים 19 עד גיל 54 להעזר בתרומת ביצית, ומאפשר גם לקרובת משפחה לתרום ביצית לקרובת משפחה, כאשר התרומה מזוהה.
מי יכולה לתרום ביציות?
תרומת הבייציות תתאפשר מנשים בגיל 21-35. האישה התורמת תעבור בדיקות רפואיות, ובדיקה נוספת אשר תשלול אפשרות לסחר בביציות. האישה התורמת תוכל לתרום רק שלוש פעמים במהלך חייה. כאשר הפרש הזמן בין תרומה אחת לשנייה תהייה לפחות שלושה חודשים. הפרטים שתקבל הנתרמת על זהות התורמת יהיו פרטים בסיסיים, כמו דת, והאם האישה נשואה או לא.
מדוע נשים יתרמו ביציות?
יש כמה סיבות לתרומת ביצית. נשים המעוניינות לעזור לנשים אחרות. נשים היודעות כמה סבל כרוכים בטיפולי הפריה שאינם מצליחים, ורוצות לעזור לנשים שאינם מצליחות להרות בכוחות עצמן.
נשים הזקוקות לכסף, ורואות בדרך תרומת ביצית, אפשרות קלה יחסית, להשלים סכום כסף שחסר להן.
נשים הרוצות להפיץ את הגנים שלהן בעולם. כן, יש נשים כאלה, ויש גם גברים כאלה, וגם זאת סיבה לתרומת זרע וביצית.
כיצד נעשה תהליך שאיבת הבייציות?
לפני תהליך שאיבת הביציות עוברת האישה בדיקות רפואיות, הכוללות בדיקות דם, ובדיקות אולטרסאונד ווגינאלי, כדי לבדוק את רמת הפריון, ואת הביוץ. האישה מקבלת הורמונים אשר מגבירים את תהליך הביוץ, ואשר יאפשרו ייצור של ביציות נוספות בתהליך הביוץ. יש בחוק קביעה לגבי מספר הביציות אותן ניתן לשאוב בכל שאיבת בייציות, על מנת שרופאים לא יגבירו את מתן ההורמונים וישאבו בייציות רבות. מכל שאיבת בייציות מוצלחת מתקבלות כמה בייציות הניתנות להפריה. אך האישה התורמת, מקבלת תשלום עבור תהליך שאיבה אחד, ולא עבור הבייציות. תהליך זה, עוברת כל אישה, אשר פונה לטיפולי פוריות ומופנית לטיפולי פוריות חוץ לרחם, טיפולי ivf.
לאחר הטיפול ההורמונאלי, מתקיים מעקב אחר הביציות, והאישה מוזמנת לאישפוז יום בו שואבים את הביציות שלה. הליך אשר כרוך לרוב בהרדמה קצרה.
חוק הביציות
חוק הבייציות שעבר בכנסת, הוא חוק משמח, המאפשר סוף סוף לנשים בארץ לקבל בייציות ולתרום ביציות. לצערנו, הצפי הוא שיותר נשים יזדקקו לתרומת ביצית מאשר נשים שיוכלו וירצו לתרום בייציות. ובכל זאת, השינויי בחוק ייאפשר לנשים שתהליך קבלת ביצית בחו"ל היה בלתי אפשרי בשבילן, לעבור אותו בארץ. הוא יאפשר גם לנשים, לקבל תרומות מנשים יהודיות, ולא יאלץ את הילדים לעבור גיור.