הקפאת ביציות סיכויים וסיכונים

 
מספר הולך וגדל של נשים כיום בוחרות לממש את הזכות להרות בגיל מאוחר יותר בשל הרצון לפתח קריירה לצד עצמאות כלכלית ובחירת בן זוג הולם. יש ששוקלות הקפאת ביציות על מנת להגדיל סיכוייהן להרות בעתיד. האם זוהי דרך מומלצת? מה הסיכויים להרות בעתיד בדרך זו?


הקפאת ביציות סיכויים וסיכונים
לדברי ד"ר איליה בר, הקפאת ביציות אינה דומה להקפאת עוברים, שלרוב מצליחה. הסטטיסטיקה בהשגת היריון מביצית מוקפאת היא של אחוזים בודדים.
 
האפשרות להקפאת ביציות לשימוש בגיל מתקדם יותר עלתה לכותרות בעקבות יוזמה של החברות פייסבוק ואפל לממן את התהליך לעובדות צעירות שתרצנה בכך. גם אם מתעלמים מההיבט הכלכלי והחברתי הבעייתי, מבחינה רפואית מדובר בתהליך פולשני שכרוך בהשפעות לוואי וכאבים ובמרבית המקרים צפוי להסתיים - באכזבה.
 
לדברי ד"ר איליה בר, מנהל המרכז הרפואי לפוריות, הקפאת ביציות לצורך שימור פוריות הינו תהליך בתחילת דרכו. אמנם "הישרדות" הביציות המופרות, יפה הודות לטכנולוגית ההקפאה החדשה. אך בשונה מביציות שהוקפאו כשהן מופרות, סיכויי היריון תקין  מהעובר שנוצר לאחר הפריית הביצית שהוקפאה והופשרה הוא נמוך ביותר. הקפאת ביציות (או רקמת שחלה) נעשית כיום בעיקר לחולות בסרטן לפני תחילת ההקרנות, כדי לאפשר להן סיכוי להיריון בהמשך חייהן. במקרה כזה יש לכך הצדקה בשל האילוץ הרפואי. הניסיון בעולם מצביע על כך שאחוז נמוך של ביציות מוקפאות ומופרות לאחר מכן, הגיעו לשלב של היריון בר קיימה והסטטיסטיקה של ההצלחות היא של אחוזים בודדים. זאת להבדיל מהקפאה של עוברים, שמצליחה במקרים רבים להביא להריונות מוצלחים ותינוקות בריאים.
 
לדברי ד"ר בר, החל מעל גיל 35 כושר הפוריות של האישה יורד מדי שנה בשיעור ניכר. השחיקה בפריון היא לא רק בביציות, אלא גם ברחם ושאר חלקי מערכת הרבייה. לכן גם נשים שהביציות שלהן תשרודנה את תהליך ההקפאה וההפשרה תצטרכנה להתמודד עם קשיים אחרים שמפחיתים עוד יותר את סיכויי ההצלחה. הנשים שמקפיאות ביצית תעבורנה את שנות הפוריות הטובות ביותר שלהן באשליה שהן "מסודרות" ובעתיד תגלנה את האמת המרה. 
 
יש לזכור שהפקת 20 ביציות כרוכה ב-2-3 מחזורי טיפול לכל הפחות, עם כל הכרוך בכך מבחינת הורמונים, זריקות והתערבות בתהליכים הטבעיים של הגוף. זה לא תהליך שמומלץ לנשים שהן בריאות, אומר ד"ר בר, עם זאת הייתי ממליץ לכל אישה לעבור סקירה ואבחון של מצב הפוריות האישי שלה כדי שתדע את תמונת המצב והקצב שבו פועל השעון הביולוגי הפרטי שלה ולקבל בהתאם לכך את החלטותיה האישיות. 
לטובת הגברת המודעות לבעיה, המרכז הרפואי לפוריות מעניק יעוץ בנושא ללא תשלום עבור נשים צעירות וזוגות צעירים, כדי שלא יבצעו טעות שבהמשך תעלה ביוקר.