12 חודשים של הריון

מתכננים להיכנס להריון?ההריון המודרני נמשך 12 חודשים, מהםשלושה המיועדיםלהכנות והתייעצויות. מדריך קצר שיעזור לכם להתכונן בצורה טובה יותרלהריון .



מאת: ד"ר שולמית ריסקין-משיח רופאה במחלקה לרפואת נשים ויולדות במרכז הרפואי כרמל ובמרפאות  להריון בסיכון גבוה במרכזים לבריאות האישה במרפאת לין וזבולון, באדיבות אתר האינטרנט של "שירותי בריאות כללית"


12 חודשים של הריון

רובנו מתחילים להתייחס להריון רק לאחר איחור של שבועיים או שלושהבהופעת המחזור החודשי ורוב הנשים לא פונות לרופא הנשים המטפל עד השבוע העשיריאו ה־12 להריון. דווקא תקופה זו היא החשובה ביותר בהריון מבחינת יצירה תקינה של אברי העובר, ולהבדיל -  גם מבחינת התפתחותם של מומים מולדים בעובר. תכנון  מוקדם שלההריון, ביחד עם רופא הנשים המטפל, יכול למנוע סבל ודאגות מיותרים.

ההריוןהמודרני נמשך 12 חודשים וכולל שלושה חודשים של תקופת הכנה לפני  הכניסה להריון.לפיכך מומלץ לכל זוג המתכנן הריון לפנות לרופא הנשים,  לביקור החשוב ביותר במעקבההריון. הביקור כולל הערכה מכוונת של גורמי סיכון  לאם ולעובר וכן הסבר והמלצותלגבי הצעדים המכינים המומלצים בתקופה זו.  הערכת גורמי הסיכון כוללת לקיחתהיסטוריה, בדיקה גופנית וגניקולוגית  ובדיקות מעבדה לפי הצורך. רצוי לבצע הערכה שלגורמי סיכון והדרכה גם לבן הזוג. אפשר לחלק את תחומי הערכה לחמישה תחומים עיקריים:

היסטוריה רפואית ותרופות
התקדמות הרפואהמאפשרת ליותר נשים עם מחלות כרוניות קשות להיכנס להריון וללדת. קיים  מספר קטן שלמחלות שבהן ממליצים הרופאים להימנע מהריון עקב הסיכון הגבוה  לתחלואה ותמותה אמהיתבמהלך ההריון או סמוך לאחריו.
ברוב המקרים ניתן לבצע  הערכה של המצב הרפואי,להמליץ על טיפול מתאים ולאפשר הריון תוך מעקב מתאים.  הערכה שכזו ומתן המידע לבניהזוג בנוגע הסיכונים שבהריון לאם ולעובר ולהשפעת ההריון על בריאות האם בעתיד,יאפשרו החלטה שקולה של הזוג לגבי  תכנון הריון.

הערכת חומרת המחלה לפניהריון ואיזון אופטימלי על ידי טיפול  תרופתי ותזונתי מתאים יכולים לשפר את תוצאותההריון.
קיימות מעט מאד תרופות האסורות לחלוטין לשימוש בהריון, כיוון שהתועלתמהן  קטנה מהסיכון. ברוב המקרים יש לשקול את הצורך בטיפול התרופתי לעומת הסיכון הקיים. במקרים אחרים מומלץ להחליף את הטיפול התרופתי עוד לפני ההריון  בטיפול בטוחיותר. במקרים מיוחדים ניתן גם להתייעץ באופן פרטני עם אחד  מהמרכזים למידע תרופתיבארץ לגבי בטיחות השימוש בתרופה מסוימת בהריון.

היסטוריה משפחתית-גנטית
האם את ובן זוגך קרובימשפחה? האם יש במשפחותיכם מחלות כרוניות, ילדים עם  פיגור שכלי, מומים מולדים אוכאלה שנפטרו סמוך ללידה? במקרים אלה מומלץ  לעבור יעוץ וברור גנטי עוד לפני ההריון.המוצא האתני של בני הזוג חשוב על  מנת לברר האם ההורים לעתיד נושאים גנים לאחתמהמחלות התורשתיות החמורות.  בדיקות הסקר לגלוי נשאים של מחלות תורשתיות מבוצעות עלידי בדיקת דם  ומוצעות לבני זוג ללא סיפור משפחתי של מחלה.

הנשאים הם אנשיםבריאים אשר  נושאים, ללא חולי, גן שעלול להביא ללידת צאצא חולה. במחלות תורשתיותרבות,  רק אם שני ההורים נשאים עלול להיוולד ילד חולה. במקרים אלה ניתן לבצע בדיקות לאבחון טרום לידתי (באמצעות סיסי שליה או מי שפיר) בתחילת ההיריון  על מנתלדעת אם העובר בריא או חולה במחלה. את בדיקות הסקר הגנטיות ניתן  ורצוי לבצע עודלפני ההיריון.

היסטוריה של הפלות
 
אישה נחשבת כסובלת מהפלותחוזרות, אם עברה שלוש הפלות או יותר. ככל שגיל  האם עולה, עולה גם הסיכוןלהפלה. במקרים אלה מומלץ לפנות לרופא הנשים  לצורך בירור עוד לפני ההריון הבא.

לרוב לא נמצא גורם ברור להפלות החוזרות,  ורוב הנשים (מעל 75 אחוזים) ילדובהצלחה גם ללא טיפול. לנשים עם היסטוריה  של מות עובר ברחם, פיגור קשה בגדילה התוךרחמית, הפרדות שליה ורעלת הריון  קשה ומוקדמת, מומלץ לפנות לרופא הנשים לצורך בירורעוד לפני ההריון הבא. אם  האישה בריאה והבירור תקין, בני הזוג צריכים לדעת שקייםסיכון מוגבר להופעת  הסיבוך גם בהריון הבא, אך מדובר בסיכון נמוך. בנשים עם מחלותרקע (כגון יתר  לחץ דם כרוני או מחלה אוטואימונית כמו זאבת ארגמנית - לופוס),הסיכון  להופעה חוזרת של הסיבוך גבוה, גם עם טיפול מתאים.

תזונה נכונה, אורח חיים והרגלים
חומצה פוליתחיונית להתפתחות תקינה של המוח ושאר מערכות הגוף של העובר,  המתפתחים בעיקרבחודשיים הראשונים להריון, עוד לפני שהאישה מודעת להריון.
משרד הבריאות ממליץלהתחיל לקחת חומצה פולית בגיל הפוריות, ובעיקר בשלושת  החודשים לפני ההריון,ולהמשיך בכך לפחות בשלושת החודשים הראשונים של  ההריון. המינון המומלץ הוא כדור אחדשל 0.4 מ"ג (400 מק"ג) חומצה פולית  ליום. טיפול כזה מקטין בצורה משמעותית אתהסיכון למומים מולדים בעיקר  במערכת העצבים.

השימוש בצמחי מרפא ותוספי מזוןנפוץ, אך הרכבם לא תמיד  ידוע. חלקם מכילים חומרים העלולים להיות מסוכנים לתינוק אושהשפעתם בהריון  לא נבדקה ולכן מומלץ להפסיק את השימוש בהם. העובדה שמדובר במוצר "טבעי"  אינה מבטיחה את בטיחות התכשיר בהריון, ובכל מקרה כדאי תמיד להתייעץ עםגורם  מקצועי לפני השימוש בו.

משקל גוף אידיאלי
תת משקל קשור לסיכון מוגבר שלמשקל לידה נמוך בילוד, מות עובר ברחם, ופיגור  שכלי. מנגד, השמנת יתר הפכה למגפהבארצות המערב. היא מעלה מאוד את שיעור  סיבוכי ההריון כולל סוכרת, יתר לחץ דםניתוחים קיסרים ועוד.

דיאטה מתאימה  וירידה במשקל לפני ההיריון בנשים עם משקלעודף, משפרת את מהלך ההריון.  הרגלים כמו עישון סיגריות, שתיית אלכוהול ושימושבסמים עלול לפגוע בעובר  בכל מהלך ההריון ומעלה את הסיכון לילדים קטנים לגילההריון, לידות מוקדמות  ומומים בעובר. הכנה להריון היא חלון הזדמנויות וצריכה להוותתמריץ להפסקת עישון, שתיית  אלכוהול ושימוש בסמים, דבר שמשפר את תוצאות ההיריון.

עבודה בבית או מחוצה לו
תתכן חשיפה לחומריםהמסוכנים בהריון כולל ממיסים אורגניים  בתעשיה, מתכות כבדות כמו עופרת וכספית,חומרי הדברה בחקלאות, וקרינה  מייננת. אנשי צוות רפואי עלולים להיחשף לתרופותרעילות, גזי הרדמה והדבקה על  ידי נגיפים כמו ציטומגלו או צהבת מסוג b (הפטיטיסb )נשים בסיכון צריכות  להתייעץ עם רופא תעשיה במקום עבודתן ולתכנן את ההריוןבהתאם.

חיסונים וזיהומים
התקופה שלפני ההיריון היאהתקופה האידיאלית לברור המצב החיסוני של האישה  לשורה של מחלות מדבקות העלולותלפגוע בעובר. ברוב המקרים, אישה מחוסנת, קרי  כזו שחלתה בעבר או קבלה חיסון, לאתחלה שוב במהלך ההריון ומכאן שהעובר שלה  מוגן מפני אפשרות של מחלה ופגיעה בו.

מומלץ לכן לתת את החיסונים (או  הטיפול) לפני ההריון. בהשקעה קטנה, ובעיקרבעצם המודעות לחשיבות התכנון וההכנה לקראת ההריון,  תוכלי להשפיע לטובה על תוצאותההיריון, לא פחות מאשר במעקב במהלך ההיריון.  כפי שלבטח תתייעצו לפני ניתוח אוקניית דירה חשוב שתתייעצו גם לפני  ההריון. לעתים, כל ההבדל בין הורות מאושרת לסבלמיותר תלוי רק בתכנון  מוקדם והכנה מתאימה.