טיפולי רבייה - סיכון גדול יותר למומים מולדים

מחקר מקיף ויחידי מסוגו מצא כי טיפולי פוריות קשורים בסיכון מוגבר למומים מולדים אך קיימים הבדלים משמעותיים בסיכון בין טיפולים שונים.



תרגמה וערכה: עדי ליפטשר

 


טיפולי רבייה - סיכון גדול יותר למומים מולדים

מחקר מקיף ביותר מצא כי הסיכון למומים מולדים קשור בסוגים שונים של טכנולוגיות רבייה.

 

החוקרים השוו את הסיכון למומים מולדים עבור כל אחד מטיפולי הרבייה שבדרך כלל זמינים ברחבי העולם, כמו  הפריית מבחנה (ivf), טיפול המיקרו מניפולציה(icsi)  שכולל התערבות במעבדה בתהליך הפריית הביצית, ואינדוקציית ביוץ. הם גם השוו את הסיכון למומים מולדים לאחר השתלת עוברים טרייה וקפואה.

 

"בעוד שבאופן כללי טכנולוגיות רבייה מסייעות קשורות בסיכון מוגבר למומים מולדים עיקריים, מצאנו הבדלים משמעותיים בסיכון בין טיפולים שונים," אומר החוקר הראשי במחקר,פרופסור מייקל דיוויס.

 

החוקרים בחנו יותר מ300,000 לידות שמתוכן 6,100 לידות שנעזרו בטכנולוגיות רבייה בדרום אוסטרליה, וערכו השוואה בין סיכונים למומים מולדים על פני כל טיפולי הפוריות הקיימים ובין הריונות של נשים ללא עבר של בעיות פוריות.

 

מחקרים קודמים זיהו סיכון מוגבר למומים מולדים הקשור לטיפולי פוריות, אך מחקר זה הוא הראשון שמשווה את כל סוגי הטיפולים. בנוסף, זהו המחקר הראשון שמשווה הריונות בקרב נשים על פי הטיפולים שקיבלו.

הסיכון למומים מולדים בהריונות שנעזרו בטיפולי פוריות הוא 8.3% (513 מומים), בהשוואה ל 5.8% בהריונות שלא כללו טיפולי פוריות (17,546 מומים).

 

הסיכון למומים בטיפולי הפריה חוץ גופית הוא 7.2% (165 מומים) , לעומת זאת, בלידה בסיוע טיפול המיקרו מניפולציה  (icsi) יש סיכון של 9.9% (139 מומים).

 

החוקר מייקל דיוויס הוסיף כי היסטוריה של חוסר פוריות, עם או בלי טיפולים, גם היא קשורה משמעותית למומים מולדים. בעוד שגורמים הקשורים לסיבות של חוסר פוריות הסבירו את הסיכון הרב הקיים בטיפולי,ivf הסיכון המוגבר שקיים בכמה טיפולים אחרים לא היה יכול להיות מוסבר בקלות על ידי גורמים הקשורים במטופל. בטיפול ה- icsi (מיקרו מניפולציה), לדוגמא, היה גידול של 57% בסיכויים למומים מולדים, על אף שגודלו המוחלט של הסיכון נותר קטן יחסית.

 

על פי המחקר, הקפאה של עוברים נמצאה קשורה גם היא לסיכון מופחת של מומים, בעיקר עבור icsi. זאת אולי בגלל עוברים שנפגעו התפתחותית ולא יכולים לשרוד את ההקפאה/הפשרה.

עוד נמצא כי שימוש בתרופה ציטראט קלומיפן (איקקלומין) שמטרתה לזרז את הביוץ, מעלה את הסיכון הקיים פי 3.

 

דייוויס מסביר כי ממצא זה מעורר דאגה גדולה, כיוון שכיום תרופת הציטראט קלומיפן מאוד זמינה ובמחיר נמוך ורבים עושים בה שימוש בזמן היריון בניגוד להוראות הברורות של היצרנים,זאת כיוון שהיא יכולה לגרום למומים קטלניים.

 

דיוויס מסכם כי צריך להרחיב את המחקר שיכלול עוד טיפולים מהשנים האחרונות, שכן טכנולוגיות הרבייה עברו פיתוחים וחידושים רבים שיכולים להשפיע על הסיכונים הקיימים.