תרומתה של היוגה ליצירת הריון

בכל חודש את נוחלת אכזבה מחדש: הוסת מגיעה ושוטפת איתה את שבבי התקווה האחרונים להריון שאת כל כך חפצה בו. בין אם את עדיין בחודשי הניסיונות הראשונים ובין אם כבר פנית לטיפולים הורמונאליים – רצוי שתדעי כי גם ליוגה יש מה להציע לך.



מאת: סיוון נצר


תרומתה של היוגה ליצירת הריון

יוגה – איזון גופני ונפשי

לא לחינם נפוצה היוגה בשנים האחרונות והכתה שורשים ברחבי העולם. ניכר כי יש לה תרומה מכרעת לאוכלוסייה הרחבה כמו גם לאוכלוסיות ממוקדות כגון: משוקמי תאונות, בעלי הפרעות קשב, גיל הזהב, ילדים ותינוקות בכל הקשור בהגמשת הגוף, הארכתו, שיפור המערכת החיסונית והאינדוקרינית, יחד עם סגולותיה בהרגעה וביצירת איזון נפשי הפכו אותה לאם כל התרגולים. בשנים האחרונות נערכות התאמות של היוגה לפתרון בעיות ספציפיות. כך למשל, שודרגה היוגה לתינוקות, לפעוטות ולילדים, לבעלי מוגבלויות קשות ולמבקשים להשתקם בעקבות תאונות. בשנים האחרונות החלה היוגה להתאים את עצמה גם לטובת פריון.

מה ליוגה ולפריון?

לא כל אסאנה (תנוחה) מתאימה לכל אחד, ופרט לא לנשים במהלך המחזור (הסייקל) הנשי שלהן. כך למשל, בעת הוסת נאסר על נשים לעשות עמידת ראש או עמידת ידיים המזרימות את הדם לכיוון ההפוך מזרימה הדם הטבעית. גם עמידת נר או "מחרשה" אינן מומלצות מאותה סיבה. כאשר מבקשים לרתום את היוגה לטובת פריון הכוונה היא לתרגול אסאנות אשר משפיעות לטובה על זרימת הדם למערכות הרבייה ובכלל, על המערכת ההורמונאלית ועל רמות המתח בגוף.

הגברת זרימת הדם אל הרחם והשחלות באמצעות תרגול יוגה מעורר את האנרגיה בהם מביא לחיזוקם של איברים אלה ומגביר את הסיכוי לשפר את תפקודם.

איזון הורמונאלי נוצר באמצעות תרגול יוגה המעודד שלווה כמו גם ניקוי רעלים מתאי הגוף, ושיפור תפקודה של מערכת הדם. כאשר המערכת ההורמונאלית מאוזנת היא משפרת את תפקודן של השחלות ביצירת ביוץ וכן באיכותה של רירית הרחם. כל אלה מכינים את הגוף בצורה אופטימלית להריון.

איזון נפשי – הפחתת לחצים. כל מי שתרגל אי פעם יוגה או מתרגל כדבר שבשיגרה יודע כי אחרי שיעור יוגה, הגוף והנפש נינוחים מתמיד. שקטים ורגועים. לחץ נפשי הוא אחד הגורמים המרכזיים לקשיים להרות, משום שהם משפיעים בקלות על מערכת הרבייה. המתקשות להיקלט, ובמיוחד אלה הנמצאות בטיפולי פוריות מתמודדות עם לחצים נפשיים ופיזיים לא פשוטים. היוגה מסייעת להרגעתם בצורה דרמטית.

איזה יוגה מומלצת ומאיזה כדאי להימנע?

לא כל יוגה מומלצת לצורך הגברת הסיכויים להיכנס להריון. שיטות כגון אשטנגה, שהיא יוגה מאוד אירובית ומאומצת כמעט כמו רכיבה על סוסים אינה נכונה לצורך יצירת תנאים אופטימאליים לפריון, וגם יוגה ביקראם, הפועלת בחדרים מחוממים, פחות מתאימה. לעומתן שיטות כמו שיבננדה, האיטית והמדיטטיבית והאיינגר (שלה התמחות ביוגה טיפולית) וכן - ויני-יוגה עשויות מאוד להתאים. כעיקרון מומלץ בחום למצוא מורה המתמחה בתחום זה ויודעת היטב מה היא עושה. 

וסייג חשוב נוסף – תרומתה של היוגה לשיפור הפוריות מעולם לא הוכחה בצורה מדעית או חד משמעית. אולם כל הסימנים מעידים כי יש ביכולתה לחולל ניסים בגוף כמו גם בנפש. להיוועץ ברופא, עדיף כזה המכיר את עולם היוגה, מומלץ לזוגות העוברים טיפולי פוריות מתקדמים, שכן לא כל יום הוא יום מומלץ לתירגול.