ניתוח הרזיה לפני הריון מקטין סיכונים לאם ולעובר

בקרב תינוקות שנולדים לנשים הסובלות מעודף משקל, ישנם שיעורים גבוהים יותר של איברים מוגדלים ובעיות מולדות אחרות, כמו גם מצבים רפואיים שיימשכו לכל אורך חייהם. תינוקות אלה בעלי שכיחות גבוהה בהרבה למוות עובר מאוחר, השמנת יתר בילדות, בעיות בגדילה, יותר אשפוזים, פגמים במערכת העצבים ומחלות הנלוות לכך. יש אפשרות למנוע או להקטין את הסיכונים הללו.



מאת: דר' דוד גויטיין, כירורג מומחה בניתוחי הרזיה במלב"י - המרכז הרפואי  לטיפול בהשמנת יתר מקבוצת אסיא מדיקל, ומנהל השירות לטיפול ניתוחי בהשמנת יתר במרכז הרפואי " שיבא"


ניתוח הרזיה לפני הריון מקטין סיכונים לאם ולעובר

השמנת יתר הוא הגורם השני הניתן למניעה למוות בעולם המערבי, ומשפיע על כעשרים אחוז מהאוכלוסיה. מדי שנה, מיוחסים כ-285-325 אלף מקרי מוות בארה"ב להשמנת יתר. אנשים הסובלים מעודף משקל סובלים גם מסיכונים בריאותיים רבים, ביניהם סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, יתר כולסטרול בדם, ושבץ. הבעיות הבריאותיות הללו יהפכו לשכיחות יותר, ככל ששיעורי ההשמנה ימשיכו לגדול.

 

נשים במצב של השמנת יתר הנכנסות להריון, חשופות יותר מנשים בעלות משקל תקין לסיכונים בריאותיים רבים: סוכרת הריונית, לחץ דם גבוה בזמן ההריון, ורעלת הריון שכיחים יותר בכ- 50% אצלן. בקרב נשים אלה קיימת גם שכיחות גבוהה יותר של לידות מוקדמות, ניתוחים קיסריים ותחלואה בעת האשפוז.

 

בקרב תינוקות שנולדים לנשים הסובלות מעודף משקל, ישנם שיעורים גבוהים יותר של איברים מוגדלים ובעיות מולדות אחרות, כמו גם מצבים רפואיים שיימשכו לכל אורך חייהם. תינוקות אלה בעלי שכיחות גבוהה בהרבה למוות עובר מאוחר, השמנת יתר בילדות, בעיות בגדילה, יותר אשפוזים, פגמים במערכת העצבים ומחלות הנלוות לכך.

 

הטיפול היחידי המוכר כיום להשמנת יתר חולנית, המסוגל לסייע בהורדת כמות משקל משמעותית ולשמר ירידה זו לאורך שנים הינו ניתוח. קיימים כיום מספר ניתוחים מודרניים לטיפול בהשמנת יתר, ואלה מבוצעים במספרים הולכים ועולים בשנים האחרונות. מרבית ממנותחי השמנת יתר הן נשים (70-80%), ומתוכן, אחוז גבוה בגילאי פוריות.

נתונים אלה תומכים בעידוד נשים צעירות עם השמנת יתר חולנית לעבור ניתוח לטיפול בבעיה בכדי לשפר גם את המימד המיילדותי של מחלה זו. אל היתרונות הבריאותיים הרבים הקיימים כתוצאה מהירידה במשקל לאחר ניתוח, מתווסף הפן של שיפור פוריות, הריון עם שיעורי סיבוך קטנים יותר, לידות קלות ובטוחות יותר וכן יתרונות ליילודים עצמם.

 

התוצאות מעודדות

תוצאות ההריון לאחר ניתוח בריאטרי, מעודדות. כך עולה ממחקר של קבוצת חוקרים בראשותו של ד"ר אדם אבודלי אשר פורסם בגליון מאי 2008 של כתב העת הרפואי surgery for obesity and related diseases. החוקרים בדקו את בסיסי הנתונים של מגוון מאמרים לגבי דיווח תוצאות הריונות בקרב נשים שעברו ניתוחים בריאטריים.

 

לא זו בלבד שרוב הסיבוכים הקשורים להשמנת יתר פוחתים אצל האם, אלא שניתוחי הרזיה משפיעים בצורה חיובית גם על העובר והרך הנולד. חשיפת העובר לאכילת יתר ויתר סוכר בדם (היפרגליקמיה) עלולה להשפיע על התפתחותו על ידי שינויים בצמיחת האיברים והיווצרות כלי הדם שלו. לאחר הירידה במשקל, שכיחותם של מצבים אלה דומה לזו הקיימת בקרב כלל האוכלוסיה. בנוסף לכך, פוחתים הסיבוכים אצל העובר, התינוק והילד לאחר שגדל.

 

במהלך השנים האחרונות, חלו שיפורים רבים בטיפול בנשים במהלך האשפוז הניתוחי, בשיטות הניתוח וההרדמה ובניהול התזונה לפני ואחרי הניתוח, ובסופו של דבר בתוצאות הניתוח. השיפורים בשיטות הניתוח הלפרוסקופיות והחינוך בנושא הובילו לשיעורים גבוהים יותר של ניתוחים מסוג זה.

 

מתי כדאי להיכנס להריון?

הזמן האופטימלי להתעברות לאחר ניתוח הרזיה ממשיך להיות שנוי במחלוקת. בסקירת מחקרים בנושא, זיהינו הריונות מוצלחים שהחלו אפילו חודש לאחר הניתוח, מציינים החוקרים. ישנם מנתחים המאמינים שיש להימנע מהריון בתקופה של 6-12 החודשים הראשונים שלאחר הניתוח, מאחר שבתקופה זו תתרחש הירידה המשמעותית ביותר במשקל. בנוסף לכך, בתקופה זו עלולות להופיע חריגות באלקטרוליטים בדם, או בעיות תזונתיות אחרות.

 

מחקר שנערך בדאלאס בארה"ב ע"י ד"ר טואוק דאו וחבריו ואשר התפרסם בגליון דצמבר 2006 של הביטאון האמריקאי לכירורגיה בוחן את הזמן האופטימלי להתעברות. זיהו 21 מטופלות שנכנסו להריון עד שנה לאחר שעברו ניתוח מעקף קיבה, והישוו אותן ל-13 מטופלות שנכנסו להריון שנה לאחר הניתוח. החוקרים מצאו תוצאות דומות בשתי הקבוצות במדדים של משקל העובר, משך ההריון, וסיבוכים בהריון. יחד עם זאת, במהלך ההריון כל המטופלות עברו ניטור תזונתי קפדני של רמות האלבומין, ויטמין b12, תיאמין וסידן. על אף שזהו מחקר קטן, ויש צורך בתוצאות נוספות על מנת לקבוע מהו העיתוי הטוב ביותר לכניסה להריון, ייתכן שהתעברות זמן קצר לאחר ניתוח לירידה במשקל איננה בטוחה.

 

כמה משקל רצוי להעלות בהריון?

תחום נוסף השנוי במחלוקת הוא העלייה הרצויה במשקל עבור נשים עם עודף משקל שעברו ניתוח בריאטרי במהלך ההריון. נשים עם עודף משקל נוטות לעלייה קטנה יותר במשקל במהלך ההריון מאשר נשים ללא עודף משקל. למרות שישנם מחקרים הטוענים כי העלייה האידיאלית במשקל בהריון היא 7-11 ק"ג, אחרים טוענים שאין צורך בכלל לקבוע עלייה אידיאלית במשקל.

 

יש לשים לב במיוחד לתוספי המזון עבור נשים השוקלות הריון לאחר ניתוח לירידה במשקל. חשוב שיקבלו ויטמינים המתאימים להריון, בנוסף לתוספים התזונתיים הנחוצים לאחר ניתוח. ישנם מחסורים תזונתיים שסביר יותר שיתרחשו לאחר ניתוח. מטופלות שעברו ניתוחים בריאטריים יזדקקו בדרך כלל ליותר חומצה פולית וויטמין b12. מטופלות שעוברות ניתוחים כגון מעקף קיבה או הטייה ביליופנקריאטית, הקשורים בספיגת המזון, צריכות לקבל תוספת ברזל, סידן וויטמינים מסיסי שומן.

 

דו"ח שפורסם לאחרונה פירט הנחיות מומלצות לנשים בהריון, לאחר ניתוח לירידה במשקל. חלק מההמלצות כללו תיקון של החוסרים התזונתיים לפני הכניסה להריון, עם תוספות מזון רלוונטיות, ניטור צמוד של האם והעובר בהריון, והימנעות מירידה במשקל בשליש הראשון של ההריון.