תסמונת השחלות הפוליציסטיות והטיפול האינטגרטיבי

תסמונת השחלות הפוליציסטיות מתארת מגוון רחב של מצבים קליניים שונים שהמשותף להם הוא מצב של חוסר ביוץ. דר' באום, לאחר שנים מרובות של ניסיון, מצדד בגישה טיפולית אינטגרטיבית לטיפול בתסמונת, לדבריו בתחום הפוריות יש קשר הדוק לאורח החיים של המטופלות.



מאת: דר' מיכה באום רופא בכיר במערך הפריון בבית החולים שיבא ומרב גודוביץ מומחית לטיפולי פוריות טבעיים

 


תסמונת השחלות הפוליציסטיות והטיפול האינטגרטיבי

כיצד נתמודד עם שחלות פוליציסטיות?

תסמונת השחלות הפוליציסטיות היא הפרעה הורמונאלית שכיחה אצל נשים בגיל הפוריות והיא נחשבת לאחד הגורמים השכיחים ביותר לאי-פריון. מעריכים כי כ 10% עד 25% מכלל הנשים בגיל הפוריות סובלות מהתסמונת.

תסמונת השחלות הפוליציסטיות מתארת מגוון רחב של מצבים קליניים שונים שהמשותף להם הוא מצב של חוסר ביוץ. ניתן לראות באולטרה-סאונד תמונה מאפיינת של שחלה עם זקיקים קטנים מרובים בהיקפה בזקיקים אלו קיימות ביציות שלא הגיעו לשלב ההבשלה והזקיקים אינם גדלים ואינם עוברים תהליך של ביוץ .

הקו המסורתי לטיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות:

דר' מיכה באום, רופא בכיר במערך הפריון בבית החולים שיבא,  מספר על הקו המסורתי לגרימת ביוץ בנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות:

איקקלומין מהווה קו ראשון כטיפול הראשון לגרימת ביוץ אצל נשים עם התסמונת. ברוב המקרים טיפול זה גורם לביוץ ובעקבותיו להריון המיוחל.  במידה והאישה לא הרתה בטיפול עם איקקלומין בשלב הבא יינתן טיפול עם זריקות להשראת ביוץ שמכילות את ההורמון fsh כמו גונל  f פיוריגון או שילוב  של fsh+lh בזריקות של מנוגון או מנופור . נשים עם התסמונת שמקבלות טיפול להשראת ביוץ הינן בסיכון גבוה לגירוי יתר שחלתי, הריונות מרובי עוברים והפלות עצמוניות בשליש ראשון. יש לציין כי קיימים טיפולים כירורגיים כגון צריבת חלק מהשחלה בכדי להפחית את נפחה ובכך לגרום להתרחשות תהליך הביוץ .

 

הטיפול האינטגרטיבי בתסמונת השחלות הפוליציסטיות:

דר' באום, לאחר שנים מרובות של ניסיון, מצדד בגישה טיפולית רחבה יותר לטיפול בתסמונת, לדבריו בתחום הפוריות יש קשר הדוק לאורח החיים של המטופלות.  שילוב של טיפול תזונתי עשוי לתת מענה הולם לנשים עם שחלות פוליציסטיות. 

התסמונת רחבה ונוגעת בכמה אספקטים באישה: משקל יתר, תנגודת לאינסולין וחוסר איזון הורמונאלי בכל אלה שינוי תזונתי עם שינוי באורח החיים ייתן מענה טוב.

 

יש קשר בין תזונה ואורח חיים לבין אי פריון:

דר' באום מפרט בנושא: ישנן נשים שבעיית חוסר הפוריות שלהן מקורה בחוסר איזון הורמונאלי. כדוגמת, שינויים במסת הגוף אשר עשויים ליצור שיבושים בחילוף החומרים והמאזן ההורמונאלי של הגוף.

במצב של עלייה במשקל הגוף (כתוצאה מתוספת רקמת שומן אשר פעילה הורמונלית ) עלולים  המחזורים להפוך בלתי סדירים עם  העדר ביוץ ועוד. כמו כן נשים רזות העוסקות תדיר בספורט במאמץ, אנורקטיות או הסובלות ממצבי מתח שונים בחייהן, גם הן עלולות לסבול מתופעת חוסר האיזון ההורמונאלי הפוגע בפריון.

הקבוצה הנוספת ופחות מוכרת, הן  נשים צעירות יחסית העונות להגדרת תת פוריות לא מוסברת עם איכות ביציות ירודה הסובלות גם הן מבעיות פריון.

 

דר' באום מסכם: "במידה רבה. המטרה היום היא להציע רפואה יותר כוללנית, רב תחומית, הכוללת טיפול בהיבט התזונתי, בשינוי אורח חיים, בפעילות ספורטיבית, מודעות לתזונה נכונה, יצירת איזון כללי בגוף, בשילוב הטיפול הרגיל שאנחנו נותנים, שלעתים הוא תרופתי במידת הצורך, ולעתים אפשר אף לוותר עליו."

 

כאן הטיפול האינטגרטיבי המשולב עם מרב גודוביץ נכנס לתמונה עם הצעה לטיפול תזונתי-נטורופתי לתסמונת השחלות הפוליציסטיות:  הקשר ברור ומוכח במחקרים רבים.  השילוב מהווה נוסחה מנצחת הנותנת מענה רחב.

 

האספקט התזונתי

הטיפול התזונתי-הנטורופתי מסייע לטיפול בתסמונת באספקטים הבאים:

 

תזונה

מרב גודוביץ ממליצה על תפריט בסיס מאוזן דל בפחמימות פשוטות:

יש להעדיף פחמימות מלאות בעלות ערך גליקמי נמוך, התורמות לשמירה על רמות סוכר מאוזנות בדם.

שילוב תזונה עתירה בסיבים תזונתיים.

מקורות מזון המכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3 מסייעת לשיפור הפוריות.

תוספים ייעודיים התורמים לתנגודת לאינסולין.

צמחי מרפא לאיזון ההורמונאלי, המסדירים  את הליך  הביוץ (ויטקס, קוהוש שחור ועוד).

 

פעילות גופנית

מרב גודוביץ מציינת כי פעילות גופנית היא חלק חשוב מהתמונה הכוללת.  יש לשאוף לפעילות קבועה של 45 דקות ארבע פעמים בשבוע.

 

הסדרת משקל

מתוך התנסות מרובה בקליניקה נושא משקל עודף מקיף נשים רבות הלוקות בתסמונת משתפת מרב גודוביץ.  יש לתת דגש לירידה במשקל ושמירה על משקל מאוזן. ירידה במשקל של אפילו 5% יכולה לסייע רבות לתהליך הסדרת הביוץ ולכניסה להריון. היא עשויה גם לסייע בהפחתת הסימפטומים.

 

הפחתת מתחים

מתח הוא גורם משמעותי לבעיות פוריות בפני עצמו ומפריע לגוף ליצור איזון הורמונאלי.

מומלץ ללמוד ולתרגל טכניקות שונות להפגת מתחים ולהכניסן באופן קבוע לסדר היום.

ישנן פעילויות גופניות המשלבות עבודת הרפייה, כמו יוגה ועוד.

 

ומה עושים ביום שאחרי הכניסה להריון?

דר' באום מספר כי הפלות טבעיות נפוצות יותר בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות ורמת הסיכון להתפתחות סכרת הריונית גבוהה יותר.  הסיבות אינן ידועות אך חשוב לשמור על תזונה נכונה ואורח חיים מתאים לאורך כל ההיריון.

 

מומלץ לעקוב לאורך כל ההיריון על התפתחות סכרת הריונית ולבצע טיפולי מניעה גם בעזרת תזונה ייעודית . הסוכרת ההריונית מתרחשת כאשר לאם קשה לאזן את רמות הגלוקוז. סוכרת הריונית עלולה להוביל לתינוק גדול, לעכב את בשלות ריאות העובר ולהפריע למהלך הלידה.