על בדיקות ביוץ ביתיות

כל מה שרצית לדעת על בדיקות הביוץ - ולא היה לך את מי לשאול...מהי בדיקת ביוץ? מתי להתחיל לבדוק? באיזה שעה לבדוק? ועוד...



על בדיקות ביוץ ביתיות

 

החלטת להיכנס להריון בשעה טובה. אבל הדרך לקליטת ההריון רצופה, בדרך כלל, בהרבה ניסיונות....

אחוז מסויים מהזוגות ייכנסו להריון במהירות אבל לרוב הזוגות יקח זמן ובממוצע כשנה עד שההריון יקלט.

לפני שנלחצים מבעיות פוריות, את יכולה לבדוק בבדיקות ביוץ ביתיות פשוטות מתי חל הביוץ אצלך ולמקד את עיקר הניסיונות בחלון ההזדמנויות האופטימלי הזה.

 

מהי בדיקת ביוץ?

בדיקות הביוץ פועלות כמו בדיקות ההריון: טובלים את מקל הבדיקה בדגימת שתן או בזרם השתן. הבדיקה בודקת את נוכחות הורמון ה(luteinizing hormone)lh. ממש לפני הביוץ, עולה רמת ההורמון בגוף וכך הבדיקה מזהה את העלייה בהורמון ועוזרת לך לדעת מתי יחול הביוץ.

 

מתי להתחיל לבדוק?

כדי לקבוע מתי לבצע את הבדיקה, ראשית עלייך לדעת כמה זמן אורך מחזור ויסתי ממוצע שלך. לצורך החישוב תוכלי להיעזר במחשבון הביוץ או באופן הבא: החישוב מתבצע מהיום הראשון של הדימום ועד ליום לפני קבלת הדימום הבא. טווח נורמלי של מחזור הוא 21-38 יום אם חישבת מחזורים קצרים או ארוכים מטווח זה מומלץ לפנות לרופא הנשים לבדיקה.

אחרי שחישבת את אורך המחזור הממוצע, בדקי בטבלה שלפנייך ותוכלי לדעת באיזה יום מומלץ להתחיל בבדיקות.

 

 

 

 לדוגמה: אם המחזור הויסתי שלך נמשך 28 יום עלייך להתחיל לבדוק החל מהיום ה-12.

 

האם חשוב באיזו שעה לעשות את הבדיקה?

בניגוד לבדיקות ההריון, שבדר"כ מומלץ לבצע אותן עם השתן הראשון של הבוקר, את בדיקות הביוץ מומלץ לבצע בין 10 בבוקר עד לשעות הערב המוקדמות. השעה האידיאלית לצורך העניין, היא בסביבות 14:00.

הסיבה לכך היא שהגוף מתחיל להפריש את הורמון ה lh בשעות הבוקר אבל יצא חיובי בבדיקה רק לקראת הצהריים.

 

למה חשוב לבצע את הבדיקה בשעה קבועה בכל יום?

הורמון ה lh מופרש מבלוטת יותרת המוח החל משעות הבוקר המוקדמות ונמצא בגוף כל הזמן, ברמות שונות. לקראת הביוץ יש עליה ברמת ההורמון אבל על מנת לזהות את השינוי ככזה שקשור לביוץ, יש לבצע את הבדיקות באותה שעה באופן עקבי. ביצוע הבדיקות בשעות שונות יכול להוביל לתוצאה חיובית שגויה.

 

תוצאות הבדיקה

כמה דקות לאחר ביצוע הבדיקה, יופיעו בדרך כלל שני פסים צבעוניים בחלון הבדיקה. אם פס הבקרה לא מופיע, הוא אינו תקין ויש להחליף סטריפ ולבצע שוב את הבדיקה. תוצאה חיובית, המראה על עלייה בהפרשת ההורמון, תראה שהפס שמודד את רמת ההורמון שווה או כהה מצבע פס הבקרה.

אם הפס שמודד את רמת ההורמון בגוף, אינו מופיע או מופיע בצבע בהיר מפס הבקרה, התשובה שלילית.

 

האם יכולות להיות תוצאות חיוביות שגויות?

יש כמה מצבים רפואיים נדירים (תסמונת טרנר, תסמונת swyer), אשר גורמים להעלאת רמת ה lh  ולתוצאה חיובית שגויה. לנשים הסובלות משחלות פוליציסטיות יש רמת lh גבוהה בשתן לאורך כל ימי המחזור ולכן הן עלולות לקבל תוצאה חיובית שגויה. רוב התרופות שניתנות עם או ללא מרשם אינן ידועות כמשפיעות על תוצאות הבדיקה, חוץ מהתרופה clomid שידוע שעלולה לשבש את התוצאות.

 

האם אפשר להשתמש בבדיקות הביוץ כשיטה למניעת הריון?

לא. בדיקות הביוץ אינן אמינות כאמצעי מניעה. בדיקת הביוץ נותנת אינדיקציה לכך שהביוץ צפוי בתוך 24-48 שעות מהבדיקה אבל לא ניתן להסיק מתוצאת בדיקה שלילית שניתן לעסוק בפעילות מינית מכיוון שהזרע יכול לשרוד במשך כמה ימים מהתרחשות האקט המיני ולהיקלט להריון.

 

האם מותר מבחינת הדת לבצע את בדיקות הביוץ בשבת?

התשובה הבאה נלקחה מאתר "נשמת" לבריאות האישה וההלכה ואינה מחליפה התייעצות עם הרב.

בדיקות הביוץ עולות פעמים רבות בשאלות המופנות לרבנים. בעיקרון, התוצאה הרצויה של בדיקת הביוץ היא שינוי בצבע- תוצאה בעייתית בגלל איסור "צובע" בשבת. רבנים רבים נוטים לאשר ביצוע בדיקות ביוץ בשבת כאשר מדובר בהנחיה של רופא וכאשר יש נסיבות מקלות (למעלה מ-6 חודשים של ניסיונות ללא הצלחה).

במידה ונקבעו נסיבות מקלות, יש לבצע את הבדיקה באופן הבא, כך שתתבצע באופן עקיף:

אסור לטבול את הסטיק בשתן או לכוון את זרם השתן על הסטיק. לכן הדרך העקיפה היא לשים את הסטיק בקצה של כלי ואת השתן להטיל למקום אחר בכלי, בלי שיגע בסטיק באופן ישיר. השתן יתפשט לכיוון הסטיק בעצמו וכך תתבצע הבדיקה.