אמצעי מניעה טבעיים אחרי הלידה

האם אני מוגנת מפני הריון כאשר אני מניקה באופן מלא לאחר הלידה? אם אני מניקה אז אני לא מבייצת ולא פורייה? אם אני מניקה, יהיה לי קשה לדעת מתי אני שוב פורייה? אם אני מניקה האמצעי הטוב ביותר למניעת הריון היא הגלולה? התשובה לכל השאלות היא לא! 



מאת: מיכל שונברון למדה והוסמכה ב'שיטה הטבעית' בארה"ב (1985). מייעצת ומלמדת השיטה לנשים ואנשי מקצוע.


2P סטודיו

אמצעי מניעה טבעיים אחרי הלידה

האם אני מוגנת מפני הריון כאשר אני מניקה באופן מלא לאחר הלידה?

אם אני מניקה אז אני לא מבייצת ולא פורייה?

אם אני מניקה, יהיה לי קשה לדעת מתי אני שוב פורייה?

אם אני מניקה האמצעי הטוב ביותר למניעת הריון היא הגלולה?

התשובה לכל השאלות היא לא! 

 

אי פוריות כתוצאה מהנקה

פעילות ההנקה מאריכה את תקופת האל- ווסת. בזמן הנקה הפעילות ההורמונלית הרגילה בשחלה מודחקת.  ההורמונים של ההנקה (פרולקטין ואוקסיטוצין)  גורמים  לאי סדר בתקשורת בין הבלוטות הקשורות למערכת ההורמונאלית שגורמת לדיכוי מנגנון הביוץ. כתוצאה מכך %70-90% מהנשים המיניקות חוות 1-2 ממחזורי ווסת ללא ביוץ תקין לפני מחזור תקין.

להבדיל מנשים בעולם המודרני ה"מניקות באופן מלא" אחוז גבוה של הנשים המתגוררות במדינות המתפתחות שומרות על "מגמת ההנקה המלאה המסורתית". נשים אלו מקיימות סגנון חיים וערכים תרבותיים מאפשרים להן ליישם עקרונות ההנקה הבלעדית וזאת  לנוכח העובדה שהן נמצאות בקרבה פיזית ורצופה עם תינוקותיהן . קירבה זאת מאפשרת להן  להניק בתדירות גבוהה יותר ע"פ צרכי ודרישות התינוק. תדירות גבוהה של מציצה וגירויי מתמיד של השד מביאים באופן טבעי לטווח ארוך יחסי של אי פריון ופסק זמן ממוצע קרוב לשלוש שנים בין הלידות. בעולם המפותח לעומת זאת (מסיבות תרבותיות וכלכליות), נשים מערביות לא מסוגלות להעתיק סגנון זה של הנקה לטווח קצר או לטווח ארוך ולכן  אישה לא יכולה לסמוך על הנקה כאמצעי בטוח למניעת הריון.

 

אישה מניקה יכולה לדעת מתי תתחדש פוריותה

לאחר הלידה ולפני קבלת הווסת הראשונה  אישה יכולה לדעת שהיא שוב פורייה בעזרת מעקב אחר ההפרשות הטבעיות שלה. השיטה הטבעית למניעת הריון מאפשרת לדעת מראש אם יש ניסיון ביוץ ראשון לאחר הלידה ומתי היא צריכה להיזהר כדי לא להרות שוב. 


מתי מומלץ לנשים מניקות להתחיל להשתמש באמצעי מניעה/להיזהר?

נשים לא מניקות כלל צריכות להתחיל להשתמש באמצעי מניעה/להיזהר תוך חודש לאחר הלידה. לגבי נשים מניקות (בכל צורה)–הדבר תלוי באופי שיטת המניעה שהיא משתמשת. המניקה צריכה להיות מודעת לכך שלמרות המיתוס הרווח שנשים מניקות הן לא פוריות- הווסת הראשונה יכולה להופיע לאחר הלידה מהר יחסית. נכון שלאישה שמניקה בתדירות מאוד גבוה (כל שעתיים-שלוש שעות) במשך היום והלילה סיכויים טובים יותר שהביוץ הראשון לאחר הלידה יתאחר באופן יחסי (עד חצי שנה ויותר לאחר מועד הלידה). אך אין עירבון לכך. במצב של הנקה חלקית או לא רצופה (תינוק הישן יותר מ-5 שעות רצופות, נתינת תוספות של מים, תחליפי חלב או מוצץ) הביוץ עשוי להגיע מהר יותר ממה שחושבים לרוב. בשני המקרים לא ניתן לסמוך על ההנקה לבדה כאמצעי למניעת הריון.


מהם אמצעי המניעה המוצעים כיום למניקות?
למרות שכיום קיימות בשוק שיטות רבות ומגוונות למניעת הריון ( הורמונאליות, שיטות מחסום, קוטלי זרע ושיטות טבעיות) נשים מעדיפות לא פעם גם בעידוד מצד הממסד הרפואי לבחור בגלולה. אישה צריכה לשקול את הנגישות, עלויות, החסרונות והיתרונות של שיטות אלו בהתאם לצרכיה, זמינותם, בריאותה, השקפת עולמה וערכיה האישיים ולדעת שניתן בהחלט לבחור שיטה שהיא לא הורמונאלית.


למה לא אמצעי מניעה הורמונאליים?

העיקרון המנחה את הגניקולוגים הוא שאישה לאחר הלידה חייבת גלולות או התקן כדי להיות מוגנת. נשים רבות לא מודעות לעובדה שישנן תופעות לוואי שרופאים לא מרבים לידע אותן עליהן. הגלולות למניקות (סרוזט ופמולין) עשויות  מפרוגסטרון בלבד לכן הן :חלשות יותר מגלולות רגילות ולכן פחות בטוחות , באופן כללי לא מונעות ביוץ  אך גורמות לשינויים בדופן הרחם ולהפרשה טבעית יבשה יותר (לא פורייה) . כמו כן היא לעיתים  גורמת להכתמות ודימומים ( במיוחד בעיה לנשים השומרות על טהרת המשפחה), שינוי במצבי רוח, כאבי ראש ומגרנות. נשים מניקות לא נוהגות כלל ליטול גלולות רגילות (משולבות).


מדוע שיטה טבעית?

גוף האישה הוא כלי אינטליגנטי ביותר. הגוף יודע בדיוק כיצד לשדר מידע על מצב פוריותו על בסיס יומי.  זו שפה שהגוף "מדבר" וכל אחת יכולה להבין את גופה ופוריותה דרך פענוח נכון של הפרשות  שלה (אין ליישם ללא הדרכה מוסמכת וליווי מקצועי).

 שיטות הורמונאליות מיותרות לחלוטין לנשים שהן סקרניות לדעת ולהבין את גופן, שבטוחות בעצמן, שיודעות להקשיב ולסמוך על גופן ושרוצות לקחת אחראיות על בריאותן, פוריותן ומיניותן.


בדיקת הפרשות הטבעיות/נוזל צווארי

בסיום הדימום מהלידה, אישה יכולה להתחיל בתיעוד מצב פוריותה.  אישה מיניקה לומדת כיצד להכיר ולפענח מצבים של יובש אמיתי, הפרשות יבשות ולא פוריות, הפרשות רטובות ופוריות, ושילובים ביניהן. יש מספר שיטות לבדוק את טיב ההפרשות, בצורה פנימית או חיצונית. אחרי שבועיים של מעקב, אישה תוכל ליישם את השיטה הטבעית על ידי כללים פשוטים לשימוש. 

 
נשים אשר מיניקות בצורה מלאה ולעיתים קרובות (כל 2-4 שעות לפחות) חוות יובש מתמיד יחסי  או הפרשות יבשות יחסיות במשך שבועות או חודשים לאחר הלידה. ברגע שהאישה לומדת את דפוסי ההפרשות שלה היא יכולה לקיים יחסי מין לעיתים קרובות ללא אמצעי מניעה מלאכותיים, חשוב לציין שאישה שסובלת מפטרייה או דלקת בנרתיק מתקשה לבדוק את ההפרשות. נוכחות הפטרייה מסווה את התמונה הטבעית. לכן התנאי ליישום השיטה הוא שהיא  שאישה צריכה להיות במעקב עם גורם מוסמך לעזור לה להבין את ההפרשות בצורה מדויקת ויעילה.

 

עם שינוי של מגמת או אופי ההנקה וגורמים נוספים כגון אורח חיים, ועוד, צפוי שינוי באופי ההפרשה אשר יכול להצביע על ניסיון ביוץ. שלב זה דורש זהירות יתר.

 

סיכום:

בעשור האחרון,  עולה המודעות בקרב נשים לשיטות שאין בהן תופעות לוואי או סיכון המופיעות בשימוש של שיטות המערבות בתוכן הורמונים או פולשניות לגוף. חלק מהסיבות לכך נובע: סבל חוזר מפטריות, דיכאונות,יובש מתמיד בנרתיק, ירידה בחשק המיני, דאגה לפוריות בעתיד, פחד מפני גורמי סיכון אחרים, והרצון להתחבר למחזוריות הטבעית. יותר ויותר נשים מתחברות לשיטת המודעות לפוריות מכיוון שהיא: מדעית, אמינה, זמינה, נוחה ומאפשרת לאישה לסמוך על חוכמת גופה שמשדר אמת ולא מזייף!  בשנים אחרונות, יותר ויותר מטפלים ברפואה משלימה, רבנים, יועצות הנקה ויועצות נידה מכירים בשיטות הטבעיות האלה. מדובר בתהליך למידה שדורש שתי פגישות לימוד ומעקב במשך מספר חודשים. היא מעניקה לאישה הזדמנות להעמיק את הקשר עם גופה ועם מחזוריותה. חיבור זה עשוי להגביר את תחושת הביטחון, את היכולת לקבל החלטות חכמות ובסופו של דבר לקחת אחריות מלאה על הבריאות ועל איכות החיים.

 

חשוב לציין כי רק בעזרת הנחייה וליווי של מורה מוסמכת וקורס מסודר ניתן ללמוד וליישם שיטות אלו ברמת יעילות גבוהה. מי שמנסה ליישם את השיטה לבד או בעזרת חומר כתוב בלבד נוטלת על עצמה סיכוי להריון לא מתוכנן.